Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Speelse gevels mogelijk door prefab productie
De woontorens vallen op door de kleurrijke aluminium gevels.

Speelse gevels mogelijk door prefab productie

Op het voormalige KPN-terrein aan de Fockema Andreaelaan in Utrecht-Oost verrijst een volledig nieuwe wijk. In totaal komen er op ‘De Kwekerij’ ongeveer 840 woningen voor studenten en starters. De 244 huurwoningen voor starters van Fase II (verdeeld over 6 gebouwen) zijn van prefab gevelpanelen voorzien, een coproductie van aluminiumspecialist Aldowa en Machiels Building Solutions.

De woontorens Tilia, Betula, Catalpa, Nyssa, Robinia en Castanea (boomsoorten) vallen op door de kleurrijke aluminium gevels. Net als de gevelelementen lopen ook de ramen in diverse hoeken over de gebouwen heen. De verschillende hoogtes van de torens en de hoekligging van de appartementen zorgen voor optimaal zonlicht op de campus, evenals een speels geheel. “De gevelkleuren zijn gebaseerd op de seizoensbloemen van de boomsoorten die rondom de gebouwen geplant zijn, waardoor een mooi samenspel van groen en gebouwen ontstaat”, aldus architect Arons en Gelauff. Door gebruik te maken van prefab gevelelementen tijdens de bouw, zijn de woontorens steigerloos gebouwd met een korte doorlooptijd.

Uitdagende logistiek

De gevels van de gebouwen zijn in zeer korte tijd gerealiseerd. De aluminium gevelpanelen zijn in de HSB-fabriek gemonteerd op de HSB-elementen. “Uitdaging in de productie van de aluminium panelen was de bijzondere perforatie in combinatie met de verschillende kleuren en grote leveringssnelheid”, vertelt projectleider Martien Trouborst van Aldowa. “Wij zijn vroegtijdig in dit project betrokken, waardoor het ontwerp en de maakbaarheid ervan tijdig kon worden uitgeëngineerd. Wat dat betreft is het een typisch Aldowa-werk: veel afwijkende gevelelementen, geperforeerd aluminium met uitstekende ‘flapjes’ die boomblaadjes voorstellen en kleine toleranties op het gebied van aansluitingen en naden. Met als resultaat 6 kleurrijke gebouwen.”

Gevarieerde kleurstelling

De gebouwen zijn redelijk gelijk aan elkaar, elk pand heeft echter zijn eigen kleurstelling. “Dat houdt bijvoorbeeld in dat er 18 kleuren geel in de gevels zijn verwerkt, just-in-time geleverd. Ook dienden de bevestigingsschroeven in verschillende kleuren te worden gecoat. Dat zet uiteraard de productie bij ons, de aansluitende coating en de prefab productie onder logistieke druk. Onze fabriek heeft op volle toeren gedraaid dit voorjaar.” Het omvangrijke project is voornamelijk geprefabriceerd zonder eigen montage; Aldowa monteerde alleen de beplating voor de luifels in de gebouwplinten zelf. De montage is in de zomer afgerond. “Een uitdagend project, dat in goede samenwerking met architect, MBS en hoofdaannemer Dura Vermeer wordt gerealiseerd”, besluit Trouborst.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details