Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Woningbouw

Snel en efficiënt binnenwanden bouwen met gipsblokken

Tekst | Lieke van Zuilekom

Beeld | Knauf

4 oktober 2021 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Snel, efficiënt en flexibel ruimtes indelen. Maar ook: een eenvoudige logistiek én een uitstekende geluidsisolatie. Niet voor niets worden alle niet-dragende binnenwanden in De Zalmhaven I, II en III uitgevoerd met de gipsblokken van Knauf. Denk bijvoorbeeld aan de scheidingswanden tussen de woon- en slaapkamers en slaap- en badkamers, maar ook aan de wanden rond de schachten. Alle gipsblokken worden in onderaanneming van BAM Bouw en Techniek – Grote Projecten gemonteerd door Eurogips.

“Het toepassen van gipsblokken in hoogbouwprojecten is in Nederland (nog) niet gebruikelijk”, vertelt Raimond de Vries, productmanager bij Knauf. “Toch zijn de systemen hiervoor uitstekend geschikt. Dat bewijzen we in De Zalmhaven, waar de massieve en lichtgewicht blokken tal van voordelen bieden.” Collega en technisch adviseur Patrick Moeken beaamt dit: “Omdat onze gipsblokken op de afgewerkte vloer worden geplaatst, kunnen tot op het allerlaatste moment nog ontwerpaanpassingen worden doorgevoerd. Bovendien kunnen bewoners zonder problemen schilderijen, een televisie of andere belastingen aan de binnenwanden bevestigen.”

In De Zalmhaventorens waren met name de logistieke voordelen reden om voor de Knauf gipsblokken te kiezen, vertelt De Vries. “Omdat de afbouw pas na het aanbrengen van de afwerkvloeren werd opgestart, moeten alle materialen via de binnenliften worden vervoerd. Met onze gipsblokken is dit uitstekend mogelijk. In een vroeg projectstadium en aan tafel met Eurogips en BAM hebben we de technische specificaties voor dit project bepaald, conform de bestekeisen en het Bouwbesluit 2012. Bijvoorbeeld met betrekking tot de minimale geluidseisen. Waar nodig hebben we aanvullende tests uitgevoerd en rapportages opgesteld, om de gewenste geluidswaarden te onderbouwen.” Frans Quataert, bouwplaatsmanager bij BAM, heeft de gesprekken als zeer positief ervaren “Door al in een vroeg stadium de technische én esthetische details af te stemmen, worden vervelende verrassingen tijdens de uitvoering en achteraf voorkomen”, vertelt hij. “Bovendien wordt een optimaal bewonerscomfort geborgd.”

Afhankelijk van de gewenste geluidswaarden worden in De Zalmhaven Knauf gipsblokken van 7 en 10 cm dikte toegepast, vertelt Quataert. “Op sommige plekken zijn dubbele gipsblokken verwerkt, waardoor contactgeluid nergens meer kan doordringen. Bovendien wordt dankzij de gipsblokken een hoge brandwerendheid (EI60) behaald.” In de vochtige ruimtes worden hydro gipsblokken van Knauf gemonteerd, die ook een optimale waterwering garanderen. Alle gipsblokken worden just-in-time naar Rotterdam getransporteerd, aldus Moeken. “Elke week wordt één verdieping afgeleverd én afgebouwd, wat vraagt om een goede service en ondersteuning. Door onze binnendienst nauw bij dit project te betrekken, kunnen we dit waarmaken.”

De Zalmhaven wordt in 2022 opgeleverd en is met ruim 200 meter de hoogste woontoren van de Benelux. Met de ligging pal naast de Erasmusbrug is het een ware eyecatcher.   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details