Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Woningbouw- en utiliteitsbouw

Sluiseiland, Vianen: Een WTW-systeem op maat voor iedere woning

DJI_0684_LUM01_medium
In opdracht van Smit’s Bouwbedrijf voorziet STEBOMA 139 woningen van een warmteterugwinsysteem.

Tekst | Lieke van Zuilekom

Beeld | SBB

17 februari 2022 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Het Sluiseiland in Vianen krijgt een nieuwe bestemming als woongebied. Binnen de drie plandelen Kop Zuid, Centraal en Kop Noord worden in totaal 184 gebouwd, waarvan 56 appartementen, 89 herenhuizen en 39 woningen in C.P.O. Alle woningen worden gasloos, energiezuinig en zeer goed geïsoleerd. “Een goed ventilatiesysteem is essentieel om zowel de woningen als bewoners te laten ademen, hun gezondheid en comfort te borgen en vochtproblemen te voorkomen”, aldus Olivier Lagerwerf, projectleider bij STEBOMA vestiging IJsselstein. “In opdracht van Smit’s Bouwbedrijf voorzien wij 139 woningen van een warmteterugwinsysteem. Omdat geen woning gelijk is, worden alle WTW-systemen exact op maat uitgeëngineerd.”

De WTW-systemen van STEBOMA voorzien in een comfortabel en gezond binnenklimaat in de woonkamers, slaapkamers, badkamers, keukens en toiletten. “In de grondgebonden woningen worden de WTW-units veelal in de technische ruimte op zolder geïnstalleerd”, vertelt Lagerwerf. “Een standalone doorvoer in het dak zorgt hier voor de aan- en afvoer van voldoende lucht. In de appartementen daarentegen is een technische kast ingericht, waarbij aanzuiging en afvoer van lucht plaatsvindt via collectieve kanalen (standleidingen).”

Een goed ventilatiesysteem is essentieel om zowel de woningen als bewoners te laten ademen, hun gezondheid en comfort te borgen en vochtproblemen te voorkomen.

Optimaal comfort, minimaal energieverbruik

In de woon- en slaapkamers komen CO2-sensoren, die een vraaggestuurde ventilatie mogelijk maken. “Zodra de CO2-waarden hier boven een vooraf bepaalde grenswaarde komen, zullen de WTW-units automatisch in een hogere stand ventileren. Net zolang totdat het CO2-gehalte weer op peil is”, aldus Lagerwerf. “Zo maakt vervuilde binnenlucht snel en efficiënt plaats voor verse, zuurstofrijke lucht. Dankzij de combinatie met warmteterugwinning is het overal in de woning heerlijk toeven, zonder dat hier veel energie voor nodig is.” In de badkamers en keukens is gekozen voor een driestandenregeling.

Goede doorspoeling in iedere ruimte

De ventilatiecapaciteiten van de WTW-units lopen uiteen van 235 tot 378 m3/h. “Op basis van de ontwerptekeningen van Smit’s Bouwbedrijf hebben wij de capaciteiten per woning bepaald”, aldus Lagerwerf. “Hierbij is nadrukkelijk aandacht besteed aan de eventuele overflow tussen individuele ventilatiezones. In verschillende woningen staan bijvoorbeeld de woonkamers en keukens in een open verbinding, wat specifieke eisen stelt aan de luchttoevoer en luchtafzuiging. Om ook in deze ruimtes een goede doorspoeling van verse lucht te borgen, kwam onze uitgebreide expertise goed van pas.”  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Sander van Hout

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details