01:17
20-07-2020

Slimme constructie voor Westfield Mall of the Netherlands

Wat op het eerste gezicht lijkt op een tweelaags gebouw over een enorm oppervlak, is als je inzoomt een complex mixed-use gebouw met een tweelaagse ondergrondse garage, een tunnel onder het spoor door, 10 bioscoopzalen, passages met een breedte tot 20 meter die gebruikt kunnen worden als concertzaal, grote open ruimtes en ga zo maar door. Dit alles meandert zich tussen en over de bestaande retailunits door, waarvan er een aantal in gebruik blijven. Om bestaand en nieuw samen te voegen tot één geheel, is het gebouw rondom voorzien van een spectaculaire gevel van dubbel gekromd microbeton, glas en aluminium, welke bijzondere eisen stelt aan de vervormingen van de constructie. Van Rossum Raadgevende Ingenieurs heeft hiervoor het constructief ontwerp mogen maken.

De nieuwbouwgedeeltes zijn in basis opgebouwd uit een tweelaags vierkant grid van 8,1 x 8,1 meter met een ruime verdiepingshoogte van 5 meter. Dit grid wordt doorsneden door de overdekte passages, welke schuin en recht door het grid gaan. Deze passage verbindt de bestaande casco’s met de nieuwbouw. Het eindresultaat is één geheel. De constructie van de retailruimtes is uitgevoerd in betonnen kolommen met een breedplaatvloer en een lichte stalen dakconstructie.

De route die het winkelend publiek aflegt door het gebouw is voorzien van vele highlights en grote open ruimtes. Om het WOW-effect te verhogen, zijn deze hoge kolomvrije ruimtes voorzien van grote daklichten en spectaculaire plafonds. De beleving begint al bij de hoofdentree, die zich tot 25 meter boven het maaiveld omhoog krult met een dubbelgekromde staalconstructie afgewerkt met uniek gevormde betonpanelen. Door een slim constructief ontwerp zijn deze complexe vormen mogelijk gemaakt met een economisch relatief eenvoudige liggerconstructie.

Retail = flexibiliteit

Retailgebouwen hebben een hoge behoefte aan flexibiliteit in de constructie. Huurders en indeling zijn pas bekend tijdens de uitvoering en niet tijdens het ontwerp. De hele constructie is daarom zodanig ontworpen, dat deze de unitverdeling niet beperkt en eenvoudig aangepast kan worden aan de wensen van de huurders. Dit begint door de stabiliteit van het gebouw geheel door de kolommen te laten verzorgen, zodat er geen stabiliteitswanden in of tussen de winkelruimtes nodig zijn die de indeling zouden kunnen beperken. De verdiepingsvloer is zodanig ontworpen dat hierin eenvoudig grote sparingen voor roltrappen, vides en liften gemaakt kunnen worden. Van deze uitgebreide flexibiliteit in het constructief ontwerp wordt momenteel bij het uitvoeren van de huurderswensen goed gebruik gemaakt.  

Tekst | ir. F. J. (Fokke) van Gijn Beeld | Van Rossum Raadgevende Ingenieurs

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Stedenbouw partners