Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Silo-ontwerp voor indrukwekkend hoogbouwvrieshuis

Silo-ontwerp voor indrukwekkend hoogbouwvrieshuis

De leverancier van intralogistieke oplossingen en logistieke dienstverlener hebben sinds 2008 al meerdere projecten met succes samen gerealiseerd. Daarom kreeg SSI SCHÄFER ook de opdracht om het indrukwekkende duurzame hoogbouwvrieshuis Cool Port 2 te bouwen.

Overzicht bouwplaats met links het hoogbouwmagazijn met de kanalen voor de pallets en rechts het laagbouwmagazijn van waaruit de in- en uitslag wordt geregeld.

Als Cool Port 2 in de City Terminal Rotterdam klaar zal zijn, krijgt Kloosterboer er een nieuw en volautomatisch diepvries logistiek centrum met 60.000 palletplaatsen bij, dat hoog zal scoren op het vlak van vormgeving, indeling én duurzaamheid. “Bij Kloosterboer kennen ze onze kwaliteiten. In 2008 realiseerden we samen een eerste vrieshuis in Frankrijk en sindsdien is de relatie alleen maar sterker geworden. Getuigen daarvan zijn vrieshuisprojecten in binnen- en buitenland, maar ook de levering van automatisch verrijdbare stellingen voor meerdere toepassingen. Daarom werden we ook gecontacteerd voor de realisatie van dit diepvriesmagazijn”, legt sales engineer Martijn Roes van staalbouwpartner SSI SCHÄFER uit. “De eerste gesprekken over het project in Rotterdam dateren van midden februari 2019. Toen zijn we gaan bekijken hoe we alles tot in de kleinste details konden uitwerken.”

Het kanaal voor de opslag van de pallets wordt ook wel satelietopslag genoemd.

Het 6-gangen hoogbouwmagazijn is 140 meter breed, 70 meter lang en 41 meter hoog en omvat 60.000 palletplaatsen. SSI SCHÄFER levert daarvoor ongeveer 4.200 ton staal. “Dit vrieshuis bestaat uit een silo-ontwerp, waarbij de zijwanden en dakbedekking rechtstreeks aan de stalen stellingstructuur bevestigd worden. Daarnaast integreerde SSI SCHÄFER in het voorgebouw (lowbay) een vloerconstructie voor conveyors die aansluiten op de platformen van de hoogbouw. Aangezien de opdrachtgever het BREEAM ‘Excellent’ duurzaamheidscertificaat nastreeft, heeft dit ook gevolgen voor de staalconstructie. De dakconstructie werd ontworpen voor de montage van 2.700 zonnepanelen onder een speciale hoek en dat brengt toch wel een zekere uitdaging met zich mee”, vertelt project manager Jeroen Aarts. “We zijn sinds midden januari met gemiddeld 45 monteurs aan het bouwen en eind augustus moet de bouw gereed zijn. Het komt erop aan telkens weer goed met Kloosterboer en de verschillende bouwpartners af te stemmen. Er moet immers ook een conveyor aan de voorzijde geïntegreerd worden en op ongeveer 35 m hoogte komt een platform voor vijf grote koelinstallaties. Alleen een goede communicatie met duidelijke afspraken zorgt voor een succesvolle realisatie van een dergelijk uitdagend project.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details