Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Samen de bouw versterken
Een mooi voorbeeld van een project waarin Knauf in het complete proces heeft meegedacht, is De Zalmhaven in Rotterdam. In dit project worden alle niet-dragende binnenwanden uitgevoerd met gipsblokken, die conform het KnaufZeker concept zijn geleverd. (Beeld : Jan de Vries)

Samen de bouw versterken

Producent van innovatieve afbouwmaterialen en systemen Knauf vindt dat iedereen een prettige, veilige en comfortabele ruimte verdient om in te wonen, werken of verblijven. Daarom wordt iedere dag gewerkt aan innovatieve oplossingen die hieraan bijdragen. Van buitengevelisolatie tot droge afbouw, stukadoorsmaterialen, machines en gereedschappen, van vloeren tot wanden, plafonds en gevels en van nieuwbouw tot renovatie en transformatie: de producten en systemen van Knauf staan garant voor een eenvoudige montage en hoogwaardige afwerking, die voldoet aan alle technische en esthetische wensen. Wanneer de producten gecombineerd worden tot één systeem, zijn verwerkers bovendien verzekerd van de allerbeste prestaties.

“Onze technische kennis, in combinatie met een uitgebreide projectervaring, kan van grote toegevoegde waarde zijn bij de begeleiding van projecten. Dat begint al in het ontwerp- en systeemkeuzeproces” vertelt Niek Wouda, Market Manager Droge Afbouw bij Knauf. “Wij schuiven graag al in een vroeg stadium bij de opdrachtgever en architect aan tafel. Bijvoorbeeld wanneer specifieke eisen worden gesteld aan isolatie, brandwerendheid, inbraakwerendheid en akoestiek. Welk systeem kan het best worden toegepast? In combinatie met welke afwerking? Hoe kunnen we bouwkundige details invullen en knelpunten oplossen? Door hier al in een vroegtijdig stadium over mee te denken, worden ingrijpende aanpassingen achteraf voorkomen.” Manager Techniek Bauke Geuzebroek: “Van onze systemen is uitgebreide BIM-informatie beschikbaar, waarvan de hele keten kan profiteren. Vanaf het allereerste moment wordt namelijk correcte informatie gedeeld, waardoor systemen perfect ingepast kunnen worden in het ontwerp én bouwproces. In de loop van dit jaar introduceren wij een nieuwe BIM plug-in, de zogeheten Planner Suite, waarmee ook bestekteksten en technische omschrijvingen opgehaald kunnen worden. In de nieuwe plug-in staan in eerste instantie onze wandsystemen, maar de vloer-, plafond- en buitengevelisolatiesystemen volgen snel.”

In de duurzame nieuwbouw van de Triodos Bank in Driebergen-Rijsenburg is een heel specifiek systeem voor de binnenwanden toegepast: het Knauf Hybride Circulair wandsysteem.

Haalbaar en maakbaar

Voor aannemers en afbouwers controleert Knauf graag of oplossingen die in de ontwerpfase zijn bedacht, in de praktijk ook haalbaar en maakbaar zijn. “In deze fase werken we volgens een vast stappenplan”, aldus Geuzebroek. “Dit begint met het analyseren van het model: welke systemen zijn bedacht? Maar ook: welke projectspecifieke eisen en omstandigheden gelden hier? Vervolgens kijken we naar de maakbaarheid: hoe zit het met doorvoeren en aansluitingen? Moeten combinaties worden gemaakt met installatietechnieken?  En hoe dik mogen de systemen maximaal zijn? Op basis hiervan adviseren wij de best passende wand-, vloer- en plafondsystemen.” Wouda: “Al onze systemen zijn onderbouwd of er zijn testrapporten beschikbaar. Naar wens kunnen we tijdens de uitvoering bovendien een fysieke inspectie uitvoeren. Voldoen de montage en systeemopbouw aan de kwaliteitsstandaard, die door onafhankelijke laboratoria is getest en aangetoond? Dan kunnen we niet alleen de kwaliteit, maar ook de specifieke prestaties garanderen. KnaufZeker, noemen wij dat.”

Een mooi voorbeeld van een project waarin Knauf in het complete proces heeft meegedacht, is De Zalmhaven in Rotterdam, dat met ruim 200 meter de hoogste woontoren van de Benelux wordt. “In dit project worden alle niet-dragende binnenwanden uitgevoerd met gipsblokken, die conform het KnaufZeker concept zijn geleverd”, aldus Wouda. “De gipsblokken zijn in nauw overleg met de aannemer gekozen. Naast de technische eigenschappen van de gipsblokken waren vooral de logistieke voordelen doorslaggevend. Omdat de afbouw pas na het aanbrengen van de afwerkvloeren werd opgestart namelijk, moeten alle materialen via de binnenliften worden vervoerd.” Geuzebroek: “Voor de Nul-op-de-Meterrenovatie van 214 woningen in de Landenbuurt in Zoetermeer hebben we eenzelfde aanpak gehanteerd. Om bewonersoverlast tot een minimum te beperken, is in plaats van prefab gevelisolatiesystemen gekozen voor een traditionele opbouw in het werk. Hierdoor kon de complete gevelisolatie vanaf de steiger worden opgebouwd.”

Voor de nieuwbouw van Amare heeft Knauf gezocht naar unieke systemen met hoge akoestische prestaties, op basis van de BIM-informatie en het Programma van Eisen en in nauw contact met de opdrachtgever.

Hoge prestaties

Ook bij de bouw van Amare – het grootste onderwijs- en cultuurcomplex van Nederland – heeft Knauf in het gehele proces meegedacht. Op basis van de BIM-informatie en het Programma van Eisen en in nauw contact met de opdrachtgever werd gezocht naar unieke systemen met hoge akoestische prestaties. Daarbij zijn verschillende mock-ups gemaakt en getest om de prestatie-eisen te onderbouwen. Geuzebroek: “In de duurzame nieuwbouw van de Triodos Bank op Landgoed De Reehorst in Driebergen-Rijsenburg is een heel specifiek systeem voor de binnenwanden toegepast: het Knauf Hybride Circulair wandsysteem, waarin nieuwe en gebruikte gipskartonplaten een duurzame nieuwe scheidingswand met uitstekende brandwerende en geluidsisolerende prestaties vormen.”

Het Hybride Circulair wandsysteem is ontwikkeld in samenwerking met New Horizon, dat gebouwen oogst volgens het ‘urban mining’-principe. Door gebruikte gipsplaten te hergebruiken,  komt minder afval uit de bouw vrij. “Ook zijn minder nieuwe grondstoffen nodig”, aldus Wouda. “Hierdoor heeft ons circulaire wandsysteem een 25% lagere milieu-impact.”

Het Hybride Circulair wandsysteem past uitstekend binnen de Sustainable Development Goals van Knauf. “Onze duurzaamheidsstrategie gaat veel verder dan sec ‘het milieu’ of ‘energie-nul-gebouwen’”, aldus Geuzebroek. “Het spitst zich toe op mensen, innovaties, duurzame productie en partnerships.” Wouda: “Een mooi voorbeeld in dit kader is de ontwikkeling van een exoskelet, die kan bijdragen aan een duurzame inzetbaarheid van stukadoors in de bouw. En zo nemen we nog tal van duurzame initiatieven.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details