Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
(Renovatie)projecten inzichtelijk maken met drones: Een stap verder dan 3D
“Met de thermografische camera onder de drone sporen we warmtelekken, luchtlekken en lekkages op. En zo zijn er nog veel meer mogelijkheden om groot vastgoed snel inzichtelijk te krijgen.”

(Renovatie)projecten inzichtelijk maken met drones: Een stap verder dan 3D

Stel: je bent aannemer en je mag een groot renovatieproject uitvoeren van een 40 meter hoog gebouw. Van tevoren wil je graag de gevels, het dak en alle ramen inspecteren, om inzicht te krijgen in de actuele onderhoudsstatus. Maar helaas zijn er geen actuele tekeningen en andere relevante gebouwinformatie aanwezig. Bovendien zie je op verschillende plekken signalen van warmteverlies of lekkages. “Vaak zien we dat aannemers nog kiezen voor een traditionele manier van gebouwopname”, vertelt Brigitte Heijmer, salesmanager bij XS-4D. “Men bouwt een steiger of huurt een kraan en de inspecteur probeert zo goed mogelijk alles vast te leggen. En ook de schilders, kozijnenleveranciers, stukadoors, installateurs en andere onderaannemers doen allemaal hun opname, waarbij meetfouten en over het hoofd geziene afwijkingen op de loer liggen. Met XS-4D bieden we hier een snelle en doeltreffende oplossing voor.”

XS-4D biedt een oplossing voor vele vraagstukken in de bouwsector. “Inmiddels maken al vele aannemers, architecten, projectontwikkelaars, installateurs en toeleveranciers aan de bouw al gebruik van onze diensten”, aldus Heijmer. “Wij winnen 2D/3D data in met hoogwaardige drones, scanners, camera’s en thermografie. Door het combineren van drones, statische of mobiele scanners kunnen we complete vastgoedobjecten zowel van binnen als buiten digitaal in beeld brengen. Zo ontstaat een zeer betrouwbare ‘digital twin’ van het gebouw, waarin zelfs de kleinste details niet vergeten worden. Met de thermografische camera onder de drone sporen we warmtelekken, luchtlekken en lekkages op. En zo zijn er nog veel meer mogelijkheden om groot vastgoed snel inzichtelijk te krijgen.”

De voordelen van gebouwinventarisatie met drones:

Veiligheid: Drones stellen inspecteurs en andere stakeholders in staat om gebouwen te inspecteren zonder zelf fysiek op gevaarlijke hoogtes te hoeven klimmen of zich in gevaarlijke situaties te begeven, zoals op daken of in krappe ruimtes.

Tijdsbesparing: Ten opzichte van handmatige inspecties kunnen drones een aanzienlijke tijdswinst behalen. Ze kunnen snel grote gebieden scannen en gedetailleerde beelden vastleggen, wat de inspectietijd aanzienlijk verkort.

Nauwkeurigheid: Drones zijn uitgerust met hoogwaardige camera’s en sensoren die gedetailleerde en nauwkeurige gegevens kunnen verzamelen. Denk bijvoorbeeld aan het detecteren van problemen zoals scheuren, lekken, slijtage en andere gebreken.

Herhaalbaarheid: Drones kunnen periodieke inspecties uitvoeren met consistente precisie, wat helpt bij het monitoren van de conditie van een gebouw in de loop der tijd en het identificeren van potentiële problemen voordat zij ernstiger worden.

Makkelijk deelbaar: De data kan worden gebruikt in een 3D online omgeving, welke een onderdeel vormt voor het plannen van de onderhoudswerkzaamheden of het MJOP. Bovendien is de informatie eenvoudig (online) deelbaar met collega’s en/of andere relevante partijen, waardoor overlast voor bijvoorbeeld bewoners wordt voorkomen. Er vindt slechts één gebouwinspectie plaats, door één partij.

Betrouwbare en eenduidige informatie: Alle stakeholders in het project beschikken over betrouwbare en eenduidige informatie, waardoor clashes en faalkosten voorkomen worden.

“Door het combineren van drones, statische of mobiele scanners kunnen we complete vastgoedobjecten zowel van binnen als buiten digitaal in beeld brengen.”

Hoe gaat XS-4D te werk?

“Nadat wij het specifieke inspectievraagstuk in kaart hebben gebracht, maken wij een Plan van Aanpak”, vertelt Heijmer. “In deze fase bepalen wij bijvoorbeeld welke techniek we het best kunnen inzetten en welke vergunningen en aanvullingen nodig zijn om het project te realiseren. Nadat we de vlucht of scan hebben uitgevoerd, zal de verzamelde data conform de wensen van de opdrachtgever omgezet worden. Dit kan bijvoorbeeld in een 2D/3D CAD-tekening, maar we kunnen de data ook verwerken naar een 3D online omgeving. In de ingewonnen data kunnen onder andere de metingen, aantekeningen, rapportages en overige data toegevoegd worden. Op basis hiervan kan de opdrachtgever direct aan de slag met de output, die we gemeenschappelijk evalueren.”

De voordelen voor de diverse stakeholders:

  • Aannemers/toeleveranciers ontvangen As-Built informatie van het bestaande vastgoed in deelbare online data, die ook is om te zetten naar CAD/BIM/Revit.
  • Architecten ontvangen snelle en nauwkeurige data, zodat alle gebouwdetails perfect inzichtelijk zijn. Hiermee wordt een goede basis gelegd voor een succesvol renovatie-ontwerp.
  • Projectontwikkelaars en vastgoedbeheerders ontvangen een perfecte basis voor hun MJOP. Zij hebben in één oogopslag helder welke werkzaamheden (en kosten!) er aan zitten te komen.

“Doordat wij tevens inzichtelijk maken waar verlies van warmte plaatsvindt en/of waar een waterlekkage zit, kan de opdrachtgever energieverliesproblemen snel en accuraat aanpakken”, besluit Heijmer. “Daarmee leveren we tevens een bijdrage aan de energietransitie.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details