Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Modern Methods of Construction: prefabricage in de bouw

Modern Methods of Construction: prefabricage in de bouw

Verlaag de CO2-uitstoot, bespaar tijd en maak circulair bouwen mogelijk

WSP is een wereldwijd opererend advies- en ingenieursbureau op het gebied van bouw, infra, milieu, water en energie. In Nederland bestaat het team uit 480 gedreven experts, die dagelijks en vol passie werken aan een toekomstbestendige leefomgeving waarin gezond en veilig gewoond, gewerkt en geleefd kan worden. De experts van WSP bieden overtuigende inzichten die leiden tot nieuwe en verrassende perspectieven. Bijvoorbeeld ten aanzien van de bouwopgaven van morgen, waarin verduurzaming, stikstofreductie, CO2– en klimaatneutraal bouwen, reductie van afvalstromen en hergebruik van materialen actuele thema’s zijn. De synergie van prefab constructies én installaties speelt hierin een sleutelrol…

De Lichtpen Amersfoort: prefab stapelen van 98 appartementen.

Future Ready

“Alle adviezen die wij geven, dragen bij aan onze globale ‘Future Ready’ missie en filosofie”, vertelt Robin van Gerwen, Afdelingshoofd en Leider van de focusgroep Prefab beton bij WSP in Nederland. Future Ready is het wereldwijde duurzaamheid- en innovatieprogramma van WSP, waarmee invulling wordt gegeven aan de noodzaak en maatschappelijke wens om onze leefomgeving toekomstbestendig en innovatief in te richten. “Door op de toekomst te anticiperen, kunnen we vandaag al zinvolle acties ondernemen. Dit doen we door de belangrijkste trends in klimaatverandering, samenleving, technologie en natuurlijke hulpbronnen te volgen en te analyseren. Wat betekent dit voor de leefomgeving, landschappen en infrastructuur die wij ontwerpen? En hoe kunnen we onze kennis en expertise zodanig benutten, dat betere en futureproof oplossingen ontstaan? We nemen het Future Ready-denken als een vanzelfsprekendheid mee in onze projecten en zorgen er tegelijkertijd voor dat ons werk aansluit bij de visie van onze klanten. Hiermee helpen we onze opdrachtgevers om binnen hun opgaven voorbereid te zijn op de toekomst.”

Innovatie op uitvoeringstechniek

Belangrijke thema’s in het Future Ready-programma zijn verduurzaming, stikstofreductie, CO2– en klimaatneutraal bouwen, reductie van afvalstromen en hergebruik van materialen. “Prefabricage levert hier een belangrijke bijdrage aan en gaat verder dan alleen prefab beton of houtskeletbouw”, aldus Van Gerwen. “Juist dáár zet Modern Methods of Construction (MMC) op in.” De term Modern Methods of Construction komt uit de UK, waar het een overheidsprogramma is. “De overheid heeft hier aan de bouwsector opgelegd dat op één of andere wijze modern geconstrueerd moet worden. Een goede ontwikkeling, want de bouw is nog altijd een conservatieve branche. We innoveren doorgaans op materieel en hulpmiddelen, maar de uitvoeringstechnieken blijven vooralsnog uit. We storten nog altijd beton op de manier waarop we dit twintig jaar geleden ook deden. De regering in de UK heeft besloten om innovaties op dit vlak te stimuleren en zelfs te verplichten. Eén van de hoogste levels hierin is prefabricage, dat volgens ons betrekking heeft op zowel de constructie als de gebouwgebonden installaties.”

Antwoord op de actuele bouwopgaven

“De grote voordelen van prefab die men in de UK ervaart, hebben we in Nederland nog niet altijd op ons netvlies”, benadrukt Van Gerwen. “En dat terwijl de voordelen de actuele bouwopgaven heel duidelijk raken! In de prefab fabrieken kan lean en mean geproduceerd worden, waarbij een continue kwaliteitsbewaking gehanteerd wordt. Sneller, met minder materialen en met minder afval. Het afval dat wel vrijkomt, kan bovendien eenvoudiger hergebruikt of gerecycled worden.” Louis Wakkerman, Senior Consultant Gebouwgebonden installaties bij WSP in Nederland vult hem aan: “Op de bouwplaats hoeven de prefab onderdelen alleen nog geassembleerd te worden. Bijvoorbeeld met behulp van elektrische kranen, waardoor de impact op de omgeving sterk afneemt. Bovendien wordt het aantal vervoersbewegingen flink gereduceerd, wat met name in binnenstedelijke gebieden grote voordelen biedt. Ook kunnen bouwlocaties makkelijker ingebreid worden. Voordelen die nog groter worden, als prefabricage plaatsmaakt voor 100% modulaire bouw. Hierdoor komt namelijk ook demontabel en remontabel bouwen binnen handbereik.”

Loopt u met WSP mee?

Het belangrijkste doel van de WSP focusgroepen Prefab beton en Gebouwgebonden installaties is om marktpartijen gericht te informeren, adviseren en uit te dagen, om in de breedste zin met prefabricage aan de slag te gaan én om bovengenoemde voordelen te ervaren. “Vooruitstrevend hierbij is dat WSP het complete prefab concept inclusief prefab constructies en prefab installatievoorzieningen kan organiseren, waardoor flinke synergievoordelen ontstaan”, besluit Van Gerwen. “Partijen die zich in ons verhaal herkennen en die ook graag stappen vooruit willen zetten, zijn van harte welkom om contact op te nemen.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details