Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Railkokers verbinden onderdelen van elektrische installaties

Railkokers verbinden onderdelen van elektrische installaties

Elektriciteit vormt een steeds belangrijker onderdeel in onze huidige wereld. De elektrische installaties worden groter en daarmee groeit ook het aantal aansluitingen. In grotere gebouwen komt de elektriciteit via één of meerdere transformatoren binnen op een centraal schakelbord: de hoofdverdeler. Naast transformatoren worden ook generatoren en UPS-systemen ingezet en al die onderdelen moeten met elkaar verbonden worden. Daarvoor kan men zware kabelaansluitingen gebruiken, maar ook een railkokersysteem.

“Railkokers hebben specificaties die overeenkomen met die van de railsystemen in verdeelkasten en zijn beschikbaar in verschillende uitvoeringen. Zo zijn er eenvoudige transportrails, maar ook distributierails waarvan men kan aftakken. Ten opzichte van kabeltrajecten nemen railkokers minder plaats in. Daarnaast zijn ze milieuvriendelijker. Het installeren van een railkokersysteem kan in minder tijd. Bovendien laat het flexibele karakter ervan aanpassingen en uitbreiding in de toekomst toe. Het modulaire aspect van railkokersystemen is een veelgeprezen pluspunt”, vertelt Paul Langbein van STbenelux.

De beste oplossing

“Als specialist in het ontwerpen en implementeren van railkokersystemen, merken we dat keer op keer. Daarnaast heeft elke type rail weer zijn eigen situatie- en omgevingsspecifieke voordelen. We kunnen uit de voeten met uiteenlopende merken, maar vertegenwoordigen het merk Starline en werken ook heel graag met het fabricaat Canalis van Schneider Electric. Daardoor kunnen we uiteenlopende marktsegmenten bedienen met het product dat gezien de eigenschappen het meest geschikt is. Voor ons is elk project uniek. Op basis van tekeningen, nauwgezette metingen en onderzoek op locatie werken we steeds de meest efficiënte oplossing uit. Zo ook voor Vergeer Holland.”

Weer- en windvaste verbinding

In opdracht van Kromwijk Elektro leverde expertise­partner Elektro Internationaal de hoofdverdeler in het Prisma P-systeem van Schneider Electric. STbenelux zorgde voor de aanleg van ruim 600 meter railkoker van het merk Canalis, eveneens van Schneider Electric. Het railsysteem voorziet in de koppeling van de transformatoren met de hoofdverdeler en het energietransport naar de verschillende onderverdelers en zware verbruiksunits, zoals de complete koelinstallatie. “De transformator staat in een eigen schakelhuis, los van het hoofdgebouw. Daarom was een weer- en windvaste verbinding tussen de twee gebouwen nodig. Vandaar ook de keuze voor Canalis met een hoge IP-waarde. De toegepaste railen zijn behoorlijk zwaar in gewicht en daardoor ook zwaar om te plaatsen. Bovendien lopen ze dwars door de staalconstructie van het pand. Maar we houden van complexe projecten en ook deze installatie heeft zo zijn specifieke uitdagingen. De hoofdverdeler wordt door twee aparte railen van elk 2.500 Ampère met twee transformatoren verbonden over een lengte van 11 meter. Vanuit de hoofdverdeler lopen meerdere railkokers het pand in. Eén van de hoofdrailen van 1.600 Ampère loopt dwars door het pand en heeft een lengte van 120 meter. Vanaf deze rail splitst halverwege nog een aftakking van 60 meter naar de zijkant af, terwijl één niveau hoger nog eens 8 railen met elk een lengte van 50 meter zijn geplaatst om wat kleinere, lokale processen te voeden. Naar het dak toe is er een railkoker die de PV-installatie (zonnecellen) koppelt aan de elektrische installatie”, licht Langbein toe. “Alles bij elkaar een prachtig project om te mogen uitvoeren.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details