Op Trade Port Noord in Venlo realiseerde ASK Romein Bouw een nieuw opslag- en distributiecentrum van 90.000 vierkante meter voor logistiek vastgoedontwikkelaar Prologis.

01:49
13-03-2020

Prologis DC8, Venlo | Duurzame en hoogwaardige nieuwbouw voor Prologis in Venlo

Op Trade Port Noord in Venlo realiseerde ASK Romein Bouw een nieuw opslag- en distributiecentrum van 90.000 vierkante meter voor logistiek vastgoedontwikkelaar Prologis. De nieuwbouw (fase 1) bestaat uit vier geschakelde hallen (A-B-C-D) met diverse laaddocks, magazijnruimtes, kantoren, bedrijfskantines én een fitnessruimte. ASK Romein Bouw was verantwoordelijk voor de turnkey realisatie van Prologis DC8. Van de engineering tot en met de fabricage, levering en montage en van de bouwkundige werkzaamheden tot en met de infrawerken, W- en E-installaties.

De lichtstroken in de warehouses zorgen ervoor dat natuurlijk daglicht tot ver in het gebouw kan doorstromen.

 

“Johan De Vries Architect B.V. heeft het definitieve ontwerp en de bouwvergunningsstukken voor Prologis DC8 verzorgd”, vertelt Koen Backx, Technisch Directeur bij ASK Romein Bouw. “Vervolgens werkten wij alle stukken verder uit tot en met het uitvoeringsontwerp van deze nieuwbouw, die volledig op staal is gefundeerd. Bij aanvang van dit project hebben wij de bovenaarde van het voormalige weiland op Trade Port Noord verwijderd, tot aan de vaste gele grond. Vervolgens is de bouwlocatie met ongeveer een meter verhoogd. De nieuwbouw is opgetrokken uit een staalconstructie met grote overspanningen en afgewerkt met onder andere betonplinten, sandwichpanelen, stalen dakplaten en een kunststof dakbedekking met PIR-isolatie.”

Licht en transparant

“Het vierkante gebouw is opgedeeld in vier compartimenten (hallen)”, zegt Backx. “In elk compartiment bevinden zich kantoorruimtes. Er werd gekozen voor een gezonde mix van kantoortuinen, conferentieruimtes en zogenaamde ‘focus rooms’. Alle ruimtes zijn licht en transparant afgewerkt, met grote glazen wanden, wit vliesbehang, witte plafonds, HPL-deuren en een luxe vloerbedekking. Bij de kantoorruimtes aan de buitenzijde van het pand hebben wij bovendien grote balkons toegevoegd, die doorlopen tot en met de bedrijfskantines. Hierdoor kunnen medewerkers ook buiten lunchen en/of een
sigaretje roken, zonder dat zij hiervoor het pand hoeven te verlaten. Dat verhoogt de veiligheid in en rond DC8 aanzienlijk. Aan de buitenzijde is een witte luifelconstructie met een hardhouten rand gerealiseerd, die het gebouw als het ware omlijst. De lichtstroken in de warehouses zorgen ervoor dat natuurlijk daglicht tot ver in het gebouw kan doorstromen.”

De nieuwbouw is opgetrokken uit een staalconstructie met grote overspanningen en afgewerkt met onder andere betonplinten, sandwichpanelen, stalen dakplaten en een kunststof dakbedekking met PIR-isolatie.

 

BREEAM-NL ‘Very Good’

Tijdens het ontwerp en de bouw van Prologis DC8 speelde duurzaamheid een belangrijke rol. “Het gebouw is BREEAM-NL ‘Very Good’ gecertificeerd”, vertelt Backx. “Om hier optimaal invulling aan te geven, hebben we onder andere FSC-gecertificeerd hout en betonvloeren met voldoende betongranulaat toegepast. Bovendien hebben we een ecologisch rapport laten opstellen. In de omgeving komen veel vleermuizen voor. Om niet alleen hen, maar ook de omgeving zo min mogelijk te hinderen, zijn de gevel- en terreinverlichting dynamisch uitgevoerd met bewegingsmelders en intelligente dimmingsmogelijkheden. Overal is LED-verlichting toegepast. Regenwater wordt duurzaam opgevangen en rond het gebouw zijn ruim voldoende groenvoorzieningen.”

Uitdagende planning

Afgelopen oktober is de complete nieuwbouw opgeleverd. “Uitdaging in dit project betrof met name de strakke planning”, vertelt Backx. “Bovendien werden gedurende het project nog gebruikerswensen toegevoegd. Om hier optimaal invulling aan te geven, vonden wekelijkse afstemmingsoverleggen plaats. Bovendien hebben we zoveel mogelijk gewerkt met vaste en vertrouwde onderaannemers. Dit heeft zich niet alleen vertaald in een soepele uitvoering, maar ook in een optimaal opleverresultaat.”

Tekst | Lieke van Zuilekom Beeld | ASK Romein Bouw

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Projectinfo

Een optimale brandveiligheid, conform de FM datasheets

De afgelopen jaren heeft de businessunit Fire Protection & Security van SPIE zich bewezen als een betrouwbare partner van ASK Romein, voor het realiseren van de brandveiligheidsinstallaties voor grote distributiecentra op o.a. bedrijventerrein Trade Port West te Venlo. “Dit vertrouwen hebben wij niet alleen opgebouwd door onze flexibele instelling en professionele projectaanpak, maar ook door het maximaal ontzorgen en adviseren van de klant”, vertelt projectmanager Dennis de Vree. “In juni 2018 werd aan deze succesformule wederom een vervolg gegeven met de bouw van het nieuwe distributiecentrum voor Prologis (DC8) te Venlo.”

Als brandbeveiligingsspecialist leverde SPIE de gehele gecertificeerde sprinklerinstallatie voor fase 1 van dit dc. “In deze fase hebben wij circa 80.000 m² vloeroppervlakte in het warehouse en 5.400 m² aan kantoorruimtes beveiligd conform de laatste FM datasheets”, aldus De Vree. “Naast het leveren en monteren van circa 11.000 sprinklers en kilometers leidingwerk, hebben wij ook de complete watervoorziening gerealiseerd. Deze watervoorziening bestaat uit twee dieselaangedreven sprinklerpompen met een capaciteit van 9.600 l/m en een reinwatertank van 615.000 l inhoud. Bovendien leverde en installeerde SPIE de sprinkler-, brandmeld- en ontruimingsinstallatie, die bestaat uit een gecombineerde sprinkler-brandmeldcentrale, een digitaal brandweerpaneel, vier nevenpanelen en de benodigde inlees- en stuurmodules.”

In januari 2019 is een deel van het distributiecentrum reeds door de huurder in gebruik genomen, inclusief bijbehorende brandbeveiligingsinstallaties. Het totale project is afgelopen juni met een inspectiecertificaat opgeleverd. Inmiddels is SPIE in opdracht van de huurder gestart met de beveiligingsinstallatie voor de inrichting, die onder meer de levering en montage van 35.000 in-rack sprinklers omvat. De oplevering hiervan staat gepland voor medio maart 2020.

Stedenbouw partners