Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Partnerschap brengt bouw Lieven naar het hoogste niveau 
Alle woningen van Lieven zijn gebouwd door Bot Bouw, dat in samenwerking met Knauf zocht naar manieren om sneller, beter én duurzamer te bouwen.

Partnerschap brengt bouw Lieven naar het hoogste niveau 

Sneller, beter en duurzamer bouwen

Project Lieven in Amsterdam Nieuw-West is onlangs gekroond tot BNA Beste Gebouw van het Jaar 2023 in de categorie Leefbaarheid & Sociale Cohesie. Met het project geeft Woonstichting Lieven de Key studenten en woonstarters de mogelijkheid om met een zelfstandige woning in Amsterdam aan hun toekomst te bouwen. Het project omvat twee bouwblokken aan de Rodenrijsstraat, met ruimte voor 1.198 studenten en starters. Alle woningen zijn gebouwd door Bot Bouw, dat in samenwerking met Knauf zocht naar manieren om sneller, beter én duurzamer te bouwen.

De relatie tussen Bot Bouw en Knauf gaat circa acht jaar terug, vertelt Jacco van ’t Hof, projectadviseur bij Knauf. “In 2015 zijn we gestart met een project aan de Pieter Vlamingstraat, en we hebben nu ook de Poeldijkstraat in Amsterdam uitgevoerd. Inmiddels is Lieven opgeleverd, waardoor we met recht kunnen spreken van een duurzame samenwerking. Van voortraject tot en met realisatie en oplevering.”

Één bouwsysteem

Bouwprojecten worden steeds vaker in BIM gemodelleerd. Dat geldt ook voor de afbouwfase, vertelt Van ’t Hof. “Op basis van het BIM-model van Bot Bouw inventariseren wij per project welke droge afbouwproducten het best passen. Indien mogelijk adviseren wij één bouwsysteem, waardoor sneller en (kosten)efficiënter gewerkt kan worden.“ In Lieven waren aanvankelijk schachten van kalkzandsteen, woningscheidende wanden en corridors van metalen staander- en binnenwanden met gipsblokken voorgeschreven, wat meerdere bouwstromen betekent, aldus Erik Beers, hoofduitvoerder bij Bot Bouw. “Om dit te minimaliseren, hebben we in overleg met Knauf gekozen voor één systeem metalen staanderwanden. Als toplaag zijn overal stootvaste, geluidsisolerende en brandwerende Diamond Board gipskartonplaten toegepast, die tevens geschikt zijn voor natte ruimtes. Hierdoor werd het probleem van dilataties ondervangen. Bovendien konden we de gipskartonplaten ná de ruwbouwfase aanbrengen, toen de vloeren al op de juiste sterkte waren. Hierdoor hoefden we minder te stempelen.” Van ‘t Hof: “Voor alle acht fasen van Lieven hebben wij een advies voor de wand- en plafondsystemen uitgewerkt, waarbij duidelijke kleurcodes montagefouten ondervangen. Het advies is tevens onderbouwd met thermische, akoestische en brandwerende prestaties.”

Geen verspilling

Naast bouwsnelheid en (kosten)efficiëntie draagt de intensieve voorbereiding bij aan het voorkomen van verspilling op de bouw, benadrukt Beers. In totaal heeft Knauf 236.000 m1 metalstud profielen en 175.000 m2 Type A en Diamond Board gipskartonplaten geleverd. “De producten werden van tevoren op maat gezaagd en op het ideale moment geleverd. Hierdoor bleef de bouwplaats netjes en schoon en was afval nauwelijks aan de orde.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details