Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Optimalisaties in vloerontwerp

Optimalisaties in vloerontwerp

Het nieuwe distributiecentrum van Jumbo in Nieuwegein kent een hoge graad van automatisering. Dat brengt vanzelfsprekend de nodige eisen met zich mee ten aanzien van de belasting en de vervorming van de vloeren. Om tot optimalisaties te komen van zowel het vloerontwerp als het stellingontwerp is Van Berlo Engineering in het voortraject nauw opgetrokken met de engineeringsafdeling van Witron, de leverancier van de automatisering.

“Tijdens de aanbesteding zijn we door meerdere partijen gevraagd om tot het juiste vloerontwerp te komen”, zegt Glenn Verhoef, directeur Verkoop & Marketing bij Van Berlo. “De hoge vervormingseisen veroorzaakten enige paniek bij menig aannemer. Nadat Bouwbedrijf van de Ven de opdracht werd gegund, zijn we vrijwel direct om tafel gegaan om de beoogde onderbouw van het nieuwe distributiecentrum tegen het licht te houden. Hoe zwaarder de vloer, hoe lichter de magazijnstellingen uitgevoerd kunnen worden en vice versa. We hebben in overleg met de aannemer en het projectteam van Jumbo gezocht naar de economisch meest interessante oplossing. Een leuk traject dat wel enkele maanden in beslag heeft genomen.”

Van Berlo heeft de vloeren mogen realiseren in het bijna 50.000 vierkante meter grote distributiecentrum. De vloer onder de magazijnstellingen van ongeveer 12.000 vierkante meter is maar liefst 30 centimeter dik en onderheid met 11.000 Mini Vibropalen. Verhoef: “De aannemer heeft voor deze vloer ook het ontwerp en de uitvoering van de funderingsconstructie bij ons neergelegd. Het betrof met recht een totaalproject voor ons; vrijwel alle divisies van Van Berlo zijn betrokken geweest bij het project. De Mini Vibropalen hebben een lengte van gemiddeld 16 meter. In oktober 2018 zijn we gestart met het aanbrengen van deze Mini Vibropalen. Aanvankelijk met één stelling, maar om de staalbouwer voor te blijven en de planning te kunnen volgen, hebben we drie weken lang een tweede stelling ingezet.”

De 30 centimeter dikke magazijnvloer is traditioneel gewapend, dus voorzien van een boven- en onderwapening en ter plaatse van de stellingen voorzien van ‘stekken’. Tussen de stellingen door is namelijk een 90 centimeter verhoogde vloer aangebracht, gerealiseerd door Van Berlo Systeemfunderingen met MH-wanden, breedplaatvloeren en een druklaag. “Het zijn de zogenaamde verkeersgangen voor de medewerkers om producten uit de stellingen te kunnen picken en in karretjes te laden”, legt Verhoef uit. “Onderin de stellingen bevindt zich namelijk de techniek en is geen ruimte voor de afzet van producten. De stellingen staan dus in feite verdiept ten opzichte van de werkvloer.” Van Berlo heeft zo’n 2.550 vierkante meter aan verhoogde vloeren van 2 meter breed gerealiseerd.

De overige vloeren in het bijna 50.000 vierkante meter groot distributiecentrum variëren in dikte tussen de 20 en 25 centimeter. “Alle vloeren zijn uitgevoerd als VB Hecta volgens vlakheid NEN 2747 Klasse 4. Niet bepaald uitdagend dus qua vlakheid. Nee, hier zat de uitdaging vooral in de engineering en het aftasten van de samenwerking met Witron om tot de optimalisaties in vloer- en stellingontwerp te komen”, besluit Verhoef.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details