Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
‘Onze nieuwbouw in Ede is een showcase van duurzaamheid en circulariteit’
Voor de bouw van het nieuwe pand heeft Bouwbedrijf Kreeft de lat hoog gelegd.

‘Onze nieuwbouw in Ede is een showcase van duurzaamheid en circulariteit’

Het gebouw biedt plaats aan een groeiend aantal medewerkers en vormt tegelijkertijd het visitekaartje van het bedrijf op het gebied van duurzaam en circulair bouwen; een ontwikkeling waarin het bouwbedrijf graag het voortouw neemt. “Circulair bouwen is echt de toekomst”, zegt directeur Dirk Jan van den Brink. “We moeten er gewoon mee aan de slag.”

De buitengevel van het kantoor is afgewerkt met keramische tegels op een volledig demontabel en dus herbruikbaar systeem. (Beeld: Linda Bouritius Photography)

Voor de bouw van het nieuwe pand heeft Bouwbedrijf Kreeft de lat hoog gelegd. Met een BREEAM-NL ‘Outstanding’ ontwerp- en oplevercertificaat voldoet het gebouw aan de hoogste eisen op het gebied van duurzaamheid. “Voor de planvorming zijn wij niet over één nacht ijs gegaan”, vertelt Van den Brink. “Een duidelijke wens was bijvoorbeeld om de kantoorvoorzieningen te clusteren. Op het dak van de werkplaats is daarom een volledige kantoorverdieping ingericht. In het gedeelte waar de werkplaats niet de volledige hoogte nodig had, is bovendien een tussenverdieping met spreekkamers en een multifunctionele kantine gerealiseerd, die tevens dienst doet als bijeenkomstruimte. Tijdens het ontwerpproces hebben we besloten om naast BREEAM-NL ook de mogelijkheden van innovatief en circulair bouwen te verkennen. We hebben een aantal interne stuurgroepen gevormd, die per element en op basis van bijvoorbeeld investeringskosten, TCO en voor- en nadelen de traditionele aanpak én circulaire alternatieven in kaart hebben gebracht. Zo is per element een circulaire menukaart ontstaan, die we op projectbasis aanvullen en graag delen met onze opdrachtgevers.”

BREEAM-NL-innovatiecredit

Het nieuwe bedrijfspand van Bouwbedrijf Kreeft is gefundeerd op staal, vertelt Van den Brink. “Voor de werkplaats is gekozen voor een geïsoleerde betonvloer op zand, in combinatie met een staalconstructie, sandwichpanelen (materieel- en materiaalopslag) en prefab betonnen gevelelementen (werkplaats). Dankzij de toevoeging van een volledig demontabele entresolvloer worden de beschikbare vierkante meters optimaal benut, zonder in te boeten aan flexibiliteit. In de staalconstructie is waar mogelijk gebruik gemaakt van circulair en onbehandeld staal, dat in de toekomst eenvoudig te hergebruiken is.” De kantoorverdieping bestaat voornamelijk uit glas in aluminium kozijnen, omdat de daglichteis vanuit BREEAM-NL beduidend hoger ligt dan de eis vanuit het Bouwbesluit. “Op deze verdieping zijn de gevels opgetrokken uit dampopen strobox wandelementen, opgebouwd uit ecologische plaatmaterialen en gevuld met stro in plaats van minerale wol. De buitengevel van het kantoor is afgewerkt met keramische tegels op een volledig demontabel en dus herbruikbaar systeem.” Op het dak is een circulaire daktuin ingericht met hergebruikte klinkers en mossedum. Hiervoor heeft Bouwbedrijf Kreeft tevens een BREEAM-NL-innovatiecredit ontvangen.

Ook inpandig is veel groen toegepast. (Beeld: Klaas Tuin Fotografie)

Showcase

Conform de BREEAM-NL ‘Outstanding’ certificeringscriteria worden energie- en waterverbruik in de nieuwbouw nauwgezet gemonitord én inzichtelijk gemaakt voor medewerkers en bezoekers, vertelt Van den Brink. “Het toegepaste bouwmateriaal is zoveel mogelijk ingekocht bij leveranciers die aan de C2C-filosofie voldoen. Bovendien hebben we zonnepanelen geplaatst en nestkasten, vleermuiskasten en insectenhotels opgehangen. Minimaal 50% van de parkeerplaatsen is halfverhard uitgevoerd en zowel voor de daktuin als op het terrein is gekozen voor een diverse beplanting.” Ook inpandig is veel groen toegepast, vertelt hij. “Waar mogelijk hebben we kantoormeubilair hergebruikt. Daarnaast hebben we het resthout van de gevelbekleding bij de entree verwerkt tot tafelbladen voor de vergaderruimtes. Een lucht/water-warmtepomp op het dak zet de warmte uit de buitenlucht om in bruikbare energie voor de verwarming en koeling van de diverse ruimtes. Daarmee is onze nieuwbouw een showcase geworden van waar wij als bedrijf voor staan.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details