Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Projecten

Nieuwe verlichting voor Koninklijke Visio Breda: Moderne lichtoplossingen die aan alle eisen voldoen

Koninklijke Visio Onderwijs Breda is een school voor kinderen met een meervoudige beperking in de leeftijd van 4 tot 20 jaar. Naast een visuele beperking hebben alle leerlingen een verstandelijke beperking.

A28C6379 kopiëren

Tekst | Jerry Helmers + Ledvance

Beeld | Ledvance

3 juni 2021 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Het onderwijsaanbod bereidt de leerlingen voor op hun vervolgbestemming en op deelname aan de samenleving. Voor deze doelgroep is er een specifieke wens met betrekking tot de verlichting. De verblindingshoek speelt hier namelijk een heel belangrijke rol, evenals de gelijkmatigheid van het uitgestraalde licht. In totaal zijn er bijna 400 armaturen van LEDVANCE gebruikt bij het project.

In samenwerking met LEDVANCE werd er binnen het portfolio van de LEDVANCE armaturen naar een geschikte lichtoplossing gezocht voor het gehele gebouw. Voor de verlichting van de leslokalen werd deze oplossing gevonden in de LEDVANCE Linear IndiviLED® Direct DALI. De armaturen zijn gependeld geïnstalleerd en bieden een homogene lichtverdeling en een lage verblinding (UGR <16) dankzij de IndiviLED®-optiek. Ze worden aangestuurd met OSRAM DALI MCU voor comfortabel en energie-efficiënt lichtmanagement. In vergelijking met de T8 lichtlijnen van de oude installatie wordt nu een energiebesparing tot 50% gerealiseerd.

Voor de gangen en de kleed- en doucheruimtes is de LEDVANCE Linear Surface IP44 toegepast. Dit lijnarmatuur met weinig onderhoud en lage operationele kosten zorgt voor een heldere, directe verlichting en is een efficiënte vervanging voor traditionele T8- en T5-armaturen. Verder zijn er op de gangen ook LEDVANCE Panel 1200 armaturen geïnstalleerd. 

Dankzij een speciale driver is de flikkering minimaal – het installatiegemak is maximaal. In de toiletruimtes hangen Downlight Slim Square armaturen met opbouw montageframe. De vierkante downlights hebben met hun slanke behuizing en lage installatiediepte een zeer functioneel design.

Een verlichtingsproject met een speciaal applicatiegebied als deze, vraagt ook om speciale eisen. Alle toegepaste armaturen voldeden aan deze strenge eisen. Een daarvan was dat de uitstraling van de verlichting onder een hoek van 45 graden niet meer dan 500 candela per vierkante meter mocht zijn. Daarnaast moest de UGR <16 zijn en de lichtkleur 3000K.

“De nieuwe lichtoplossing van LEDVANCE heeft een energiebesparing van 60% gerealiseerd. Het aantal lumen daarentegen is meer dan verdubbeld ten opzichte van de oude verlichting”, zegt Bart Verkerke, technisch adviseur bij BINK Elektro.   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details