Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Nieuwbouw Hermann Wesselink College voldoet aan de nieuwste richtlijnen
Hollander Techniek is verantwoordelijk voor het ontwerp en de realisatie van alle elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties in de nieuwbouw.

Nieuwbouw Hermann Wesselink College voldoet aan de nieuwste richtlijnen

In Amstelveen wordt druk gebouwd aan het nieuwe Hermann Wesselink College, een christelijke school voor tweetalig vwo (gymnasium en atheneum), havo en vmbo-t, dat eind dit jaar zijn deuren zal openen. De nieuwbouw verrijst direct naast de bestaande en 40 jaar oude school, die niet meer voldoet aan de eisen voor modern onderwijs. Bovendien zorgen de klimaatsystemen al jaren voor problemen. Met de nieuwbouw wordt de huisvesting van het Hermann Wesselink College weer net zo modern als haar onderwijs. Het gebouw zal volledig gasloos functioneren en minimaal voldoen aan Frisse Scholen klasse B. Op onderdelen wordt zelfs klasse A gehaald.

Tekst | Lieke van Zuilekom    Beeld | Hollander Techniek

In opdracht van aannemer SMT Bouw & Vastgoed is Hollander Techniek verantwoordelijk voor het ontwerp en de realisatie van alle elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties in de nieuwbouw. Van de klimaatinstallaties tot de licht- en krachtinstallaties, (brand)beveiligingsinstallaties en toegangscontrolesystemen en inclusief bijbehorende meet- en regeltechnieken. “Het Hermann Wesselink College krijgt één opwekkingscentrale voor warmte en koude”, vertelt Arjen Velthuis, Lead Engineer bij Hollander Techniek. “Gekozen is voor een all-air-systeem, waarmee zowel de onderwijsruimten, kantoren als algemene ruimtes worden verwarmd, gekoeld en geventileerd. Op het dak komen lucht/water-warmtepompen. De benodigde stroom wordt opgewekt met PV-panelen waardoor de warmte-/koudecentrale standalone (dus zonder gasaansluiting) functioneert. Als afgiftesysteem is gekozen voor variabale volumekleppen in combinatie met een temperatuurregeling per ruimte. In de onderwijsruimtes komen halfronde, textiele luchtverdeelslangen (airsocks), terwijl in de kantoren luchtroosters in de plafonds worden aangebracht.”

Één regelsysteem voor klimaat, zonwering en verlichting

“Het binnenklimaat wordt automatisch per ruimte geregeld, op basis van luchtkwaliteit (CO2) en temperatuur”, vertelt Johan Gulink, Senior Projectmanager bij Hollander Techniek. “De meet- en regeltechniek stuurt bovendien de buitenzonwering aan, waardoor temperatuurbeheersing en regulatie van lichtinval hand-in-hand gaan. Overal in het gebouw wordt LED-verlichting met daglicht- en aanwezigheidssensoren gemonteerd. Via een bedienpaneel aan de wand kan onderwijspersoneel klimaat, verlichting en zonwering individueel beïnvloeden.”

100% verse buitenlucht

“Tijdens de ontwerpfase hebben we aandacht besteed aan een vijftal eisen op het gebied van energie, luchtkwaliteit, temperatuur, licht en geluid. Zo is voor Frisse Scholen klasse B een hoge ventilatiecapaciteit van minimaal 8,5 dm³/s (30,6 m³/uur) per persoon vereist”, benadrukt Velthuis. “Dat resulteert in flinke luchtkanalen, die boven de plafonds moeten worden ingepast. De installatie voldoet volledig aan de nu bekende coronarichtlijnen. Bijvoorbeeld met betrekking tot de gescheiden luchtstromen. Ondanks dat de installatie over een recirculatiemogelijkheid beschikt, wordt tijdens bedrijfsuren 100% verse buitenlucht ingeblazen om (eventuele) besmetting via aerosolen te voorkomen. Bovendien kunnen we bij de inbedrijfstelling kiezen om tijdens lesuren niet te sturen op luchtkwaliteit, maar de ventilatie-installatie op volle kracht te laten draaien. We volgen de inzichten op dit vlak op de voet.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details