Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Nieuw kantoorgebouw gekoppeld aan monumentaal pand
De aannemer kon – na wat vertraging – in maart 2023 van start.

Nieuw kantoorgebouw gekoppeld aan monumentaal pand

Bijzondere driehoeksvorm met glas en aluminium

Vesting Bouw werkt momenteel in Amsterdam Sloten aan een bijzonder project. Er wordt een nieuw kantoorpand gebouwd in de ‘oksel’ tussen twee bestaande panden. De nieuwbouw wordt gekoppeld aan het naastgelegen, monumentale pand. “De architect heeft er iets moois van gemaakt.”

Eén van de bestaande panden heeft een beschermde status. Dit pand werd tien jaar geleden gerenoveerd (fase 1) en het haaks daarop staande pand vier jaar geleden (fase 2). Dennis Honkoop, directeur van Vesting Bouw: “Wij bouwen nu het sluitstuk van het plan: een tweelaagse parkeergarage onder het maaiveld met daar bovenop zes lagen kantoorruimte.”

Werken met vaste partijen

Vesting Bouw werkte eerder samen met dezelfde architect, Onno Vlaanderen, aan een appartementencomplex in Zaandam. Die samenwerking was zo goed bevallen, dat de architect dit keer ook de naam van het aannemersbedrijf noemde bij de opdrachtgever. Honkoop: “Ik heb ons verhaal aan verteld en dat sprak aan. Wij werken met vaste partijen, zoals een heibedrijf en een stucadoorsbedrijf. We vertrouwen erop dat onze partners marktconforme prijzen rekenen en dat ze ons helpen. Zij weten dat wij niet gaan ‘shoppen’ en werken daarom graag met ons samen. Uiteindelijk kregen we een budget en zijn we gaan rekenen, in overleg met de architect en constructeur. Volgens planning zouden we in 2021 starten met de bouw.” Vervolgens trok de gemeente de vergunning in, wat leidde tot discussie en zelfs een rechtszaak. Eind januari 2023 werd de opdrachtgever door de rechter in het gelijk gesteld en kon de bouw alsnog van start. Helaas waren in de tussenliggende (corona)jaren de prijzen fors gestegen en moest het budget worden verhoogd. 

Het nieuwe kantoorgebouw C3 heeft een bijzondere driehoeksvorm.

Opschonen

De aannemer startte in maart 2023 met het opschonen van het terrein, dat voorheen eigendom was van een heibedrijf. Vanwege de activiteiten van dat bedrijf kreeg de grond de status ‘vervuild’. “We begonnen met het inbrengen van damwanden, waarna we in twee fases het grondwerk verrichtten. We kwamen veel obstakels tegen, zoals heipalen die horizontaal onder de grond lagen. Het saneren gebeurde onder saneringscondities, wat inhoudt dat we continu moesten meten.” Het grondwerk duurde hierdoor tot en met oktober. In november werd begonnen met de aanleg van poeren, liftputten en het betonwerk in de kelder. De komende tijd wordt de kelderbak gemaakt en naar verwachting wordt dit voorjaar de begane
grondvloer gestort.

Vesting Bouw is een allround aannemersbedrijf, met een voorkeur voor utiliteitsbouw en verbouwingen en is veel actief binnen Amsterdam. Deze bouwlocatie is goed bereikbaar en naast het terrein ligt een groenstrook die werd ingericht als bouwterrein. “Er komt nog een torenkraan van 55 meter hoog en met een giek van 73 meter. Gelukkig hebben we de ruimte om te lossen en stremmen we de openbare weg niet”, aldus Honkoop.

Ingenieus trappenhuis

Bijzonder aan dit project is dat de nieuwbouw wordt gekoppeld aan het bestaande monumentale pand, want daar was geen lift. De aannemer bouwt het nieuwe trappenhuis daarom tegen het oude trappenhuis aan. “Dat past echter niet helemaal in elkaar, er zitten wat hoogteverschillen tussen beide panden. Het ziet er straks heel ingenieus uit, want de architect heeft er iets moois van weten te maken. Daarnaast heeft het gebouw een aansprekende vorm: het is een scherpe driehoek van prefab beton, voorzien van glazen gevels met aluminium puien.”

Bouwinfo
  • Opdrachtgever Attica Immo bv
  • Architect Onno Vlaanderen
  • Hoofdaannemer Vesting Bouw bv
  • Bouwmanagement Palazzo bv

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details