Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Natuurlijke ventilatie op scholen. Voor elke situatie  een passende oplossing
Kantine Koning Willem I College in ’s-Hertogenbosch: getoogde binnenvalramen met mechanische raambediening.

Natuurlijke ventilatie op scholen. Voor elke situatie een passende oplossing

Ventilatie staat nu een aantal jaren bovenaan de agenda’s van veel schoolbesturen. Door budgettaire en technische beperkingen is een volledig nieuwe klimaatinstallatie echter vaak niet mogelijk en bovendien lopen de wachttijden bij de installateurs rap op. Ook voelen veel mensen zich in de moderne, volledig geïsoleerde en kierdichte gebouwen minder op hun gemak. Waarom niet gewoon een raam openzetten en natuurlijk ventileren?

Dat is ook de opvatting van Teleflex, maker van hoogwaardige elektrische en mechanische raambedieningen. Het bedrijf uit Tiel, dat naast raamsluitingen ook een scala aan interne transportsystemen en hijsmiddelen produceert, kan voor elk type raam of dakluik een passend systeem leveren. “Nieuwe scholen, oude scholen, gymzalen, aula’s: we hebben overal een functionele en esthetische oplossing voor in huis”, zegt Operationeel Manager Jesse Verheem van Teleflex. “Het is maar net wat de wensen en behoeften van de klant zijn.”

Slingeraandrijving (Koning Willem I College).

Twee in één

“Onlangs hebben we bijvoorbeeld in OBS de Spiegel te Maastricht 23 ramen voorzien van mechanische raambedieningen op zowel de uitzetramen als binnenvalramen”, vervolgt Verheem. “De opdrachtgever vroeg of twee ramen te koppelen waren op één bediening, en dat werkt uitstekend. Met slechts één simpele draai aan de hendel gaan twee ramen tegelijk open of dicht.” Het is slechts één van de vele voorbeelden van scholen die met Teleflex oplossingen zijn uitgerust met natuurlijke ventilatie. 

OBS De Spiegel Maastricht kreeg mechanische raambedieningen op 23 uitzetramen en binnenvalramen, met één bediening per twee ramen.

Varianten en modellen

Teleflex heeft een groot assortiment met elektrische en mechanische raamopeners. Verheem: “De keuze tussen deze twee groepen is vaak een esthetische. Bij een elektrische aandrijving heb je geen handslinger in beeld en dat kan vooral bij zeer hoog geplaatste ramen een rol spelen, maar aan functionaliteit doen ze weinig voor elkaar onder. Mechanische bediening passen we veel toe voor binnenvalramen en uitzetramen. Elektrische bediening kan eigenlijk op alle typen en soorten ramen en luiken, waarbij er een ruime keuze is aan spindels, kettingopeners, dubbele kettingopeners, lineaire openers voor grote dakramen en koepels en rackopeners. De vele modellen en mogelijkheden maken het mogelijk om voor elk type en elke grootte van raam of luik de beste oplossing te vinden, van slank en modern tot robuust en hufterproof.”

Elektrische raambediening voor natuurlijke ventilatie in de gymzaal.

Aansturing

Elektrische bediening kan op 24 Volt of 230 Volt. Voor de aansturing zijn weer meerdere opties waar de opdrachtgever of architect uit kan kiezen. Verheem: “De eerste optie is een tweestanden jaloezieschuif op de muur voor open en dicht. De tweede mogelijkheid is een radiografische unit met een afstandsbediening waarop meerdere ramen tegelijk bediend kunnen worden. De derde optie is via wifi. We plaatsen daarvoor een boxje en dan kan men via een app de ramen openen en sluiten. Voor scholen is dat een relevante oplossing want daarmee kan de conciërge de ramen van meerdere lokalen tegelijk openen om bijvoorbeeld in de vroege ochtend te spoelen met verse lucht. Of aan het einde van de dag met een paar simpele handelingen zorgen dat alles weer veilig dicht zit.”

OBS De Spiegel exterieur.

Dat de raambedieningen ook goed samengaan met oude, monumentale schoolgebouwen, bewijst het Koning Willem I College in ’s-Hertogenbosch. Verheem: “Vorig jaar hebben we de kantine van dit prachtige gebouw met zijn getoogde binnenvalramen uitgerust met een standaard mechanische raambediening en slingeraandrijving. Een elegant systeem voor zo’n klassieke school dat tevens voor een nauwkeurige en traploze bediening zorgt.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details