Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Mythische torens markeren nieuw entreegebied Amersfoort

Mythische torens markeren nieuw entreegebied Amersfoort

Castalia en Kalliope zijn onderdeel van de nieuwe stadswijk Hogekwartier aan de Hogeweg in Amersfoort. De nieuwbouw van de torens is een project van De Alliantie. De woningcorporatie selecteerde TBI-onderneming Koopmans Bouwgroep voor de ontwikkeling en bouw. Nico van der Zee, adjunct-directeur, was binnen Koopmans verantwoordelijk voor het ontwikkeltraject. Hij vertelt: “Op basis van het budget en eerste concept startten we in maart 2018 met de uitontwikkeling van het plan. Dit deden we samen met De Alliantie, Moke Architecten, Aveco de Bondt, Installatiebedrijf Van der Sluis en de gemeente Amersfoort. Met elkaar kwamen we tot een ontwerp met een optimale prijs-kwaliteitverhouding en een woonprogramma waarbij de beschikbare gebruiksoppervlakte maximaal benut wordt.”

Adjunct-directeur Nico van der Zee.

Landmark

Van de twee woontorens is Castalia de hoogste, met twintig woonlagen en 101 koop- en huurappartementen. Kalliope heeft tien woonlagen met in totaal 64 sociale huurappartementen. Onder de torens bevindt zich een gemeenschappelijke parkeergarage. “Beide gebouwen hebben een hoogwaardige, frisse uitstraling”, zegt Van der Zee. “Met hun vierlaagse plint en heldere structuur manifesteren zij zich als landmark in het nieuwe entreegebied van de stad. Tegelijkertijd zorgen de alzijdige gevels en de verspringende balkons voor een transparant en dynamisch gevelbeeld. Verder is goed gekeken naar de interactie met de omgeving. Het groen van het naburige Valleikanaal loopt door tot in de binnentuin en vanuit de appartementen kijk je prachtig uit over de binnenstad of het buitengebied.”

Omslag

Gedurende het ontwerptraject kwam het besluit van de overheid dat alle nieuwe projecten gasloos uitgevoerd moesten worden. Voor dit project is gekozen voor een collectief WKO-systeem. “Een behoorlijke omslag”, aldus Van der Zee. “En zeker ook met de wetenschap dat we binnen een jaar na de start van deze ontwikkeling moesten beginnen met de bouw. Alle betrokken partijen, waaronder zeker ook de gemeente Amersfoort, hebben zich ingezet om deze doelstelling te bereiken. Met succes.” 

Traditionele parkeergarage, getunnelde torens

Begin 2019 startte Koopmans Bouwgroep met de realisatie van de verdiepte parkeergarage. Deze is grotendeels traditioneel in het werk gemaakt. Boven de parkeergarage zijn de woontorens opgebouwd volgens de tunnelgietbouwmethode. Van der Zee: “We creëerden een heldere gebouwstructuur waarin we per woonlaag een variabel woonprogramma kwijt konden. De hoge toren heeft vier of vijf woningen per laag. Bij de lage toren zijn dat er zes op elke laag. Beide op basis van dezelfde footprint.” Koopmans Bouwgroep nam de balkons en installaties direct in de ruwbouwfase mee. 

Integraal samenwerken

“De uitdrukking ‘Een goed begin is het halve werk’ is op dit werk zeker van toepassing”, zegt Van der Zee. “De lage toren is conform planning opgeleverd en de uitvoering van de hoge toren, die naar verwachting in juni gereed is, verloopt voorspoedig. Dat is grotendeels te danken aan de gedegen voorbereiding. Integraal samenwerken staat vanaf het begin centraal. Als team verdedigen we elkaars belangen. We spreken onderling goed af wie wat doet en we stemmen de werkzaamheden naadloos op elkaar af. Ook de omgeving is vanaf de planfase aangehaakt. Die inspanningen zijn niet voor niets. Zij dragen eraan bij dat we de plannen op een plezierige manier kunnen laten slagen. En dat zie je terug in het eindresultaat. Als ik Amersfoort vanaf de A28 binnen rijd en de torens zie opdoemen, dan ben ik enorm trots op het resultaat van een geslaagde samenwerking.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details