Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Monumentaal schoolgebouw wordt omgetoverd tot woonproject met 37 appartementen
Het voormalige schoolgebouw aan de Garenmarkt wordt getransformeerd naar een woonproject met 37 appartementen.

Monumentaal schoolgebouw wordt omgetoverd tot woonproject met 37 appartementen

Het voormalige schoolgebouw aan de Garenmarkt 1a in Leiden ondergaat een ware metamorfose. Van Leeuwen Bouwbedrijf kreeg de opdracht van ontwikkelaar Fairtree Capital om in het monumentale pand 37 woonunits, ontworpen door architectenbureau Van Manen, te realiseren. De sloop- en bouwwerkzaamheden op de bouwplaats startten in mei 2021 en de nieuwe appartementen zullen in het tweede kwartaal van 2022 opgeleverd worden. De grootste uitdagingen bij dit project zitten hem in het feit dat tijdens het bouwtraject nog aanpassingen aan de originele plannen gebeuren en dat de aannemers bepaalde gebreken pas vaststellen, als ze effectief werkzaamheden aan het uitvoeren zijn.

Alle appartementen worden volledig afgewerkt opgeleverd.

De oudere generatie in Leiden en omstreken kent het statige pand aan de Garenmarkt 1a vooral als het Luzac college. Maar eigenlijk werd het gebouw begin jaren ’80 van de 19e eeuw door Leids stadsarchitect J.W. Schaap ontworpen als Hogere Burgerschool voor meisjes. Sinds oktober 2000 is dit gebouw ook aangewezen als Rijksmonument. “Ontwikkelaar Fairtree Capital kocht het prachtige pand om het van schoolgebouw naar woonproject met 37 units te herbestemmen. Ze gaf architectenbureau Van Manen de uitdagende taak om daarbij de monumentale kernwaarden zo goed mogelijk met het gewenste comfortniveau voor de appartementen te verenigen. De hoge leslokalen van weleer lenen zich uitstekend voor entresols, waardoor er unieke appartementen ontstaan”, vertelt Albert Bargeman, projectleider bij Van Leeuwen Bouwbedrijf. “Aangezien we al meerdere projecten voor de Zuid-Afrikaanse opdrachtgever met succes afrondden, werden we ook voor dit gebouw geselecteerd om binnen het bouwteam de bouwkundige werkzaamheden uit te voeren en tevens de begeleiding en de coördinatie van de andere bouwpartners, inclusief de installatiebedrijven, in handen te nemen.”

In de gevel zijn nieuwe kozijnen geïntegreerd.

Flexibiliteit en vakkennis belangrijk

Het is helemaal geen evidentie om een verouderd schoolgebouw, dat bovendien als monument beschermd is, te renoveren en om te bouwen tot een appartementencomplex. De voormalige klaslokalen en andere ruimten in het gebouw worden volledig heringericht. Er worden wanden afgebroken en nieuwe gebouwd, terwijl ook alle vloeren vervangen worden. In de gevel zijn nieuwe kozijnen geïntegreerd. “Bij deze renovatie moesten we uiteraard rekening houden met de historische waarde van het gebouw. Zo hebben we onder meer de monumentale deurkozijnen gedemonteerd en verplaatst. Alle appartementen, inclusief keuken, badkamer en toiletten, zullen volledig afgewerkt opgeleverd worden. We voeren daarbij heel wat werkzaamheden zelf uit, maar voor onder andere de installaties, vloerafwerking en schilderwerken wordt een beroep gedaan op specialisten in hun vakgebied. We blijven wel verantwoordelijk voor de begeleiding van alle nevenaannemers en de coördinatie van de werkzaamheden”, gaat Bargeman verder. “Als bouwbedrijf hebben we intussen al de meest uiteenlopende projecten gerealiseerd, maar een monumentaal pand brengt toch nog andere uitdagingen met zich mee. In oude gebouwen bots je wel vaker op gebreken, die vooraf niet bekend zijn, maar tijdens de sloop- of bouwwerkzaamheden plots zichtbaar worden. Het komt er als bouwteam op aan om op dergelijke problemen flexibel en vakbekwaam te anticiperen. Zo stelden we vast dat de reparaties aan het pleisterwerk op verschillende plaatsen aan de gevel in het verleden niet correct gebeurden, waardoor veel herstellingen nu opnieuw uitgevoerd moesten worden. Tijdens het bouwproces werden bovendien nog aanpassingen aan de originele plannen gedaan en een grondig kleurhistorisch onderzoek was nodig om oude elementen in ere te herstellen. Uiteindelijk moest dit project binnen een strakke planning uitgevoerd worden, want de werkzaamheden startten in mei 2021 en in het tweede kwartaal van 2022 zullen de appartementen opgeleverd worden. Kortom: een uitdagend project dat Van Leeuwen op het lijf geschreven is.”  

Bouwinfo
  • Opdrachtgever Fairtree Capital, Zuid-Afrika
  • Architect Architectenbureau Van Manen, Noordwijk
  • Hoofdaannemer Van Leeuwen Bouwbedrijf, Alphen aan den Rijn

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details