Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Minimalistische schuifpuien zorgen voor indrukwekkende transparantie

Minimalistische schuifpuien zorgen voor indrukwekkende transparantie

Het ontwerp van de Ode Appartments en het aangrenzend hoofdkantoor van Booking.com op het Oosterdokseiland in Amsterdam kenmerkt zich door maximale transparantie. Om die reden werd een beroep gedaan op Solarlux, die met de cero III schuifpuien niet alleen een indrukwekkende transparantie genereert, maar bovendien gehoor geeft aan de hoge wind- en waterdichtheidseisen. Het iconische gebouw is een ontwerp van Ben van Berkel van UNStudio en de appartementen bieden een uniek uitzicht over de stad.

Het cero III systeem is een hoogwaardig geïsoleerd, kamerhoog schuifraam. “Het is ons vlaggenschip. Het systeem is veelzijdig inzetbaar en ondanks de minimalistische stijlen van 34 mm zelfs geschikt voor passief bouwen”, zegt Ivar Homma, Managing Director van Solarlux Nederland. Cero III is een zogenaamd 3-sporig systeem. “Dat maakt de schuifpui ontzettend veelzijdig. Het bewegende deel kan van links naar rechts schuiven of juist van rechts naar links. Ook is het mogelijk om met vaste elementen te werken of met alleen bewegende delen. Dat flexibele karakter kwam hier goed van pas. Geen pui is hetzelfde. Dat is ook onze expertise: we zijn heel sterk in maatwerk en aparte vormen.”

Solarlux heeft voor de 41 appartementen in het woongebouw circa 300 vleugels van het type cero III geleverd en gemonteerd.

300 cero-vleugels

Solarlux heeft voor de 41 appartementen in het woongebouw circa 300 vleugels van het type cero III geleverd en gemonteerd. “Gezien de ligging van het gebouw aan het Amsterdamse IJ werden hoge wind- en waterdichtheidseisen geëist”, stelt Homma. “In het voortraject hebben we daarom in onze fabriek in Duitsland een mock-up van een geveldeel met cero-pui op ware grootte nagebouwd en deze samen met onze opdrachtgever Sorba uitvoerig beproefd. En met succes. Het gaf voldoende vertrouwen om op deze manier de uitvoering in te gaan. De transparante borstwering is geïntegreerd in de pui en vormt daarmee een esthetisch geheel.” Over de uitvoering gesproken, het was op dat moment één van de grootste bouwprojecten van Nederland met ontzettend veel disciplines bij elkaar, weet Homma. “Wij hebben de circa 300 vleugels in een kleine negen maanden gemonteerd en het project in een uitstekende samenwerking met Sorba tot een goed einde weten te brengen. Als één van de meest prestigieuze gebouwen van Nederland, is dit ook voor ons weer een mooie referentie. We zijn onwijs trots dat we zulke mooie projecten kunnen en mogen maken.”

De cero III is weliswaar het vlaggenschip van Solarlux, maar de opvolger staat al in de steigers. “We zijn nu bezig met de ontwikkeling van de cero IV in dezelfde lijn, maar gaan naar een aanzicht van 2 mm met een structural glazing effect. Dat wordt echt een revolutie in de wereld van minimalistische schuifpuien”, verklapt Homma tot besluit. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details