Markt van Matena
01:47
11-06-2019

Markt van Matena | Papendrecht

Markt van Matena: Prettig wonen en winkelen

Eind 2018 is in Papendrecht de eerste paal geslagen voor woon- en winkelcomplex Markt van Matena in de wijk Baanhoek-West. De omwonenden zijn blij met de komst van deze langverwachte voorzieningen. De oplevering van het hele bouwwerk staat gepland voor de zomer van 2020.

Familiebedrijf Batenburg Bouw & Ontwikkeling uit Bergschenhoek werkt aan de realisering van 3.500 m² winkels en 40 appartementen. Deze worden allemaal verhuurd. De Markt van Matena bestaat uit twee woontorens van 5 en 6 woonlagen. Het zijn luxueuze drie- en vierkamerappartementen van 85 tot 110 m². In de gemeenschappelijke plint eronder worden winkels en een horecavoorziening gehuisvest. Op het dak van het winkelcentrum komt een parkeerdek dat grenst aan de daktuinen van de appartementengebouwen. 

Langverwacht
Er wordt al zo’n 20 jaar veel gebouwd in de wijk Baanhoek-West, maar er waren nog steeds geen goede winkelvoorzieningen. Daar komt nu verandering in. Zodra het complex gereed is, kunnen buurtbewoners hun dagelijkse boodschappen voortaan dichter bij huis doen. “Ze moeten wel nog even geduld hebben”, zegt Erik Batenburg, directeur van Batenburg Bouw & Ontwikkeling. “Op dit moment zijn de funderingen gereed en zijn we bezig met de vloer van de begane grond. Daarna volgen de winkellaag en het parkeerdak.” De constructie is gefundeerd op in het werk gevormde heipalen (vibropalen). Hiervoor is gekozen omdat uit sonderingen bleek dat de zandbodem te grillig was voor prefab heiwerk. De hele bovenbouw bestaat uit een in het werk gestorte betonnen constructie met breedplaatvloeren. Voor het complete complex is gekozen voor onderhoudsvrij materiaal, waaronder aluminium kozijnen voor de appartementen en winkels.

Meerdere rollen
Het al 150 jaar bestaande bouwbedrijf vervult meerdere rollen in dit project. Batenburg: “Wij doen hier alles; we ontwikkelen, zijn hoofdaannemer én eindbelegger. De meeste bouwers hebben wel een ontwikkeltak, daarin zijn we niet uniek. Maar wij hebben onze activiteiten uitgebreid met het verwerven van vastgoedbeleggingen. Dat is wel bijzonder. De voordelen daarvan zijn dat we voor een deel ons eigen werk generen en relatief betaalbaar aan beter renderende vastgoedbeleggingen komen. We bieden een totaalpakket waarbij we alles in eigen hand hebben, er zitten geen partijen meer tussen.”

Prettig wonen
Bij de Markt voor Matena zijn de voordelen voor de omwonenden duidelijk. Maar voor de bewoners zelf moet nog wel wat gebeuren om een aangenaam en zo sociaal veilig en duurzaam mogelijk wooncomplex te kunnen opleveren. De locatie op circa 100 m afstand van de A15 maakt extra geluidswerende maatregelen nodig om de woningen prettig bewoonbaar te maken en tegelijk te voldoen aan de wettelijke geluidseisen. “We passen daarvoor geluidswerend glas toe, met speciale ventilatieroosters die geluid tegengaan, zoals suskasten. Bovendien voorzien we diverse gevelopeningen van extra voorzetglas om zo nog extra geluid te weren”, aldus Batenburg. “Uiteraard wordt met PV-panelen op de daken van de woontorens, HR+ ketels en HR++ glas ook rekening gehouden met duurzaamheid.”  

Aan de sociale veiligheid van de bewoners is eveneens gedacht. De hoofdentrees van de woontorens worden zodanig ingericht dat er geen ongewenste personen naar binnen kunnen. Uiteraard wordt al het hang- en sluitwerk uitgevoerd volgens het Politiekeurmerk klasse 2. De parkeerdruk in de naaste omgeving is tamelijk hoog, mede doordat de woon-/winkellocatie grenst aan een groengebied. Het parkeerdek bovenop het winkeldak zorgt voor veilige en voldoende parkeergelegenheid voor bewoners. Het winkelpubliek kan op maaiveldniveau parkeren.

Markt van Matena

Tekst: Irene Teunissen
Beeld: Batenburg Bouw & Ontwikkeling

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Projectinfo

Stelkozijnen, geavanceerde producten

Voor project de Markt van Matena worden houten prefab stelkozijnen gerealiseerd. In totaal telt het complex zo’n 340 raamkozijnen. Naast een optimale verbinding zorgen de stelkozijnen ook voor waterdichte spouwen.

Van den Hondel Prefab B.V. in Waddinxveen levert de stelkozijnen. Directeur-eigenaar Michel van den Hondel: “Wij werken alleen voor professionals in de bouw, hoofdzakelijk aannemers. Voor deze partijen maken we houten prefab onderdelen zoals tuinbergingen, dakkapellen en stelkozijnen voor kunststof of aluminium raamkozijnen.” Houten stelkozijnen in kleine of grote oplagen, afwijkende vormen, houtsoorten of extra detailleringen: alles is mogelijk. Dankzij de ruime ervaring, het meedenken over het beste ontwerp en de meest geschikte materialen kunnen kosten en aansluittijd worden bespaard. 

Bij de fabricage van de stelkozijnen voor dit project moet ook rekening gehouden worden met waterkering en waterdichtheid. Van den Hondel: “Je kunt het daarom geavanceerde producten noemen.” De firma begint binnenkort met het tekenen van de frames in 3D. Deze 3D-tekeningen gaan vervolgens naar de aannemer. Na akkoord wordt het hout besteld en de productie gestart in de eigen fabriek. Uiteindelijk zal de aannemer ze monteren.


Complexe prefab betonengineering

Bij de Markt van Matena in Papendrecht worden in nagenoeg het hele complex prefab betonconstructies toegepast. De engineering daarvan vergt ervaring en knowhow.  

Daarom is VH Prefab Engineering uit Didam ingeschakeld; een bedrijf dat sinds medio 2018 bestaat maar al vijf medewerkers telt. “Deze supersnelle start is mede te danken aan onze jarenlange ervaring in de prefab betonsector”, vertelt directeur/mede-eigenaar Coen Hartjes. “Wij zijn gericht op prefab betonengineering en gespecialiseerd in het maken van complexe betonnen ruimtelijke constructies. Wij kennen de specifieke eigenschappen van prefab beton, waardoor we extra aandacht hebben voor de passing en maakbaarheid ervan. We kunnen de totale engineering van prefab betonconstructies bieden en werken vooral voor prefab betonfabrieken, aannemers, BIM-bureaus, architecten en constructeurs.”

3D-model
In Papendrecht heeft het engineeringbureau voor opdrachtgever Mombarg Beton het 3D-model uitgewerkt met daarin de balkons, trappen, bordessen, consoles, galerijen en wanden. Van daaruit zijn de plattegronden en aanzichten gemaakt, en vervolgens de vorm- en wapeningstekeningen van de betonelementen. Daarna zijn deze productietekeningen naar de betonfabriek gegaan voor de productie van de elementen. Hartjes: “Ons 3D-model wordt door de aannemer eveneens in het totale BIM-model ingepast. Voor een optimale efficiency!”

Stedenbouw partners

Bouwinfo

Opdrachtgever Batenburg Bouw & Ontwikkeling B.V.
Ontwerp Kokon architecten
Constructeur Zonneveld ingenieurs, Rotterdam
Adviseurs installatietechniek Wolf Dikken adviseurs
Bouwkundig aannemer Batenburg Bouw & Ontwikkeling
Installaties KSO installaties (E), Kruijt Moordrecht (W)
Bouwperiode November 2018 – juli 2020

ZONSimian