Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Markt van Matena | Papendrecht

Markt van Matena | Papendrecht

Markt van Matena: Prettig wonen en winkelen

Eind 2018 is in Papendrecht de eerste paal geslagen voor woon- en winkelcomplex Markt van Matena in de wijk Baanhoek-West. De omwonenden zijn blij met de komst van deze langverwachte voorzieningen. De oplevering van het hele bouwwerk staat gepland voor de zomer van 2020.

Familiebedrijf Batenburg Bouw & Ontwikkeling uit Bergschenhoek werkt aan de realisering van 3.500 m² winkels en 40 appartementen. Deze worden allemaal verhuurd. De Markt van Matena bestaat uit twee woontorens van 5 en 6 woonlagen. Het zijn luxueuze drie- en vierkamerappartementen van 85 tot 110 m². In de gemeenschappelijke plint eronder worden winkels en een horecavoorziening gehuisvest. Op het dak van het winkelcentrum komt een parkeerdek dat grenst aan de daktuinen van de appartementengebouwen. 

Langverwacht
Er wordt al zo’n 20 jaar veel gebouwd in de wijk Baanhoek-West, maar er waren nog steeds geen goede winkelvoorzieningen. Daar komt nu verandering in. Zodra het complex gereed is, kunnen buurtbewoners hun dagelijkse boodschappen voortaan dichter bij huis doen. “Ze moeten wel nog even geduld hebben”, zegt Erik Batenburg, directeur van Batenburg Bouw & Ontwikkeling. “Op dit moment zijn de funderingen gereed en zijn we bezig met de vloer van de begane grond. Daarna volgen de winkellaag en het parkeerdak.” De constructie is gefundeerd op in het werk gevormde heipalen (vibropalen). Hiervoor is gekozen omdat uit sonderingen bleek dat de zandbodem te grillig was voor prefab heiwerk. De hele bovenbouw bestaat uit een in het werk gestorte betonnen constructie met breedplaatvloeren. Voor het complete complex is gekozen voor onderhoudsvrij materiaal, waaronder aluminium kozijnen voor de appartementen en winkels.

Meerdere rollen
Het al 150 jaar bestaande bouwbedrijf vervult meerdere rollen in dit project. Batenburg: “Wij doen hier alles; we ontwikkelen, zijn hoofdaannemer én eindbelegger. De meeste bouwers hebben wel een ontwikkeltak, daarin zijn we niet uniek. Maar wij hebben onze activiteiten uitgebreid met het verwerven van vastgoedbeleggingen. Dat is wel bijzonder. De voordelen daarvan zijn dat we voor een deel ons eigen werk generen en relatief betaalbaar aan beter renderende vastgoedbeleggingen komen. We bieden een totaalpakket waarbij we alles in eigen hand hebben, er zitten geen partijen meer tussen.”

Prettig wonen
Bij de Markt voor Matena zijn de voordelen voor de omwonenden duidelijk. Maar voor de bewoners zelf moet nog wel wat gebeuren om een aangenaam en zo sociaal veilig en duurzaam mogelijk wooncomplex te kunnen opleveren. De locatie op circa 100 m afstand van de A15 maakt extra geluidswerende maatregelen nodig om de woningen prettig bewoonbaar te maken en tegelijk te voldoen aan de wettelijke geluidseisen. “We passen daarvoor geluidswerend glas toe, met speciale ventilatieroosters die geluid tegengaan, zoals suskasten. Bovendien voorzien we diverse gevelopeningen van extra voorzetglas om zo nog extra geluid te weren”, aldus Batenburg. “Uiteraard wordt met PV-panelen op de daken van de woontorens, HR+ ketels en HR++ glas ook rekening gehouden met duurzaamheid.”  

Aan de sociale veiligheid van de bewoners is eveneens gedacht. De hoofdentrees van de woontorens worden zodanig ingericht dat er geen ongewenste personen naar binnen kunnen. Uiteraard wordt al het hang- en sluitwerk uitgevoerd volgens het Politiekeurmerk klasse 2. De parkeerdruk in de naaste omgeving is tamelijk hoog, mede doordat de woon-/winkellocatie grenst aan een groengebied. Het parkeerdek bovenop het winkeldak zorgt voor veilige en voldoende parkeergelegenheid voor bewoners. Het winkelpubliek kan op maaiveldniveau parkeren.

Markt van Matena

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details