Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Gevelelement voorzien van Celdex afdichting.

Lucht- en waterdichte gevels voor Wonderwoods

In het bruisende hart van Utrecht wordt druk gebouwd aan Wonderwoods: twee indrukwekkende woontorens van architectenbureaus Stefano Boeri Architetti en MVSA Architects die samen een verticaal park vormen. Hoewel de torens in hoogte én uitstraling verschillen, hebben ze meer gemeen dan je wellicht denkt. Om een uitgekiende luchtdichting, slagregendichting en isolatie te borgen, is gezocht naar een uniforme aansluiting van de sandwichelementen, vertelt Henny van der Heijden, productmanager bij Celdex. “Doordat de voegafmetingen, details en afdichting grotendeels identiek zijn, kan de applicateur de prefab afdichtingen voor beide torens nog efficiënter verwerken.”

Celdex werd al in oktober 2020 benaderd door Bouwcombinatie Wonderwoods VOF (Kondor Wessels Amsterdam | Boele & van Eesteren), om wat ideeën voor de lucht- en slagregendichting uit te wisselen. Op basis hiervan is het balletje gaan rollen, vertelt Van der Heijden. “Omdat we al in de technische oriëntatiefase werden betrokken, konden we waar nodig bijsturen om tot het meest optimale eindresultaat te komen. Bijvoorbeeld met betrekking tot de voegafmetingen. Op ons advies heeft de constructeur bovendien de ankers op een iets andere positie ingebouwd, zodat zij de luchtdichting niet negatief beïnvloeden. Vervolgens hebben wij binnen ons Seal4Prefab afdichtingssysteem de juiste producten geselecteerd.” 

De 105 meter hoge Boeri-toren krijgt een gecombineerde gevel van houtskeletbouwelementen (lange gevels) en prefab sandwichbeton (korte gevels). En ook voor de 70 meter hoge MVSA-toren is gekozen voor prefab sandwichbeton. “In beide torens zorgt Pre-Seal LF voor de luchtdichting en isolatie aan de binnenzijde, terwijl EPDM Soft aan de buitenzijde de slagregendichting vormt”, aldus Van der Heijden. “Daarnaast wordt Butyltape 70S toegepast als waterkering van
de sandwichelementen.” 

Een uitdaging bij de MVSA-toren zijn de trapeziumvormige kolommen, liggers en sandwichpanelen die het gebouw een unieke esthetiek geven. “Met name de onderzijde van de liggers beïnvloedt de waterkering”, aldus Van der Heijden. “Om inwatering te voorkomen, hebben wij EPDM celrubber manchetten in vier varianten geproduceerd, die het totale afdichtingssysteem completeren.” Tot slot wijst hij op de atriums en binnentuinen in de MVSA-toren, waarin grote taatsramen komen. “Wanneer deze ramen in de zomer worden geopend, veranderen de binnengevels in buitengevels. Een bijzondere situatie die vraagt om doordachte detailleringen en materiaalkeuzes, waarin wij perfect kunnen voorzien. Doordat de complete prefab gevels in 3D zijn uitgewerkt, konden we alle details veel beter beoordelen.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details