Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Woningbouw- en utiliteitsbouw

Lapis Lazuli: nieuwe blikvanger in het stadshart van Heerhugowaard

Lapis-Lazuli-001-TIFF
Lapis Lazuli is een duurzaam gebouw geworden met woningen met energielabel A+ en A++.

Tekst | Lieke van Zuilekom

Beeld | Architectuurfotografen / Fedde de Weert

28 september 2022 Leestijd 13 minuten

Deel dit artikel

Met de komst van Lapis Lazuli is de noordzijde van het stadsplein van Heerhugowaard eindelijk bebouwd. De zeslaagse nieuwbouw biedt ruimte aan 207 woningen voor verschillende doelgroepen (sociale huur, middenhuur en koop) en een aantal commerciële ruimten. De gevels van het wooncomplex begrenzen het plein en zorgen voor intimiteit, terwijl grote glaspartijen en balkons de levendigheid van het stadshart een impuls geven. Dit wordt versterkt door de komst van diverse restaurants en de stichting Nut, dat als doel heeft om activiteiten in de gemeente op gang te helpen. In het oog springende features van de nieuwbouw zijn de verticale groenwand, die visueel aansluiting vindt bij de groenwand van het gemeentehuis, en de imposante podiumtrap die leidt naar de binnentuin.

Lapis Lazuli is ontwikkeld door De Nijs Projectontwikkeling en gebouwd door Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen BV. Samen creëerden zij een zeer energiezuinig gebouw met een mooie binnentuin en woningen voor uiteenlopende doelgroepen. “In totaal hebben we 20 tot 25 verschillende woningtypen gerealiseerd in dit complex. Van woonwerkwoningen tot studio’s”, vertelt Edwin Swart, bedrijfsleider van M.J. de Nijs en Zonen BV. “Lapis Lazuli – Perzisch voor blauwe steen – heeft een traditionele fundering op maaiveldniveau. Geïsoleerde kanaalplaatvloeren dienen als begane grondvloer, terwijl de draagconstructie bestaat uit een combinatie van in het werk gestorte (natte) betonwanden, prefab wanden en breedplaatvloeren. In de commerciële ruimtes zijn prefab kolommen toegevoegd om de flexibiliteit en verhuurbaarheid van de ruimtes optimaal te houden.”

De commerciële ruimtes zijn casco opgeleverd, vertelt Swart. “De twee bouwlagen hoge ruimtes zijn voorzien van grote aluminium puien. Het onderste deel van deze puien bestaat uit glazen vouwwanden, die een opening over de gehele breedte van het pand mogelijk maken. Langs de gevel van alle ruimtes is een vide gecreëerd, met daarachter een entresolvloer. Ook hebben wij metalstud scheidingswanden aangebracht.” De gevels van de woningen zijn opgebouwd uit geprefabriceerde houtskeletbouwelementen met houten kozijnen en grotendeels draaikiepramen, die zorgen voor (1) een optimale ventilatie, (2) eenvoudige bewassing van binnenuit en (3) toegang tot de balkons. Gekozen is voor lichtgewicht Balqoon balkonelementen, die pas bij het demonteren van de steigers aan de constructie zijn opgehangen. “Hierdoor waren dure ondersteuningsconstructies niet nodig. Bovendien konden we de veiligheid van alle medewerkers garanderen, omdat altijd werk-/loopvloeren rond het gebouw aanwezig waren. Last-but-not-least konden we de balkonhekken al op maaiveldniveau monteren, waardoor de randbeveiliging in één keer geregeld was.” De woninggevels zijn afgewerkt met metselwerk in halfsteensverband en in een donkere tint. Voor de binnentuinzijde is gekozen voor een witte steen, waardoor een fijne lichte sfeer ontstaat. 

Groene binnentuin

“In het middengebied is een ondergrondse parkeergarage gerealiseerd met tachtig parkeerplekken, een geklinkerde bestrating en prefab kolommen, die het dek op eerste verdiepingsniveau dragen”, vertelt Swart. “Het dek bestaat uit kanaalplaatvloeren met daar bovenop een groene binnentuin, die alleen toegankelijk is voor bewoners en hun gasten.” Ook het complex kent diverse gemeenschappelijke ruimten. Zo is er een overdekte fietsenstalling gerealiseerd met stopcontacten voor elektrische fietsen. Ter hoogte van de binnentuin is bovendien een ruimte met een keuken ingericht, die door bewoners gebruikt kan worden voor gezamenlijke vergaderingen of (verjaardags)feestjes.

Energielabel A+ en A++

Lapis Lazuli is een duurzaam gebouw geworden met woningen met energielabel A+ en A++, benadrukt Swart. “Op het dak is een groot aantal zonnepanelen aangebracht, die de centrale voorzieningen van energie voorzien. Duurzame Ring Heerhugowaard Exploitatie BV levert bovendien duurzame warmte aan het complex door middel van bodemenergie in combinatie met warmtepompen. Hierbij wordt grondwater op circa 200 meter diep benut als energiebuffer. In de woningen hebben wij lage temperatuur vloerverwarming geïnstalleerd.” Onder de vloer van de parkeergarage zijn hemelwater-infiltratiekratten aangebracht. Bovendien heeft de binnentuin voldoende capaciteit om water te bufferen voor de groenvoorziening, waardoor het hemelwaterriool in het gebied wordt ontlast.

Enkele maanden na de oplevering kijkt Swart terug op een prettig verlopen project. “Grootste uitdaging was de logistiek”, vertelt hij. “Lapis Lazuli is gebouwd met aan de ene zijde een groensingel die we in stand moesten houden en aan de andere zijde het stadsplein met parkeergarage die we niet mochten belasten. Om alle materialen goed aan te kunnen leveren, hebben we slim gebruik gemaakt van een vaste torenkraan en een kraan op kraanrails, die zich horizontaal kon bewegen tussen de laad- en loszone en de bouwplaats. Zoveel mogelijk materialen zijn al tijdens de ruwbouwfase geopperd. Bovendien hebben we concept 3 toegepast voor de gevelkozijnen, wat betekent dat zij volledig beglaasd op het werk zijn aangeleverd. De binnenspouwbladen zijn al in de ruwbouwfase meegenomen, zodat de mensen op de bouw in een windvrije zone konden werken.” Op 25 februari heeft M.J. de Nijs en Zonen BV alle algemene voorzieningen opgeleverd aan de VvE, waarna tussen 28 februari en 1 april alle bewoners hun sleutel hebben ontvangen. Vanaf dat moment zijn ook de commerciële ruimtes opgeleverd.  

Kraaijvanger Architects:

Lapis Lazuli maakt stadshart Heerhugowaard compleet

Lapis Lazuli gelegen naast het stadhuis en winkelcentrum Middenwaard in het centrum van Heerhugowaard is opgeleverd. Het pakhuisachtige gebouw, heeft naast ruim 200 appartementen met zicht op de grote binnentuin, een commerciële plint die bijdraagt aan de levendigheid van het stadhuisplein. De grande entree van het gebouw dient als een venster waarmee je vanaf het plein een doorkijk krijgt naar de groene binnentuin, in het verlengde hiervan ligt een groene podiumtrap die de gebruiker deelgenoot maakt van de activiteiten op het plein.

Vanuit een lange betrokkenheid met Heerhugowaard, architect Hans Goverde is er opgegroeid, en onze relatie met de gemeente Dijk en Waard en opdrachtgever M.J. de Nijs Projectontwikkeling zijn wij gevraagd om een oplossing te bedenken waarmee we het stadshart van Heerhugowaard compleet maken. Om dit zorgvuldig te kunnen doen hebben wij een aantal workshops georganiseerd met alle betrokken partijen om de ziel van het project vast te leggen. En hebben we daarmee onderzoek gedaan naar de historie, het onderwijs, en het karakter van de stad. Samen is er gekeken naar bestemmingen die het plein mede een ziel zouden kunnen geven. Vanuit deze workshops is het concept ontstaan dat de commerciële plint van het gebouw als het ware functioneert als een etalage voor Heerhugowaard, de ziel van de stad. Daarnaast wilden we het plein verlevendigen en een commercieel interessant programma toevoegen. Samen met de opdrachtgever is er vervolgens een integraal multidisciplinair ontwerpteam samengesteld waarin Kraaijvanger verantwoordelijk was voor het integreren van de verschillende disciplines in het ontwerpproces. Tevens hebben wij een grote rol kunnen spelen in de goedkeuring van de Welstand.

Lapis Lazuli brengt levendigheid naar het hart van de stad, niet alleen door de open plint waarin verschillende ondernemers zich zullen vestigen zoals bijvoorbeeld verschillende horeca gelegenheden. Maar ook de groene gevel van het gebouw, de beplanting rondom het gebouw, en de glazen toegang tot de binnentuin geven het plein altijd zicht op groen en draagt hiermee bij aan de biodiversiteit van de stad. De gezamenlijke binnentuin voor bewoners is een plek voor ontmoeting, met genoeg privacy maar ook ruimte voor gezamenlijke activiteiten. Er is in de plint ook een gezamenlijke ruimte waar bewoners van Lapis Lazuli kunnen samenkomen. De grote glazen puien, die helemaal open kunnen, in de commerciële plint geven het gebouw een open sfeer met veel licht. Het gebouw is energiezuinig, heeft geen gasaansluiting en is in het bezit van zonnepanelen op het dak. Lapis Lazuli heeft ondergronds een fietsenstalling en parkeergarage voor bewoners.

De grote maten en hoogten van Lapis Lazuli zijn samen met een flexibele hoofdopzet de basis voor een gebouw dat in de toekomst kan ademen. We bouwen voor de eeuwigheid en passen onze ontwerpen hier op aan. De diversiteit aan functies en woonvormen zorgen ervoor dat het gebouw een wezenlijke bijdrage levert aan een vitale en levendige stad.

‘’Fantastisch om op de plek waar je bent opgegroeid en hebt gespeeld een wezenlijke bijdrage te mogen leveren aan het nieuwe stadshart van Heerhugowaard. Het is een open en circulair gebouw geworden, met een hele diverse plint die daarbij op een positieve manier bijdraagt aan de levendigheid van het plein.’’ Hans Goverde, architect & partner bij Kraaijvanger Architects.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Randy van den Hoek

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Stedenbouw netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details