Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Lagere energielasten én een hoger wooncomfort voor bewoners in Pendrecht Rotterdam
Om de woningen gereed te maken voor een all-electric toekomst moet onder meer de woningschil worden aangepakt.

Lagere energielasten én een hoger wooncomfort voor bewoners in Pendrecht Rotterdam

In Rotterdam Pendrecht worden 102 eengezinswoningen in de Tiengemetenbuurt verbeterd en verduurzaamd naar energielabel A++. In opdracht van Woningcorporatie Stichting Woonstad Rotterdam en in een bouwteam met A3 Architecten verzorgt Willems Vastgoedonderhoud de bouwkundige en installatietechnische werkzaamheden. Van de isolatie van de buitenschil en esthetische gevelupgrade tot en met de montage van de zonnepanelen, en de aanpassing van de cv-installaties, waardoor stadsverwarming mogelijk wordt.

In het project komen de kennis en expertise van Willems Vastgoedonderhoud optimaal tot hun recht, benadrukt directeur Sander Willems. “Als betrouwbare en betrokken full-service onderhoudspartner verzorgen wij zowel planmatig als bouwkundig en energetisch onderhoud, in opdracht van woningcorporaties in de regio Zuid-Holland. Als familiebedrijf gaan we voor langdurige klantrelaties. Bovendien worden we graag zo vroeg mogelijk bij projecten betrokken, om kwaliteit, isolatiewaarde, uitstraling én wooncomfort naar het hoogste niveau te kunnen tillen, tegen acceptabele woonlasten.”

All-electric

Samen met A3 architecten en een projectmanager van Woonstad heeft Willems Vastgoedonderhoud het schetsontwerp voor de woningschil doorontwikkeld tot een voorlopig en definitief ontwerp en de technische detaillering verzorgd. “De woningen waren door de gemeente Rotterdam aangewezen om van het gas af te gaan en aan te sluiten op het stadsverwarmingsnet”, vertelt Willems. “Om de woningen gereed te maken voor deze all-electric toekomst moet onder meer de woningschil worden aangepakt. Dak en gevel worden hoogwaardig door ons geïsoleerd. Op ieder dak komen vier zonnepanelen. De gevels worden afgewerkt met een combinatie van minerale steenstrips en gevelbanden, de woningen qua uitstraling passen bij de rest van de wijk. Bovendien worden de woningen voorzien van nieuwe kozijnen. Deze kozijnen worden als het ware voor de oude gevel geplaatst, waardoor de bouwfysische schil weer optimaal is uitgelijnd. Voor de voordeur en bergingsdeur is gekozen voor houten kozijnen. Op de verdiepingen worden kunststof kozijnen gemonteerd.”

Na afronding van de werkzaamheden worden de leidingen voor stadsverwarming in de grond aangelegd.

Toekomstbestendige woningindeling

Zowel tijdens het ontwerp als de bouw wordt veel aandacht besteed aan toekomstbestendigheid. In dit kader is ook de plattegrond van de woningen tegen het licht gehouden. “De woningen beschikken over een grote tuin. Daarom is gekozen om de loggia’s op de verdiepingen aan de achterzijde bij de woningen te betrekken”, aldus Willems. “Dankzij de extra ruimte kunnen de kleine badkamers worden vergroot en ontstaat ruimte voor een tweede toilet. Optioneel konden bewoners kiezen voor het doorbreken van de keukenmuur, waardoor tevens een open en moderne plattegrond op de begane grond ontstaat. Waar nodig worden keukens en toiletten vervangen. Bovendien wordt de cv-installatie gereedgemaakt voor stadsverwarming.”

Aansluiting op het stadsverwarmingsnet

De stadsverwarming wordt tot en met de afleversets in de woningen aangelegd door Vattenfall. Vanaf de warmtewisselaars verzorgt Willems Vastgoedonderhoud alle installatietechnieken. “Bijzonder is dat de warmtewisselaars op de overloop van de verdiepingen worden geïnstalleerd, op de plek waar nu de cv-ketel hangt”, aldus Willems. “De leidingen voor de stadsverwarming lopen over het dak naar de woningen en niet door de straat, omdat de straten vrij smal zijn en al vol zitten met leidingwerk. Om stadswarmte mogelijk te maken, moet normaliter eerst het gas uit de woning. In dit project is dat echter niet mogelijk, omdat de bewoners dan maanden zonder verwarming zouden zitten. Daarom hebben we besloten om de gasaansluiting in tact te houden totdat de stadsverwarming in de woningen is aangesloten. Daarna wordt de oude gasinstallatie direct verwijderd.”

Eind dit jaar worden de nieuwe woningschil en het binnenpakket van alle woningen opgeleverd. De aansluiting op stadsverwarming volgt in het eerste kwartaal van 2021.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details