Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Koelvrieshuis van 40.000 m2

Koelvrieshuis van 40.000 m2

Enorme installatie aangestuurd door 6.600 PV-panelen

Cordeel Nederland bouwt op de Maasvlakte een enorm koelvrieshuis voor het Deense bedrijf Maersk. Eerder realiseerde de aannemer op hetzelfde terrein al een nieuw crossdock, waar goederen uit containers worden geleverd, gesorteerd, gecontroleerd en verder getransporteerd. Het nieuwe koelvrieshuis is bedoeld voor de tijdelijke opslag van voedingsmiddelen en medicijnen.

Cordeel verzorgt ook de ondergrondse infra en terreininrichting van het project. Het nieuwe pand telt in totaal 40.000 m2 vloeroppervlak, vertelt projectleider Bastiaan van Dijk van Cordeel Nederland. “De verdiepingsvloeren beslaan zo’n 14.000 m2, hiervan bestaat ongeveer 9.000 m2 uit ruimtes die bestemd zijn voor value added services. Bijvoorbeeld voor het ompakken van fruit in bakjes voor de supermarkten.” Omdat er in het koelvrieshuis voornamelijk voedingsmiddelen en medicijnen worden opgeslagen, varieert de temperatuur per ruimte. Het hele gebouw, inclusief de diverse expeditieruimtes, is gekoeld. Een deel van het pand is bedoeld voor diepvriesvlees en -vis en heeft een temperatuur van -25°C. In het deel waar groenten en fruit worden opgeslagen, is de temperatuur per ruimte individueel regelbaar van 0 tot 15°C. In de opslagruimte voor pharma is de temperatuur regelbaar van 0 tot 25°C. Boven deze ruimte bevinden zich de kantoren en algemene voorzieningen, zoals kleedruimtes. 

Enorme installatie voor verschillende temperaturen

De variatie in temperaturen in combinatie met de grootte van de pand vraagt om een enorme installatie die een groot vermogen nodig heeft. De koelinstallatie wordt geleverd en geplaatst door Van Kempen Koudetechniek, de E- en W-installatie door Barth Installatietechniek en de sprinklerinstallatie door VST Fire Solutions. Van Dijk: “Het werk wordt gebouwd onder BREEAM-ambitie ‘Excellent’. Mede hierdoor komen er 6.600 PV-panelen op het pand, die een vermogen van bijna 3 megawatt piek leveren. De restwarmte van de koude-installatie wordt gebruikt voor de vloerverwarming van het vriesdeel en het gehele crossdockgebouw. Vervolgens komt de warmte via watervoerende leidingen weer terug naar het koelvrieshuis, waar we het gebruiken voor het verwarmen van de kantoren. Op die manier benutten we de restwarmte twee keer.”

Hiervoor werken veel partijen met elkaar samen. (Beeld: Rogier Bos)

De installateurs zijn onderaannemers van het project. Daarnaast is SSI SCHÄFER als nevenaannemer betrokken voor de mobiele racking, voornamelijk voor langdurige opslag. De oplevering van het pand staat gepland voor het vierde kwartaal van 2024 en de bouw verloopt zoals gepland. “Al hebben we wel wat last gehad van de harde wind in het najaar. Zeker op de Maasvlakte kan het behoorlijk waaien en met windkracht 5 liggen we eigenlijk stil. De gevelplaten zijn namelijk twintig meter lang en een meter breed, zo’n oppervlakte kun je dan niet meer veilig monteren.” 

Volledig onderheid

Aan de binnen- en buitenzijde van het pand word voor meer dan 35.000 m2 aan sandwichpanelen en 6.100 m2 aan dak- en plafondpanelen verwerkt. Daarnaast wordt het gebouw voorzien van triple HR+++-beglazing. Cordeel werkt aan het project in Design & Build-verband. “We kregen het definitieve ontwerp aangeleverd en daarvan maakten we een technisch ontwerp en uitvoeringsontwerp. Na de bouwvak afgelopen jaar zijn we begonnen met het heiwerk. Vanwege de grote vloerbelastingen zijn alle expeditiedelen volledig onderheid. Het prefab beton, voor onder meer de stabiliteitskernen en de bovenbouw, komt uit onze eigen fabriek.”

Bouwinfo
  • Opdrachtgever Maersk
  • Architect DENC
  • Hoofdaannemer Cordeel Nederland

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details