Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Bouw De Koploper gaat in sneltreinvaart dankzij prefab bouwwijze
De prefab HSB-elementen met aluminium kozijnen en triple beglazing komen op de eerste t/m vijftiende verdieping van De Koploper.

Bouw De Koploper gaat in sneltreinvaart dankzij prefab bouwwijze

Pal aan het spoor en op loopafstand van de Goudse binnenstad komt nieuwbouwcomplex ‘De Koploper’, voorheen bekend als C1K2. Architect Leon Thier ontwierp een opvallend gebouw met een 8-laags basisblok en een 15-laagse toren, die subtiel knipoogt naar ‘De Koploper’; de eerste Nederlandse trein met een verhoogde kop voor de machinist. Opvallend is bovendien de gekozen U-vorm, waardoor ruimte ontstaat voor een binnentuin. De Koploper biedt ruimte aan 156 sociale huurwoningen en 550 m2 bedrijfsruimte en is onderdeel van project Spoorzone Gouda. Voor de gevelafwerking is gekozen voor een lichte baksteen en grote glasopeningen. Facédo levert en monteert de kozijnen en vliesgevels hiervoor, waarbij zoveel mogelijk elementen in de nieuwe fabriekshal in Velp worden ingebouwd en afgewerkt.

Facédo levert en monteert de kozijnen en vliesgevels in opdracht van Dura Vermeer Bouw Zuid West B.V., waarmee het bedrijf al een jarenlange relatie heeft. In totaal gaat het om 3.730 m2 kozijnen en 280 m2 geïsoleerde vliesgevels, met een hoog isolerende triple beglazing en een Uwindow van ≤ 1,1 W/m2K, vertelt projectmanager Frank van den Heuvel. “De kozijnen worden fabrieksmatig ingebouwd en luchtdicht afgewerkt in de HSB-elementen, die door Strematek bij onze nieuwe en 1.700 m2 grote prefabfabriek in Velp worden afgeleverd. Vervolgens vindt de gevelsluiting just-in-time en in rap tempo plaats. Om het tekenwerk en de detailleringen nauw af te stemmen, conform het architectenontwerp, zijn we al in een heel vroeg stadium bij de aannemer en HSB-bouwer aan tafel geschoven.”

Hoge kwaliteit, stabiele omstandigheden

Groot voordeel van prefabricage is dat gecontroleerd en onder de beste arbeids- en klimaatomstandigheden gewerkt kan worden, vertelt Van den Heuvel. “Hierdoor kunnen we de kwaliteit nog beter beheersen. Mutaties worden van tevoren vastgelegd en in de elementen die naar de bouw worden vervoerd, zit geen breukglas meer. Een belangrijke incentive in het kader van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb).” Daarnaast leidt prefabricage tot minder transportbewegingen naar en een kortere doorlooptijd op de bouw, waar Dura Vermeer Bouw Zuid West B.V. in staat voor de montage.

De prefab HSB-elementen met aluminium kozijnen en triple beglazing komen op de eerste t/m vijftiende verdieping van De Koploper. “Met onze kozijnen halen wij een luchtdichtheidswaarde van 450 Pascal”, vertelt Van den Heuvel. “Aan de basis van de kozijnen ligt het Reynaers CS77 systeem, dat een geluidsisolatie tot 34,7 dB mogelijk maakt. Daarnaast wordt op de verdiepingen gewerkt met betonwanden met stelkozijnen, die in onze fabriek worden voorzien van beglaasde aluminium kozijnen.” Veel appartementen beschikken bovendien over een loggia. “Waar de binnenpui naar de woonkamer een geïsoleerd kozijnsysteem betreft, wordt aan de balkonzijde een ongeïsoleerd CS59
systeem gemonteerd.”

Geluidsreducerende glazen vliesgevel 

Op de begane grond monteert Facédo 21 geïsoleerde vliesgevels. Om de geluidsoverlast vanaf het spoor tot een minimum te reduceren, wordt het U-vormige gebouw bovendien afgesloten met een vliesgevel van 23 x 30 meter (695 m2) aan de spoorzijde. “Aan de basis van deze geluidwerende glazen gevel ligt enkelvoudige beglazing, gemonteerd in een geïsoleerd vliesgevelsysteem van Reynaers.” De montage van de glazen gevel staat gepland voor april 2024. In de tweede helft van 2024 moet het complete project gereed zijn. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details