Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Klaasje, Amstelveen: Dakpark vormt fijne verblijfplek en looproute voor toekomstige bewoners en passanten

Klaasje, Amstelveen: Dakpark vormt fijne verblijfplek en looproute voor toekomstige bewoners en passanten

Bouwcombinatie De Nijs – Huybregts Relou is eind 2018 gestart met de bouw van de woontorens naar ontwerp van LEVS architecten uit Amsterdam. De architectuur heeft een chique uitstraling waarbij diverse architectonische kenmerken van de omringende jaren ’60 bebouwing in het ontwerp terugkomen. De gebouwen kenmerken zich door in hoogte verspringende plinten en variatie van gevelmateriaal op de derde, vierde en zesde laag. Op de bovenste laag geven de gevels met bronskleurige aluminiumpanelen het geheel een warme uitstraling. Alle gebouwen staan op een ondergrondse parkeergarage die onder de gehele locatie doorloopt. Op deze parkeerkelder wordt momenteel een daktuin gerealiseerd die naadloos aansluit op de omgeving. idverde Realisatie heeft de technische uitwerking van de daktuin inclusief het aangrenzende vollegrond tuindeel verzorgd en voert momenteel de aanleg uit.

Het ontwerp van de daktuin en het vollegrond tuindeel is gemaakt door BuroScope en bestaat voor ca. 50% uit groen en ca. 50% uit diverse typen verhardingen. De vormgeving kenmerkt zich door speelse looppadenstructuren met hoekige ‘punten’. Het heeft eenzelfde opzet als het aansluitende terrein van Klaasje fase 1 en vormt hiermee (straks) een mooi geheel. Het ontwerp sluit aan op het grote aantal senioren bewoners. In het ontwerp is verder plaats voor hagen die de privéterrassen van de begane grond woningen scheiden en enkele driehoekige verhoogde plantbakken met meerstammige grote heesters en zitbankjes. Diverse lichtmasten en bolderarmaturen accentueren sfeervol de looppaden en geven het geheel ’s avonds een parkachtige uitstraling. 

Kunstmatige grondwaterspiegel

Aangezien de daktuin op een parkeerkelder wordt aangebracht is een tweelaags volledig verkleefde wortelwerende dakbedekking op de betonconstructie aangebracht. Om de waterdichtheid te toetsen, is voorafgaand aan de realisatie van de daktuin een watertest uitgevoerd. Na deze keuring is gestart met het aanbrengen van het Optigrün dakpark daktuinsysteem. Dit daktuinsysteem bestaat uit een viltachtig 5 mm dik beschermdoek dat rechtstreeks op de dakbedekking wordt geplaatst. Op dit doek is vervolgens een 100 mm dikke laag van grof lavagranulaat aangebracht. In deze laag staat gedurende het groeiseizoen een 70 mm waterlaag ofwel kunstmatige grondwaterspiegel. Deze laag water ontstaat doordat alle hemelwaterafvoeren in het dek voorzien worden van 70 mm hoge standpijpjes en er een opstand op de randen van het kelderdek is aangebracht. Hierdoor ontstaat als het ware een badkuip die normaal gesproken gevuld wordt door regenwater en bij langdurige droogte kan worden aangevuld door leidingwater. De begroeiing heeft dan van onderuit altijd water ter beschikking. Op de lavagranulaat laag wordt een filtervlies geplaatst waarop ter plaatse van de begroeiing een laag intensief daktuinsubstraat wordt aangebracht als voedingsbodem. Ter hoogte van de verhardingen zijn puin- en straatzandlagen aangebracht voor een stabiele fundering voor de verhardingen. Ter hoogte van de hemelwaterafvoeren zijn sparingen in de groei- en straatlaag aangebracht die voorzien zijn van inspectiekokers.

De looppaden zijn voorzien van betonklinkers met een natuursteen granulaten toplaag van het type Breccia van firma Struyk Verwo. Deze stenen bestaan uit drie verschillende grijstinten die gemixed en in visgraatverband worden aangebracht. De privéterrassen zijn voorzien van zandkleurige betontegels in blokverband. Qua groenvoorzieningen zijn diverse (deels berijdbare) gazons aanwezig. De hagen bestaan uit inheemse veldesdoorn die vrij snel groeien en op termijn dichte hagen vormen. Ook zijn er verschillende vaste plantvakken met een twintigtal soorten kruidachtigen en siergrassen. Deze plantsoorten kenmerken zich door van maart tot eind november te bloeien, te variëren in hoogten van 30 tot 80 cm en aantrekkelijk te zijn voor insecten. Tot slot worden er in de verhoogde plantvakken forse meerstammige krentenboompjes aangeplant. Deze voorjaarsbloeiende bladverliezende planten hebben witachtige bloemen, eetbare bessen en prachtige herfstkleuren.

Mooie oplossing

Het dakpark zal een fijne verblijfplek en looproute worden voor toekomstige bewoners en overige passanten. Het voegt groen toe aan een vrij dichtbebouwd perceel, kan veel regenwater bufferen en onttrekt bovendien talloze geparkeerde auto’s uit het zicht. Al met al een mooie oplossing om binnenstedelijk diverse functies te combineren en de openbare ruimte meer klimaatbestendig te maken.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details