Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
‘Kerkgebouw maakte installatiewerk bijzonder’
Bijzonder aan dit gezondheidscentrum is dat het in een kerk gerealiseerd is.

‘Kerkgebouw maakte installatiewerk bijzonder’

In opdracht van Built by De Wildt verzorgde BLR-Bimon de klimaatinstallaties voor het gezondheidscentrum in de voormalige San Salvatorkerk in ’s-Hertogenbosch. De expert in klimaatbeheersing engineerde en installeerde de verwarming, koeling en ventilatie in zowel de algemene ruimtes als de praktijkruimtes. 

“We realiseren regelmatig klimaatinstallaties in gezondheidscentra”, vertelt directeur Jan Paul Birkhoff van BLR-Bimon. “Bijzonder aan dit gezondheidscentrum is dat het in een kerk gerealiseerd is. Eén van de aandachtspunten betrof de omvang. Hoe verwarm je zo’n groot gebouw? We pasten hier dan ook een iets ander systeem toe dan gebruikelijk.”

De ruimtes in het gezondheidscentrum zijn afzonderlijk te verwarmen en koelen.

Verwarming, koeling, ventilatie

“In plaats van luchtverwarming en -koeling legden we vloerverwarming aan”, vervolgt Birkhoff. “Deze werd geplaatst in de centrale hal, een open ruimte tot aan de nok. Verder installeerden we een ventilatiesysteem met WTW-unit, waarbij continu verse lucht wordt aangevoerd.” De ruimtes in het gezondheidscentrum zijn afzonderlijk te verwarmen en koelen. Via een warmtepompsysteem wordt energie uitgewisseld. Zo wordt de oefenruimte van de fysiotherapeut continu gekoeld. De warmte die vrijkomt, wordt gebruikt voor het verwarmen van andere ruimtes. 

Puzzel

Niet alleen de afmetingen, ook de vorm van de kerk was een aandachtspunt. Birkhoff: “De WTW-unit van het ventilatiesysteem plaatsten we uit het zicht in de kelder van de kerk. We legden onze rechthoekige zinken kanalen door de bestaande betonkanalen aan. Dat was een behoorlijke puzzel. Ook het aanbrengen van de kanalen boven de doos-in-doosconstructie van het gezondheidscentrum was even puzzelen. We moesten er onder meer voor zorgen dat het aangezicht van de grote bogen niet verstoord werd.” Om een goede afstemming met het bouwkundige deel te waarborgen, werkte BLR-Bimon het ontwerp van de klimaatinstallaties in 3D-Revit uit.

De oefenruimte van de fysiotherapeut wordt continu gekoeld.

Trots en plezier

In april 2021 startte BLR-Bimon met installeren. “De werkzaamheden zijn van begin tot eind goed verlopen”, blikt Birkhoff terug. “Dit komt onder meer doordat we dit werk in een bouwteam met vaste partijen uitvoerden. Van ons zaten er twee ervaren monteurs op het werk, die al vele gezondheidscentra van klimaatinstallaties voorzagen. Voor hen was dit een mooie klus. Zij kijken er, net als ik, met veel trots en plezier op terug.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details