Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Kas&Co, Utrecht | Meergeneratiewonen: Bewoners delen tijd, kennis, kunde en ruimte

Kas&Co, Utrecht | Meergeneratiewonen: Bewoners delen tijd, kennis, kunde en ruimte

Op het terrein van de voormalige Utrechtse Veemarkthallen verrijst nu een woonwijk. Een gedeelte daarvan wordt gebouwd volgens het KAS&CO-concept. Vier generaties vinden hier de woning die bij hen past. Appartementen en grondgebonden woningen wisselen elkaar af en vormen een gezamenlijk blok. Deze formatie, met drie gemeenschappelijke ruimtes, nodigt alle leeftijdsgroepen uit om tijd, kennis, kunde en ruimte met elkaar te delen.

Het KAS&CO-concept staat al sinds 2016 in de steigers. Hegeman Ontwikkeling ontwikkelde het concept – in samenwerking met RROG Amsterdam – om het alsmaar toenemende individualisme te keren door een woonvorm waarin de verschillende generaties elkaar weer ontmoeten. Enerzijds ligt dit besloten in de gevarieerde woonvormen. “De woningen bieden de mogelijkheid om er een studio in te maken voor bijvoorbeeld inwonende ouders”, vertelt Marita Flier, conceptontwikkelaar bij Hegeman Ontwikkeling. “Maar ook de vorm waarin de woningen worden gebouwd, speelt een rol. De woningen liggen in een U-vorm met in het hart een gezamenlijke binnentuin, een gezamenlijk dakterras en een samen te gebruiken kas.”

Boven en rechtsonder: de cascobouw neemt slechts twee dagen in beslag.

 

Op uitnodiging

Hegeman Ontwikkeling had het concept KAS&CO al eerder ingezet bij een selectie. Hoewel zij toen tweede werd, was de gemeente Utrecht wel onder de indruk van het concept. Toen deze een jaar later zocht naar een aantrekkelijke invulling voor veld M op de voormalige Veemarkt, daagde zij Hegeman Bouwgroep uit om KAS&CO nu te realiseren. Dit resulteerde in een plan voor 20 grondgebonden woningen, 10 appartementen, 2 penthouses, 1 parkeergarage, 1 binnentuin, 1 dakterras en 1 kas. Flier: “De kas, de binnentuin en het dakterras zijn gezamenlijk bezit en inzetbaar voor muziek, lezingen, feestjes en meer. Dat mogen de bewoners zelf bepalen; het is bedoeld als ontmoetingsplek.”

Borging van het concept

Om de kans van slagen van het meergeneratiewonen te vergroten, werd aan de kandidaten gevraagd om een motivatie te schrijven. Waarom wilden zij graag in KAS&CO wonen? Om het concept ook voor de toekomst te borgen zijn de bewoners – bij verhuisplannen – verplicht om hun woning eerst aan te bieden aan de vereniging. Ook geïnteresseerde kopers kunnen zich aanmelden bij de VvE van KAS&CO-wonen. Zodra er dan een woning in de verkoop komt, worden zij als eerste geïnformeerd.

One Piece Flow

Het One Piece Flow-proces resulteert bij Hegeman in verticaal bouwen. “Omdat alles wordt geprefabriceerd, spreken we tegenwoordig vaker van ‘assembleren’ of ‘monteren’”, vertelt Tom Geerdinck, projectleider van Hegeman Bouwgroep. “Het aantal montagedagen hangt af van de complexiteit en grootte van de woning. Bij KAS&CO vraagt de cascofase gemiddeld twee dagen per woning. Vervolgens worden de buitenschil en de binnenafbouw gerealiseerd. Deze fasen lopen grotendeels parallel; als een treintje lopen ze vloeiend in elkaar over. Als we woning 20 monteren, is bij woning 1 het metselwerk al bijna gereed en is de binnenafbouw al in volle gang. Ook het modelleren gebeurt One Piece Flow – woning voor woning – samen met onze ICB-ketenpartners in 3D/BIM.”

Duurzaam

In het kader van duurzaamheid zijn alle woningen ‘BENG’ (Bijna EnergieNeutrale Gebouwen). Daarnaast wordt de infrastructuur zo aangelegd,  dat de woningen relatief eenvoudig anders kunnen worden ingedeeld. Ook duurzaam reizen wordt gestimuleerd. Op KAS&CO staat straks een elektrische deelauto, die – via een app – door alle bewoners kan worden gebruikt. Flier kan alleen maar trots zijn als zij over de bouwplaats loopt. “Het heeft jaren gevraagd om KAS&CO te ontwikkelen. Het is fantastisch dat het nu wordt gerealiseerd.”  

De snelle bouwmethode gaat samen met zorgvuldige gevelafwerking.

 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details