01:35
04-11-2019

Jonkman Coating, Hengelo | De beste vervanger voor Chroom 6

Verticaal pre-anodiseren en poedercoaten in één lijn

Door de toekomstige uitbanning van Chroom 6 in o.a. de oppervlaktebehandelende industrie, is er grote behoefte aan alternatieven. Welk procedé kan de hechtingskracht en corrosiewering van Chroom 6 evenaren? Welk proces is toekomstbestendig? Het antwoord op deze vragen geeft Jonkman Coating.

Met een innovatief coatingsysteem, waarbij pre-anodiseren en poedercoaten worden samengevoegd in één verticale lijn, ontstaat een duurzame afwerklaag die de hechtingskracht en corrosiewering van Chroom 6 zelfs overtreft. Om het innovatieve coatingsysteem zo efficiënt mogelijk toe te kunnen passen, bouwt Jonkman Coating op dit moment een nieuw bedrijfspand op bedrijventerrein Westermaat/De Veldkamp in Hengelo. Hiervoor zijn de profielen geleverd door Kawneer en de gevelelementen gemaakt en geplaatst door Alkondor. “De belangrijkste noviteit schuilt in het procedé dat hier straks wordt toegepast om aluminium te beschermen tegen corrosie door pre-anodiseren”, vertelt Harmen IJdema, directeur/eigenaar van Jonkman Coating. “Hiervoor wordt het nieuwe pand uitgerust met een verticale installatie die profielen tot 8 meter lengte kan behandelen. Na behandeling kunnen de profielen kwalitatief, Arbotechnisch en milieutechnisch aan de hoogste eisen voldoen.”

Pre-anodiseren

In de traditionele coatingsystemen zit de kracht van de hechting in het chemische proces, waarbij op het aluminium een conversielaag wordt aangebracht. In het nieuwe procedé is dit chemische proces vervangen door een elektrochemisch proces, waarbij een flinterdunne aluminiumoxidelaag wordt gevormd met een open structuur en daardoor uitermate geschikt voor de aanhechting van de opvolgende laklaag. IJdema: “Dit pre-anodiseringsproces levert een dunnere laag dan een volledige anodiseerlaag. Door deze laag niet te sealen maar direct af te lakken, ontstaat de gewenste duurzame afwerklaag.”

Verticale installatie

Maar er zijn meer noviteiten bij Jonkman. Zo is het nieuwe pand 15 meter hoog, waardoor de profielen niet horizontaal maar verticaal kunnen worden behandeld.  Hiervoor was een pre-anodiseerbad nodig van 8 meter diep. “Als de profielen verticaal hangen, kunnen we efficiënter lakken, omdat er per strekkende meter meer profielen hangen”, licht IJdema toe. “We kunnen de profielen aan vier kanten coaten met de gewenste hoeveelheid poeder, mede dankzij het cameradetectiesysteem dat de profielen herkent. De profielen kunnen ook vooraf geborsteld worden voor een effectievere voorbehandeling.” Jonkman Coating is de eerste looncoater in de Benelux die verticaal pre-anodiseert en poedercoat in één lijn.

Het nieuwe pand wordt 15 meter hoog.

 

Uitbreiden en verhuizen in fasen

En afsluitend: “Er staat nog aardig wat te gebeuren voordat de volledige uitbreiding en verhuizing een feit is. We bouwen in twee fasen, waarvan de eerste inmiddels is opgeleverd. Op dit moment wordt de verticale lijn opgebouwd met een oppervlakte van 6.000 m². Deze zal eind 2019 operationeel zijn. In de tweede fase verhuizen de horizontale poederinstallaties en natlakfaciliteiten van de Beitelstraat naar de Lemerij in Hengelo. Dan komt er nog eens 7.000 m² bij. Daarna staat er een state-of-the-art coatingbedrijf, waar we de producten van onze klanten nog beter kunnen voorzien van een coatsysteem van hoogwaardige kwaliteit.”

Tekst | Liliane Verwoolde Beeld | Wouter Borre Productions

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Projectinfo

‘Aluminium systemen die passen binnen de BREEAM-ambitie’

De ramen, deuren en kozijnen in het nieuwe bedrijfspand van Jonkman Coating zijn opvallend slank. Ze hebben een hoge isolatiewaarde en bevatten een hoog percentage gerecyclede content. Producent en leverancier van de aluminium systemen is Kawneer.

“Deze eigenschappen zijn voor ons al bijna standaard”, vertelt Henk Booij, sales director bij Kawneer. “Ze passen binnen de cultuur van ons bedrijf. En natuurlijk ook binnen de BREEAM-ambitie van Jonkman Coating.”

De keuze voor de systemen werd gemaakt tijdens een informeel adviesgesprek. Jonkman Coating en Kawneer zijn immers samenwerkingspartners; het overgrote gedeelte van de profielen die Kawneer verkoopt, wordt gecoat door Jonkman Coating. “We hebben onze opdrachtgever eerst geïnformeerd over de laatste ontwikkelingen in onze branche en vervolgens advies uitgebracht voor de beste profielen in de gegeven situatie. Jonkman Coating heeft dit advies integraal opgevolgd.”

Stedenbouw partners