Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Woningbouw- en utiliteitsbouw

Integrale projectbenadering ondersteunend materieel

©egbertdeboer.com-HR20220527-09317

Tekst | Jan-Kees Verschuure

Beeld | egbertdeboer.com

4 juli 2022 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Het steigerwerk en de tijdelijke ondersteuningsconstructies in de onderbouw van Het Dok zijn geleverd en geëngineerd door Matemco Hulpconstructies. Deze specialist in integrale begeleiding van het bouwproces is vroegtijdig in het proces betrokken, zodat de omsteigering/ondersteuning van de casco- en gevelbouw op maat kon worden vormgegeven.

De levering en engineering van steigerwerk c.q. ondersteunend materieel is een echt dienstverlenend specialisme geworden door de jaren heen, zegt Wim Robbertsen van Matemco. Werken op basis van Total Cost of Ownership en BIM is aan de orde van de dag voor het bedrijf uit Ede. “Wij werken desgevraagd zelfs in het voortraject een 3D-principe uit van de steigers en ondersteuningen. Bij dit project hebben we voorafgaand aan de uitvoering een 3D-filmpje gemaakt om maximaal inzicht te krijgen. Wij werken met preferred partners voor de montage als wij die niet zelf uitvoeren, zoals in Amsterdam-Noord. Ook ons specialisme is onderdeel van de integratie van de keten. Wij controleren op verzoek middels een ontwerpinspectie de gebouwde ondersteuningen, zoals een constructeur de cascobouw controleert. Kwaliteit, veiligheid en uiteraard de logistiek van de bouw zijn in de plannen meegenomen.”

4D BIM

Logischerwijze dient ook deze leverancier vroegtijdig in het proces te worden betrokken. In het geval van Het Dok (reeds opgeleverd) paste Matemco het beproefde eigen Kwiksteiger-ondersteuningssysteem toe; een modulair systeem met universele onderdelen als schoren en beugels, zodat het steigersysteem multi-inzetbaar en uitbreidbaar is en daarmee een unique selling point voor Matemco. Robbertsen: “Het systeem is bijvoorbeeld geschikt voor zwaardere belastingen – tot 75 kN per staander, flexibel toe te passen en geschikt voor alle vraagstukken.” Matemco paste bij Het Dok ook andere maatwerkoplossingen toe, zoals in de steiger geïntegreerde balkonondersteuningen, vlechtsteigers, ondersteuningen van vloeren en zware balken. Matemco hoopt in de toekomst dit soort werken ook in 4D BIM uit te werken (inclusief de factor tijd). “Daar zijn we klaar voor. We geloven dat dit gaat helpen om de bouw meer voorspelbaar te maken.” 

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Sander van Hout

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details