Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Installaties uit het zicht op het dak
Wouter Wijma: “Buitenunits in het zicht? Helemaal niet nodig.” (Foto: Martin Hogeboom)

Installaties uit het zicht op het dak

Ned Air is een fabrikant van luchtbehandelingssystemen, warmteterugwinunits en dakventilatoren die continu meedenkt met de klant en anticipeert op de (veranderende) behoeftes van de markt. Dat heeft voor het onderwijs een mooi assortiment ventilatie-units opgeleverd. Ook architecten (en hun opdrachtgevers) kunnen bij Ned Air terecht met hun specifieke wensen. Er is veel meer mogelijk dan je zou denken. Bijvoorbeeld met de klimaatinstallaties op daken.

Het is een bekende doorn in het oog van veel ontwerpers, gebouweigenaren en -gebruikers: de onooglijke klimaatinstallaties op het dak. Die kunnen niet altijd in een netjes afgewerkte technische ruimte worden weggestopt. Zeker bij bestaande bouw is dat in de regel geen optie. Dus krijgen de buitenunits een plekje op het dak en in het zicht. “Helemaal niet nodig”, vertelt Wouter Wijma, directeur van Ned Air. “Onze SkyLine-serie is zo laag te maken dat je in de meeste situaties niets van de klimaatinstallaties op het dak ziet.”

SkyLine

Het idee voor deze platte ventilatie-units is ontstaan naar aanleiding van de vraag van een klant. Wijma: “Ook die had geen behoefte aan zo’n grote grijze kast op zijn dak en toen zijn we in onze fabriek gaan bouwen aan een eerste unit met een capaciteit van 1.000 m3/h. Je merkt dan dat de klant hier zo tevreden mee was, dat het kennelijk een zeer waardevolle aanpassing kan zijn. Dat was voor ons aanleiding om er een serie van te maken onder de naam SkyLine, die nu ook verkrijgbaar is met een capaciteit van 2.000, 3.000 en 4.000 m3/h terwijl er ook al een aanvraag ligt voor 7.500 m3/h.”

Opengewerkte SkyLine-unit

Dubbel ruimtegebruik

De SkyLine is gebaseerd op een bestaand systeem maar dan op zijn kant gelegd. De componenten worden aangepast aan de nieuwe vorm van de behuizing. “Daarmee kunnen we tot drieënhalve meter breed gaan en dan kom je met 7.500 kuub wel aan de maximaal verwerkbare breedte”, licht Wijma toe. “Het mooie – letterlijk en figuurlijk – is niet alleen dat je de unit vanaf het maaiveld nauwelijks ziet. We kunnen de omkasting in elke kleur leveren zodat deze bijvoorbeeld wegvalt tegen de bitumen ondergrond. Ook de bewoners van omringende appartementen zien ze dan nog nauwelijks. Voor architecten zijn dat interessante details. Nog een voordeel is dat je redelijk simpel met een stalen frame zonnepanelen tot over de installatie kan doortrekken. Dubbel ruimtegebruik dus.” Uit de SkyLine-serie zijn inmiddels meerdere units geplaatst op diverse scholen.

Data en sensoren

Ondertussen is Ned Air op meerdere fronten bezig met het ontwikkelen van nieuwe producten en concepten en met de heroriëntering van de bedrijfsstrategie. “We gaan veel meer met data aan de slag, die komen immers elke dag binnen van een groot aantal installaties. Dat is één van de instrumenten om onze klanten, de installateurs en eindgebruikers, nog beter van dienst te zijn. De rol van data en daarmee ook van sensoren wordt de komende jaren in versnelde mate groter. In dit kader zijn we samen met onder meer de TU Eindhoven, installateur Kropman, ISSO en een schoolorganisatie een nieuw schoolconcept aan het ontwikkelen. De gedachte erachter was: we stoppen per uur nu 950 m3 in een schoollokaal. Kan dat niet minder? Als je de luchtdistributie efficiënter en op de juiste plek doet, heb je veel minder nodig. We meten nu de luchtkwaliteit op één punt, misschien is die op de ene plek in een lokaal veel beter en elders weer minder. Door onderzoek te doen, ruimtes in verschillende zones te verdelen en met meerdere sensoren te werken, willen we hier achter komen. Hier is wel iets over bekend, maar niet tot in de details. Meten is weten. Nog meer meten is nog meer weten.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details