Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Hofjes met open uitstraling.
Hof van Leyland in vogelvlucht.

Hofjes met open uitstraling.

Bijzondere Woerdense woningen

In Woerden is een bijzonder woningbouwproject tot stand gekomen. De Vries en Verburg ontwikkelt hier uit eigen portefeuille 173 woningen. Het nieuwe Hof van Leyland is bijna voltooid, in april moeten de laatste woningen af zijn. Het project valt op vanwege de locatie én opzet.

De bouw in volle gang.

Het gebied waar nu Hof van Leyland is verrezen, was lange tijd een braakliggend terrein. Vroeger stond hier de busfabriek van Den Oudsten, waar onder meer het type carrosserie ‘Leyland’ van de band rolde. De Vries en Verburg zag het potentieel van de locatie, maar de bestemming moest eerst gewijzigd worden voordat woningbouw mogelijk was. Quadrant Architecten tekende voor het ontwerp en De Vries en Verburg Ontwikkeling voor de totstandkoming van het project.

De woningen én hun omgeving worden zo volledig mogelijk opgeleverd.

Projectleider Wim van Staveren: “Bijna een jaar geleden werd fase 1 afgerond en de eerste woningen in de tweede fase zijn ook al opgeleverd. Als de wijk compleet is, staan er 173 nieuwe woningen.” Hof van Leyland bestaat uit een scala aan verschillende woningtypes. Een appartementengebouw wordt verhuurd door de Woerdense woningcorporatie GroenWest. Ook zijn er vrije sector, sociale koop, 2 onder 1 kap en een aantal vrijstaande woningen. Daarnaast zijn enkele woningen bedoeld door de losse verhuur in de vrije sector.

De warmtepompunits zijn in de schoorstenen geplaatst.

Een wijk die zijn naam eer aan doet

De naam van de nieuwe wijk verwijst naar de geschiedenis van de locatie en naar de stedenbouwkundige opzet. Hof van Leyland is namelijk opgebouwd uit hofjes met daar omheen de uiteenlopende woningtypen. Van Staveren: “De hofjes zijn gezamenlijk eigendom van de woningen. Parkeren gebeurt veelal aan de achterkant terwijl de voorkant is gereserveerd voor groen. Dit geeft een gevoel van openheid.” De uitstraling van de wijk wordt volgens hem vooral bepaald door de gemêleerde bouw. “Elk woningtype geeft zijn eigen uiterlijk en daarmee zijn eigen uitstraling. De ontwikkeling van de wijk is ruimtelijk. Dit schept een goede levenssfeer; door de gecentreerde parkeergelegenheden in de wijk staan de woningen verder van elkaar af. Daarnaast fungeert een groene border als natuurafscheiding. Er zijn natuuroevers en er is gezorgd voor speelruimte.”

Het nieuwe Hof van Leyland is bijna voltooid.

Twee bouwstromen tegelijk

De bouw van de nieuwe Woerdense wijk kende verschillende uitdagingen, vertelt de projectleider. “De locatie van het terrein ligt tegen een bestaande woonwijk aan, daar moesten wij rekening mee houden qua verkeersvoorzieningen. Materiaal moest via de hoofdweg van Woerden aangeleverd worden.” Ook het werken in twee fases vroeg om een goede coördinatie. “In feite lieten we twee bouwstromen tegelijk opgaan. Dit moest natuurlijk op een zo’n effectief mogelijke manier. Nu bouwen we onszelf eigenlijk de wijk uit, de eerste woningen zijn klaar en aan de laatste woningen wordt gewerkt. We hebben hier ook rekening mee gehouden qua infrastructuur. De straten en verlichting van het eerste deel zijn ook meteen gerealiseerd, zodat de woningen én hun omgeving zo volledig mogelijk opgeleverd konden worden.”

De Vries en Verburg aan het werk.

De wijk is volledig gasloos en voorzien van lucht/lucht-warmtepompen. Van Staveren: “We hebben de units in de schoorstenen geplaatst, dit is het eerste project waarbij we dat doen. De schoorsteenleverancier blijft bezig met het doorontwikkelen van dit systeem, zodat nu ook van binnenuit onderhoud gepleegd kan worden dankzij een ingebouwd liftsysteem. De schoorsteen valt iets groter uit, maar past goed in het ontwerp.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details