Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Hof van Leijh, Haarlem | Meer dan een appartementengebouw

Hof van Leijh, Haarlem | Meer dan een appartementengebouw

Het Hof van Leijh in Haarlem is een nieuw gebouw waarin wonen, zorg en welzijn bij elkaar komen. Bouwbedrijf HBB Groep verwacht het multifunctionele complex aan het eind van dit jaar af te ronden.

De gedachte achter nieuwbouwproject Hof van Leijh is dat dit een gebouw wordt, waarin jonge en oudere bewoners gezamenlijk gaan leven. Het gebouw komt dan ook tot stand dankzij een samenwerking tussen woningbouwvereniging Elan Wonen, Dock Haarlem, Stichting SIG en Zorgbalans. Deze partijen hebben in juli 2018 een samenwerkingsovereenkomst getekend, waarna HBB Groep in september is gestart met de bouwwerkzaamheden. “Wij zijn de hoofduitvoerder van dit project”, vertelt projectleider Fleur Hubertus. “Zo verzorgen we de uitvoering van de 130 appartementen, 5 woon-werkwoningen en 42 eengezinswoningen.”

De appartementen zijn verdeeld in 2- en 3-kamerappartementen van 49 m² tot 68 m² met ieder een eigen buitenruimte. Van de eengezinswoningen is de helft sociale huur. De andere helft zijn koopwoningen, deze zijn inmiddels allemaal verkocht.

Hof van Leijh beschikt over 132 balkons.

 

Sociale contacten

Zo’n 70 procent van de appartementen is vanuit zorginstelling Zorgbalans bestemd voor senioren, zestien appartementen zullen vanuit Stichting SIG worden bewoond door mensen met een beperking. Elan Wonen heeft de drie betrokken instellingen gevraagd invulling te geven aan de maatschappelijke ruimten: in het gebouw komen voorzieningen die bedoeld zijn voor de bewoners van Hof van Leijh en voor de buurtbewoners. In het activiteitendienstencentrum ‘De Buurtwinkel’ wordt een ‘Buurtrestaurant’ gevestigd. Vanuit buurtbemiddelaar Dock Haarlem kunnen bewoners en buurtgenoten sociale contacten leggen en diensten uitwisselen. Van de huurders wordt een vorm van wederkerigheid verwacht, wat inhoudt dat vitale huurders de ouderen helpen. “Denk hierbij bijvoorbeeld aan boodschappen halen voor elkaar of een schilderij aan de muur hangen. De Buurtwinkel koppelt vraag en aanbod aan elkaar”, legt Hubertus uit. HBB Groep zorgt naast deze ruimten ook voor een ruimte van waaruit Zorgbalans ondersteuning kan bieden.

In dit project worden onder meer 42 eengezinswoningen gerealiseerd.

 

Verduurzaming

Bij de totstandkoming van het project geldt duurzaamheid als een eis van de woningbouwcorporatie. “Alle woningen zijn aangesloten op het bestaande WKO-systeem van het naastgelegen pand Hof van Dumont. Wij hebben de aanleg van dit systeem gecoördineerd, dat Elan Wonen heeft uitbesteed aan Schouten Techniek”, laat Hubertus weten. “Daarnaast zorgen de zonnepanelen op het dak van de hoogbouw voor de benodigde energie om dit systeem draaiend te houden. Ook alle eengezinswoningen beschikken over pv-panelen, die in een deel van de energie voor de woning voorzien.” De woningen beschikken niet over een gasaansluiting.

In navolging van deze eisen heeft HBB Groep een verduurzamingsslag gemaakt. “We hebben er voor het eerst voor gezorgd dat de bouwkeet gasloos is. Hiervoor hebben we de keet voorzien van een klimaatbeheersingssysteem, die verwarmt en koelt. Onze medewerkers hoeven hier niet aan te komen: we hebben het systeem van tevoren ingesteld, zodat de keet altijd over de juiste temperatuur beschikt.”

Oplevering

Naar verwachting worden de eerste appartementen na de bouwvakvakantie opgeleverd. Deze oplevering vindt in verschillende fasen plaats, met de verwachting dat Hof van Leijh in het vierde kwartaal van dit jaar wordt afgerond. “Hoewel we bijvoorbeeld de ondersteuningsruimte van Zorgbalans casco hebben opgeleverd, zijn we met deze zorginstelling ook een afbouwpakket overeengekomen. Met deze afbouw zijn we nu bezig. De samenwerking met Elan Wonen, Zorgbalans, Dock Haarlem en Stichting SIG maakt dit een bijzonder project. Door de toevoeging die deze partijen leveren, wordt Hof van Leijh veel meer dan een appartementengebouw”, aldus Hubertus.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details