Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Hof van Duurzaamheid laat zien dat groen bouwen écht kan
De gevels kregen wit stucwerk, omdat dat zo van de welstandscommissie moest.

Hof van Duurzaamheid laat zien dat groen bouwen écht kan

‘No More Blah, Blah, Blah’

Toekomstbestendig bouwen moet nú en niet pas in 2030. Bij het Hof van Duurzaamheid in Amersfoort laat bouwbedrijf Karbouw zien dat er veel meer mogelijk is dan de meeste mensen denken, zoals seriematige houtbouw, herbruikbare materialen en een schone bouwmethode. Karbouw heeft als doel om een voortrekkersrol te nemen en te laten zien wat er allemaal kan. “Veel ondernemers zeggen dat ze duurzaam gaan bouwen, maar uiteindelijk wordt het toch een traditionele bouw”, zegt Karbouw directeur Marco Berger.

Op het 70 meter lange steigerdoek voor de nieuwbouw van Hof van Duurzaamheid staat de slogan: No More Blah, Blah, Blah. Een uitspraak van klimaatactiviste Greta Thunberg, waarmee ze wilde zeggen dat de klimaatbijeenkomsten tot nu toe nergens toe hebben geleid. Ook Karbouw roept andere bedrijven op tot actie, vertelt Berger. “Wij hebben bij het Hof van Duurzaamheid bewezen dat seriematige houtbouw echt kan. We hopen dat ook andere ondernemers op deze manier gaan bouwen.”

Dankzij de keuze voor houtbouw verliep de bouw uitzonderlijk snel.

Het Hof van Duurzaamheid komt te bestaan uit 110 appartementen, 7 urban villa’s en 40 eengezinswoningen, bestemd voor een gemengde doelgroep. De urban villa’s en eengezinswoningen worden gebouwd uit Crosslaminated Timber (CLT), hout dat afkomstig is uit Europese productiebossen. “Dit zorgt voor een lagere CO2-uitstoot, minder transportbewegingen en de woningen worden hierdoor recyclebaar. Zowel de wanden als de vloeren bestaan uit dit hout. Behalve dat het een duurzaam materiaal is, zorgt het ook voor een snelle en schone bouwmethode”, aldus Berger. Als vanzelfsprekend zijn de woningen volledig gasloos en worden ze voorzien van een warmtepomp en PV-panelen.

Minder afval

Hout is een stuk lichter dan beton. Daardoor is het geschikter voor prefab bouw: het aantal transportbewegingen neemt af, er zijn lichtere funderingen nodig, de demontage voor recycling is makkelijker en het is lichter werk voor de medewerkers. Berger: “In anderhalve dag zet je een casco woning neer. Binnen anderhalve dag waren we waterdicht, wat erg fijn is in het Nederlandse klimaat.”

Het hout is afkomstig uit Europese productiebossen waar het duurzaam beheerd wordt.

Ook alle elementen werden kant en klaar in de woningen gehesen en gemonteerd vlak voordat het dak gesloten werd: de technische installaties, de badkamers, de toiletten en de trappen. “Door op deze manier te werken, hebben we een minimale hoeveelheid aan afval. We wilden een schone bouw en een prettige werkomgeving voor onze mensen”, aldus Berger.

Uitdagingen bij houtbouw zijn altijd geluidsisolatie en brandwerendheid. Bij de eengezinswoningen was dit geen probleem, maar de urban villa’s bestaan uit appartementen in het hogere segment waarbij de woningen zich ook onder elkaar bevinden. “Daar was een knap staaltje engineering voor nodig, maar uiteindelijk is het toch gelukt”, vertelt Berger.

Het Hof van Duurzaamheid bestaat uit 110 appartementen, 7 urban villa’s en 40 eengezinswoningen.

Groen buitenterrein

Het buitenterrein krijgt een erg groen karakter met struiken en bomen. De open bestrating met lavasteen eronder zorgt ervoor dat regenwater prima wegloopt. De hemelwaterafvoer loopt via sloten die uitkomen in wadi’s. De tuinen mogen de bewoners vrij inrichten naar eigen wens. Berger: “De CLT-woningen zijn we nu aan het opleveren. Het buitenterrein, het straatwerk, de hemelwaterafvoer en de beplanting zijn klaar in het derde kwartaal van 2022. Dan vindt de officiële oplevering plaats. Daarna zijn de appartementen aan de beurt. Die bestaan wel uit traditionele bouw, omdat dat zo vergund was.”  

Bouwinfo
  • Opdrachtgever Schipper Bosch
  • Architect Studio Nauta
  • Hoofdaannemer Karbouw
  • Houtbouw Treetek
  • Buitenruimte Le Far West
  • Aanleg groen VIC Landscapes
  • Fabrikant kozijnen Platowood
  • Levering kozijnen Timmerfabriek Frank van Roij
  • Bouwperiode juni 2021 – 3e kwartaal 2022

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details