Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Hoe bouw en gebruik van distributiecentrum CoolControl IV hand in hand gaan
Cool Control IV in vogelvlucht.

Hoe bouw en gebruik van distributiecentrum CoolControl IV hand in hand gaan

Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan het nieuwe, hoogwaardige distributiecentrum met kantoor: Cool Control lV. Projectleider Wim van der Ploeg legt uit waarom naast de techniek of het ontwerp ook de factor tijd op dit project allesbepalend is.

Zijaanzicht van de forse koelhallen.

Van Mierlo bouwde in de afgelopen maanden de fundering en buitenschil, inclusief de overheaddeuren van een forse nieuwe hal – 18 meter hoog met 3 bouwlagen van ruim 10.000 vierkante meter – met daarin ook een kantoor. De koelinstallaties, palletliften en beveiligingsinstallaties zijn door derden aangelegd. Vanwege de koelfunctie van het gebouw zijn zowel voor de gevel als het dak dezelfde dikke geïsoleerde sandwichpanelen gebruikt. Die zijn bevestigd op een stalen frame. “Dat is een enorme staalconstructie, met liggers van soms wel een meter hoog en flinke overspanningen”, vertelt Van der Ploeg. Rondom zorgen ramen in aluminium kozijnen voor daglicht.

De gefaseerde bouw vraagt om een andere, maar uitgekiende bouwvolgorde.

Onderscheidend aangezicht

Cool Control IV mag qua functie dan wel niet het eerste distributiecentrum zijn, qua ontwerp steekt het gebouw wel degelijk boven de massa uit. Van der Ploeg: “Bogaerds Architecten heeft het pand een onderscheidend aangezicht gegeven, door een kleurenband van sandwichpanelen te creëren en dankzij de kozijnen. Het is absoluut niet rechttoe-rechtaan.”   

Bouwkundig kende het gebouw niet zozeer bijzonderheden. “Maar de factor tijd was wel een uitdaging”, stelt Van der Ploeg. “Direct nadat de bouwvergunning is afgegeven, zijn we eind september vorig jaar begonnen met heien. Vanwege de dikte van de vloer en de belasting die zo’n koelhal voor groente en fruit kent, zit er een fors aantal palen in de grond. En nu al is een deel van de koelcellen in gebruik genomen, terwijl wij nog bezig zijn het gebouw af te bouwen.”

Een deel van de koelcellen is al in gebruik, terwijl Van Mierlo de rest van het gebouw afbouwt.

Seizoen

Dat een deel van het gebouw nu al wordt gebruikt, komt omdat het drukke seizoen voor de eigenaar van Cool Control – een import-/exportbedrijf voor groente en fruit – al op 1 april begint. Om de deadline te kunnen halen, werkten tussen de 60 en 70 mensen voor Van Mierlo in de afgelopen maanden zes dagen per week door. “Ook in de kerstvakantie en tijdens Koningsdag”, vertelt Van der Ploeg. “Op dit moment is de helft van de aangelegde docks in gebruik, ligt de bestrating er voor en achter al in en rijden vrachtwagens en heftrucks af en aan. Dat vraagt om een uitgekiende bouwplanning en veel overleg. De gemeente moest er toestemming voor geven en iedere twee weken doen we een rondje met iemand van bouwtoezicht. In de hal staan bouwhekken die je niet zomaar kunt verplaatsen, om het bouwverkeer van het werkverkeer te scheiden. Een uitdaging was om het brandmeldalarm, dat verplicht is als zo’n gebouw (gedeeltelijk) in gebruik is, gedeeltelijk in te stellen maar ook hier zijn we goed in geslaagd. Aan de rand van de hal hebben we tijdelijk een keet neergezet waar het personeel van Cool Control kan lunchen.”

Bouwkundig kende het gebouw niet zozeer bijzonderheden.

Meer dan op andere projecten werken Van der Ploeg en zijn team gefaseerd om het werk op tijd en zonder teveel overlast af te ronden. Dat vraagt om veel creativiteit. “We werken in een andere volgorde dan gebruikelijk: niet van voor naar achter. Ik heb wekelijks overleg met alle voormannen om de planning door te spreken. Gelukkig werken we bij Van Mierlo volgens de lean-methodiek.”

In de komende weken levert Van Mierlo de rest van het gebouw, inclusief het kantoor op. “Zo gefaseerd werken is uitdagend en spannend. Voor zo’n goede klant doen we dat echter graag”, besluit Van der Ploeg.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details