Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Duurzaam distributiecentrum voor PLUS Supermarkten

Duurzaam distributiecentrum voor PLUS Supermarkten

‘Werkomstandigheden en beleving zijn belangrijk’

Onder de naam HBC realiseren HVBM Vastgoed en Bruil Bouw Groep het nieuwe vers-distributiecentrum van PLUS Supermarkten op A1 Bedrijvenpark in Deventer. Vanuit dit nieuwe pand worden de PLUS- en Coop-winkels in de toekomst voorzien van verse producten. Het distributiecentrum wordt naar verwachting begin 2024 opgeleverd.

Adriaan Molenschot, algemeen directeur van ontwikkelaar HVBM Vastgoed: “Het is alweer bijna twee jaar geleden dat we de intentie sloten voor de ontwikkeling van een nieuw distributiecentrum met toen nog Coop. Onze samenwerkingspartner Bruil had al jaren een behoorlijk deel van de grond op het nieuwe bedrijventerrein A1 West in bezit. Bruil en wij kenden elkaar al van een eerdere succesvolle samenwerking en naast de gezamenlijke financiële slagkracht heeft HVBM de kennis en knowhow van de ontwikkeling van logistieke gebouwen. De plannen liepen vertraging op door de fusie met PLUS. In de nieuwe supply chain van de fusie-organisatie kreeg het gebouw een andere functie. Nu wordt er 22.000 m2 ongekoelde opslag, 38.000 m2 gekoelde opslag en een overkapping voor buitenopslag gerealiseerd.”

Het pand is opgebouwd uit een staalconstructie van circulair staal met vakwerkspanten.

HVBM is een build-to-suit ontwikkelaar en ontwikkelt haar gebouwen altijd voor en met gebruikers. “We investeren zelf en creëren multifunctionele gebouwen op goede locaties voor gezonde huurders. Zo ontstaat het juiste beleggingsproduct.”

BREEAM ‘Excellent’

Bij de ontwikkeling van het nieuwe distributiecentrum spelen duurzaamheidseisen een belangrijke rol. Het gebouw en het omliggende terrein zijn circulair en natuurinclusief ontworpen. Het ontwerp behaalde het BREEAM ‘Excellent’-ontwerpcertificaat op basis van de nieuwe 2020 BREEAM-richtlijnen. “Vorig jaar oktober kon de eerste paal de grond in en er zijn in totaal duizend palen in gegaan”, vertelt projectmanager René Geurden. “Het pand is opgebouwd uit een staalconstructie van circulair staal met vakwerkspanten. De buitengevel wordt voorzien van een in hoogte variërende betonplint, met daarboven horizontale en verticale sandwichpanelen.” Op het dak komen zo’n 14.500 zonnepanelen, waardoor er bijna 9 megawatt stroom opgewekt kan worden. Dit is meer dan dat het distributiecentrum doorgaans gebruikt. Daarom overweegt men accu’s te plaatsen om de opgewekte stroom op te slaan en aan te wenden in bijvoorbeeld de nachtelijke uren. 

Circulair

Vanuit de gemeente Deventer was er de eis om het pand circulair te bouwen. Zo veel mogelijk onderdelen zijn daarom ook eenvoudig te demonteren om elders weer op te bouwen. En ook aan flora en fauna is gedacht. Zo komt er een groen geluidsscherm en wordt er met de verlichting rekening gehouden met de vleermuizen in het gebied.

Volgens planning

Het project verloopt volgens planning. Molenschot: “In de coronacrisis hebben we creatief naar bepaalde processen moeten kijken, maar bij dit project was er nauwelijks tekort meer aan materialen. Het was nog wel onzeker of bepaalde stalen profielen op tijd geleverd werden, maar dat is gelukt. Helaas moesten we wel op een ongunstig moment inkopen: toen alles duurder werd door de energiecrisis en de situatie in Oekraïne.”

Het welzijn van het personeel was een ander belangrijk punt bij de ontwikkeling van het nieuwe pand. Geurden: “Er komt een tweelaags parkeergarage naast het pand. Daarnaast besteedde de architect extra aandacht aan de toetreding van daglicht in de kantine, waaraan een mooi buitenterras wordt aangelegd. Zelfs in de gekoelde magazijnen komt daglicht binnen. Om goed personeel aan te trekken en te behouden, zijn werkomstandigheden en beleving erg belangrijk.”

De twee zijn trots op het resultaat. “Meestal ontwikkelen we panden van 30.000 tot 40.000 m2, dus dit is een vrij groot project. Daarbij werken we samen met de derde supermarktketen van Nederland op een prominente locatie”, aldus Molenschot. Geurden is erg tevreden over de samenwerking met de andere partijen aan dit project. “De samenwerking met Bruil en met de andere neven- en onderaannemers verloopt heel prettig.”

Bouwinfo
 • Opdrachtgever HBC
 • Projectontwikkelaar HVBM Vastgoed
 • Architect en BREEAM-adviseur Quadrant4
 • Bouwkundig aannemer Berghege Heerkens Bouwgroep
 • Staalconstructie Circulair Staal
 • Dak- en gevelbeplating Hardeman | van Harten
 • Loodgieter Installatiebedrijf A. Bierings
 • W-installateur Batenburg Installatietechniek
 • E-installateur Van Hees Elektrotechniek & ICT
 • S-installateur Kemkens Brandbeveiliging
 • Koelinstallatie Veld Koeltechniek

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details