Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
‘Verschillende processen lopen door elkaar heen’
Bas van Ooijen, Projectmanager bij WSP.

‘Verschillende processen lopen door elkaar heen’

Procesoptimalisatie bij nieuwbouw coldstore distributiecentrum

Advies- en ingenieursbureau WSP gaf hoofdaannemer Cordeel constructieadvies voor de bouw van het nieuwe coldstore distributiecentrum van Maersk op de Maasvlakte.

WSP is een adviesbureau op verschillende gebieden. Het bedrijf is wereldwijd actief met 67.000 medewerkers, waarvan ruim 450 in Nederland. Projectmanager Bas van Ooijen: ”Onze Nederlandse tak is ontstaan uit een drietal andere bedrijven en de bedrijfscultuur van die bedrijven zit nog steeds in ons DNA. We houden ons voornamelijk bezig met constructief advies. Kennis staat hierbij voorop. Zo hebben we ‘Professional Area Networks (PAN’s) opgericht: omgevingen waar kennisdragers bij elkaar zitten. Omdat we een internationaal bedrijf zijn, weten we die kennis overal te vinden. Zo breiden we steeds meer uit, ook binnen Nederland. Recent namen we een team van installatieadviseurs aan, binnen het gebouwde omgevingsteam. Zo kunnen we opdrachtgevers integraliteit aanbieden.”

WSP werkte al vaker samen met Cordeel. Zo realiseerden beide bedrijven eerder een bulkloods in hetzelfde gebied. “Cordeel is in mijn ogen een goede industrie-aannemer en erg vindingrijk in het verbeteren van processen.”

WSP zorgde voor procesoptimalisatie bij het nieuwbouwproject voor Maersk.

Gefaseerde bouw

Voor het nieuwe coldstore distributiecentrum van Maersk maakte Cordeel gebruik van één van de disciplines van WSP: coördinerend constructieadvies. Het bedrijf zette het definitief ontwerp om in een technisch ontwerp en een uitvoeringsgereed ontwerp. “We waren positief verrast door het werk van Arcadis. Zij maakte een sluitend product voor het definitief ontwerp. Natuurlijk moest dit nog wel geoptimaliseerd worden, voor we het konden omzetten naar het technisch ontwerp. We zijn begonnen met het optuigen van modellen en het maken van de palenplannen. Zodra de eerste palen de grond in gingen, liepen er steeds meer processen door elkaar heen. Het is een groot pand, dat gefaseerd is neergezet. Het eerste deel van het project was al uitvoeringsgereed, terwijl voor andere delen de palenplannen nog gemaakt moesten worden”, vertelt Van Ooijen.

WSP Nederland maakte een snelle scan van de stukken die er al lagen, vanuit het ontwerp van Arcadis en stelde enkele optimalisaties voor. “Hier haalden we een aantal quick wins uit. Zo optimaliseerden we de gevelstijlen en rekenden we de spanten door, zodat dit efficiënter kon. Vervolgens hebben we alles opnieuw doorgerekend, zodat de staalbouwer zijn berekening kon enten op de totaalberekening.” Gewoonlijk biedt WSP bij projecten meer disciplines aan, bij dit project maar één. “Wat het project voor ons toch bijzonder maakt, is dat je het uitwerkt met een vaste relatie. We hebben gezamenlijk een pand neergezet waar de opdrachtgever erg blij mee is.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details