Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Woningbouw- en utiliteitsbouw

High level design ontmoet efficiënte maakbaarheid

Gevelmontage-aug 2020 kopiëren
Gevelmontage in augustus 2020.

Tekst | Tekst | Patricia van der Beek Beeld | Scheldebouw

4 februari 2021 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Het spectaculaire gevel­ontwerp van het hoofdkantoor van Booking.com, op het Amsterdamse Oosterdokseiland, komt zienderogen tot leven. Scheldebouw laat hiermee zien dat hoogstaande architectuur, hoge prestatie-eisen en efficiënte maakbaarheid hand in hand gaan. 

Het hoofdkantoor van Booking.com, een ontwikkeling van Oosterdokseiland Ontwikkeling Amsterdam (OOA), is één van de grootste binnenstedelijke projecten in West-Europa. Voor Scheldebouw, onderdeel van de Permasteelisa Group, is dit een mooi project op de Nederlandse markt. “In directe opdracht van OOA nemen wij de engineering, productie en montage van de gevel op ons”, zegt projectmanager Joost Schins van Scheldebouw. “Wij denken op hoog niveau mee met de architect en maken vervolgens de vertaalslag naar een maakbaar en efficiënt toe te passen gevelsysteem. Verder verzorgen we de glasdakconstructies voor de atria.”

Grenzen opzoeken

Project design manager Alessandro Denti voegt toe: “Samen met de architect en de betrokken adviseurs zochten we de grenzen van het gevelontwerp op. Eén van de grootste uitdagingen is dat we met een slanke constructie enorme glasgewichten moeten opvangen. Daarbij moet de gevel, zeker aan de noordzijde waar het spoor van het Centraal Station loopt, aan strenge akoestische eisen voldoen.” Scheldebouw vertaalde het high level gevelontwerp naar een zestal subsystemen; drie voor de gevel van het onderste deel, het zogenoemde podium, en drie voor de elementgevels daarboven. Denti: “Van ontwerp tot oplevering borgen we het architectonische beeld en de beoogde kwaliteit. Dit doen we onder meer met een visuele mock-up, een performance mock-up en een akoestische mock-up.”

Montage groot glasdak noordzijde.

Prefab en onsite

Begin juni 2019 startte de montage op locatie. Daar ging een uitgebreid voorbereidingstraject aan vooraf. Site manager Ivan Pascual licht toe: “We modelleerden de gevels in BIM en we bereiden de gevelelementen zoveel mogelijk voor in onze eigen fabriek in Middelburg. We prefabriceren de elementengevel in kant-en-klare elementen, die op de bouw direct worden ingehesen en gemonteerd. De podiumgevel assembleren we onsite.” Op de vraag wat tijdens de uitvoering de belangrijkste aandachtspunten zijn, antwoordt Pascual: “Naast het just-in-time leveren en het exact conform specificaties monteren hebben we veel aandacht voor werken langs het spoor. Hiervoor geldt een speciaal montageplan met onder meer gezette montagetijden.”

Trots

Met bijna de helft van de gevels gereed verloopt de uitvoering volgens plan. “Erg bijzonder om te zien hoe het gebouw tot leven komt”, zegt Schins. “Bovendien laten we met dit prestigieuze project zien waar we goed in zijn. Daar zijn we trots op.”  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Sander van Hout

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details