Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Het rivierfront: Zes appartementengebouwen vlakbij Rotterdam
Boonersluys is inmiddels opgeleverd.

Het rivierfront: Zes appartementengebouwen vlakbij Rotterdam

Het eerste van de zes appartementengebouwen aan De Kade in Maassluis is opgeleverd. Als straks alle gebouwen zijn gerealiseerd, laten ze tezamen een fraaie, opgaande lijn zien in de richting van de Key en Kramerkade. De verschillende gevelbekledingen zorgen voor een afwisselend beeld, dat Maassluis een nieuw gezicht geeft.

De stort van de eerste verdiepingsvloer van Sluyse Diep.

De Kade in Maassluis wordt de komende jaren gefaseerd aangelegd. Het complete project bestaat uit zes ‘woonlussen’, met op de kop van elke lus een panoramagebouw met luxe appartementen en een weids uitzicht over de rivier. Gebroeders Blokland realiseert de eerste twee appartementengebouwen, Boonersluys en Sluyse Diep, met elk 28 appartementen. De appartementen worden duurzaam gebouwd en zijn all-electric. Onder de halfverdiepte parkeergarage zijn bronnen geboord, die zijn gekoppeld aan individuele warmtepompen.

Het complete project Kade Maassluis bestaat uit zes woonlussen.

Betoncasco

De woningen van Boonersluys zijn opgetrokken in een betonnen casco. De vervaardiging van het casco heeft Gebroeders Blokland uitbesteed aan een gespecialiseerde cascobouwer.  “Een betonnen casco combineert een grote stabiliteit met een hoge bouwsnelheid”, vertelt Marcel de Goede, werkvoorbereider van Gebroeders Blokland. “In Boonersluys is gewerkt met houten bekistingen. Voor een extra strakke uitstraling wordt in Sluyse Diep gewerkt met stalen bekistingen.”

De schuine daken zijn bekleed met Falzink, een aluminium gevelbekleding met het uiterlijk van zink.

Schuine kappen

Opvallend zijn de schuine kappen van Boonersluys. De prefab houten kappen zijn bekleed met aluminiumplaat met een zinklook, een modern materiaal dat belangrijke voordelen biedt ten opzichte van echt zink. “Het materiaal is licht en laat zich gemakkelijk bewerken”, vertelt De Goede. “Waar dit materiaal is toegepast, is geen ventilatie nodig en de prijs ligt lager dan die van echt zink.”

Stevige houten randen beschermen de antracietkleurige balkons tegen beschadigingen.

Antraciet beton

Voor Sluyse Diep zijn de balkons uitgevoerd in antraciet prefabbeton. De antraciete kleur sluit aan op de zwarte belijning in de gevelbekleding en zorgt voor een moderne, strakke uitstraling. Om beschadiging te voorkomen, moet Gebroeders Blokland voorzichtig omgaan met de betonelementen en de beschermende verpakking pas op het allerlaatste moment verwijderen.

Inmiddels heeft Gebroeders Blokland Boonersluys opgeleverd en worden de contouren van het tweede appartementengebouw al zichtbaar. De Goede voorziet al dat de uitdagingen hier op een ander vlak liggen. “Bij Boonersluys waren de afmetingen van het perceel nog ruim voldoende voor de inrichting van een bouwplaats en de opslag van bouwmaterialen. Bij Sluyse Diep wordt het krapper en zullen we vaker moeten overgaan tot just-in-time leveringen. Ook worden beton en baksteen hier gecombineerd. Om het verschil in uitzettingscoëfficiënt op te vangen, zal gewerkt moeten worden met wapeningsstroken in de horizontale voegen en verticale dilatatievoegen. Zeker is dat de twee woninggebouwen straks een mooi geheel vormen.”  

Bouwinfo
  • Opdrachtgever Appelbloesem bv, Tricht
  • Architect BREIN architecten, Haarlem
  • Constructeur JECON Engineering, Zwijndrecht
  • Aannemer Gebroeders Blokland, Hardinxveld-Giessendam
  • W-installaties Giesbers InstallatieGroep, Rotterdam
  • E-installaties Barendrecht elektra, Hellevoetsluis
  • Bouwperiode Boonersluys november 2020 – juni 2022
  • Bouwperiode Sluyse Diep Januari 2022 – augustus 2023

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details