Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
‘Het neusje van de zalmin balkonbeglazing’
De Solarlux balkonbeglazing bij project Stories in Amsterdam zorgt voor een extra thermische schil. (Beeld: Max Hart Nibbrig)

‘Het neusje van de zalmin balkonbeglazing’

In het Bouwbesluit worden specifieke eisen gesteld aan de buitenruimtes van woningen. Bijvoorbeeld ten aanzien van daglichttoetreding, ventilatie en geluid. “Om aan deze eisen te voldoen, worden woningbouwprojecten van oudsher gerealiseerd op geluidsluwe locaties”, weet André Jansen, accountmanager bij Solarlux. “Vanwege de grote vraag naar woonruimte echter, raakt deze logische opzet steeds meer verstoord. Onze steden verdichten in rap tempo, waardoor we genoodzaakt zijn om uit te wijken naar meer geluidsbelaste locaties. Om de beschikbare vierkante meters grondoppervlak optimaal te benutten, gaan we bovendien steeds verder de hoogte in. Woontorens van 100 meter of hoger zijn inmiddels geen uitzondering meer, waardoor ook een vierde uitdaging om de hoek komt kijken: windbelasting.”

De balkonbeglazing is eenvoudig door bewoners te openen en te sluiten. (Beeld: Max Hart Nibbrig)

Hoewel de eisen voor daglichttoetreding, ventilatie, geluid en windbelasting op zichzelf helder zijn, zorgen zij in combinatie vaak voor uitdagingen, aldus Jansen. “Architecten moeten voor hun buitenruimtes namelijk op zoek naar systemen die aan álle eisen voldoen én aansluiten bij de gebouwesthetiek die zij voor ogen hebben. Met onze bekende en gewaardeerde SL 25 en SL 25 XXL draai-schuifsystemen boden we hier al een goede oplossing voor, maar met onze Proline T(urn) en Proline T(urn) Mega gaan we nu nog een flinke stap verder. In deze nieuwe systemen komen technische details en een oogstrelend design harmonieus samen. Bovendien kan met de innovatieve draai-schuifsystemen veel energie worden bespaard.”

Nog strakker en slanker

“De opgave voor energiebesparing in de bouw is enorm”, weet Jansen. “Proline T en Proline T Mega spelen hier perfect op in, omdat heel eenvoudig een dubbele gevel gerealiseerd kan worden. Naar wens van veel architecten zijn de profielsystemen bovendien strakker en hoekiger vormgegeven. Ook zijn zij nog slanker gemaakt. Waar Profline T een vleugelaanzicht heeft van 30 mm (breedte) en 39 mm (hoogte), beschikt Proline T Mega over een vleugelaanzicht van 30 mm (breedte) en 60 mm (hoogte).” De slanke aanzichten resulteren in nog meer elegantie, zónder in te boeten aan technische eigenschappen, benadrukt hij. “Sterker nog: extreme glasafmetingen tot 1 m breed en 3 m hoog zijn geen enkel probleem! In de sponningen van de draai-schuifsystemen kunnen bovendien glasdiktes van 6 tot maar liefst 18 mm worden aangebracht.”

Profiel Proline T Mega is geschikt voor glasdiktes tot 18 mm.

Extreem hoge windlasten

Proline T is ontwikkeld voor glasdiktes van 6 tot 12 mm en leent zich uitstekend voor de toepassing van thermisch gehard glas, waarbij een heat-soak-behandeling het risico op glasbreuk sterk inperkt, aldus Jansen. “Voor wie grotere glasdiktes wenst, bieden wij Proline T Mega, dat geschikt is voor glasdiktes van 12 tot 18 mm. In dit systeem kan bijvoorbeeld een 15 mm geharde ruit worden toegepast, waarmee extreem hoge windlasten opgevangen kunnen worden. Ook is het mogelijk om een dubbel geharde ruit met 4 (!) folies te plaatsen, waardoor een gelaagd-geharde ruit ontstaat. Hierdoor wordt het risico op vallende glasdelen bij glasbreuk doeltreffend ondervangen.” Een verbeterde en gepatenteerde borging garandeert een optimale stabiliteit. “Op het moment dat de vleugels geopend zijn, blijven zij heel stabiel op hun plek. Ook in het geval van veel wind.”

Uitstekende geluidswering

In combinatie met extra dichtingen zijn geluidsweringen van 30 dB en meer mogelijk, waarmee Solarlux tevens voldoet aan de hoge geluidseisen in binnenstedelijke projecten. “Last-but-not-least kunnen we Proline T en Proline T Mega zeer snel produceren, waardoor korte levertijden worden geborgd”, aldus Jansen. “Daarmee bieden we het neusje van de zalm in balkonbeglazing, maar dan wel voor een gunstige prijs. Hiermee lopen wij opnieuw voorop in de markt.”

Turnkey geïnstalleerd

Naar wens kunnen Proline T en Proline T Mega – in combinatie met de SL Plus en Modular balustradesystemen – turnkey geïnstalleerd worden. “We hebben inmiddels meerdere projecten lopen, waarin de traditionele hekwerken van de balkonsystemen vervangen worden door een Modular systeem met Proline T”, vertelt Jansen. “Doordat de systemen al in de fabriek van de prefab beton- of prefab houtskeletbouwer worden samengebouwd, worden handelingen, doorlooptijden en foutkansen op de bouw tot een minimum beperkt. Bovendien speelt Modular handig in op de ventilatie- en geluidseisen voor woongebouwen. Een geïntegreerd Alara-Lukagro rooster zorgt namelijk voor de permanente ventilatie van de buitenruimte, terwijl geluid efficiënt wordt geweerd.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details