Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Ode aan Delft

Ode aan Delft

Met Porseleinen Toren en Porseleinen Hof wordt een iconisch duo toegevoegd aan het straatbeeld van Delft. De gevels van de nieuwe woontoren en laagbouw zijn voorzien van hoogwaardige geglazuurde keramische steenstrips met een porseleinen uitstraling. De stijlvolle combinatie van mat en glanzend wit met een bescheiden hoeveelheid blauw verwijst onmiskenbaar naar het wereldberoemde Delfts Blauw. Een kleine 60 kilometer aan LeeStrip van Leebo Intelligente Bouwsystemen maakt de ‘porseleinen gevels’ volledig demontabel.

De steenstrips zijn 240 mm lang en 71 mm hoog en voorzien van een glazuurlaag in mat wit (2.370 meter) en glanzend wit (2.366 meter).

Leebo Intelligente Bouwsystemen is al ruim 30 jaar dé specialist in prefab gevels en lichte constructies, waarmee beter, sneller en lichter gebouwd kan worden. “Met onze geïsoleerde LeeboFrame® gevelelementen, ThermoFrame® sandwich-staalframe, LeeBond® aluminium composietpanelen, LeeBrick® stenenstapelsysteem en andere intelligente bouwsystemen bieden wij een totaaloplossing voor de meest uiteenlopende gevelsoorten”, vertelt directeur KeesJan Nieuwenhuis. “Met Lee-Strip® spelen wij bovendien in op het nieuwe bouwen, waarin duurzaamheid, losmaakbaarheid en circulariteit de boventoon voeren.”

250.000 keramische steenstrips 

Ook voor Porseleinen Toren en Porseleinen Hof waren deze uitgangspunten leidend. “Het casco van de woontoren en laagbouw is voorzien van beton- en HSB-elementen, waarop wij in opdracht van ERA Contour de esthetische gevelafwerking hebben aangebracht”, vertelt Nieuwenhuis. “Hiervoor hebben wij een montageconstructie uitgeëngineerd met verticale hoeklijnen en horizontale C-profielen waarin de steenstrips eenvoudig ingeschoven konden worden. In totaal hebben wij circa 60 kilometer aan LeeStrip® stalen strips verwerkt, waarin circa 250.000 keramische steenstrips van Agrob Buchtal zijn aangebracht. De steenstrips zijn 240 mm lang en 71 mm hoog en voorzien van een glazuurlaag in mat wit (2.370 meter) en glanzend wit (2.366 meter). In combinatie met de uitgekiende vlakverdeling en onder invloed van de zon ontstaat op elk moment van de dag een bijzondere kleurschakering, terwijl additionele tegels in blauw een ode aan Delft bieden. Tussen de steenstrips is een minimale voeg van 4 mm aangehouden, die voor een bijzondere schaduwlijn zorgt en waarmee tevens eventuele toleranties in het gebouw kunnen worden opgevangen. De dagkanten, dakranden en de randen rond de balkons en nestkasten zijn afgewerkt met LeeBond aluminium composiet.”

De steenstrips zijn 240 mm lang en 71 mm hoog en voorzien van een glazuurlaag in mat wit (2.370 meter) en glanzend wit (2.366 meter).

Onderdeel van een prefab systeem

Wie kiest voor LeeStrip®, kiest voor aanzienlijke materiaalreductie, benadrukt Nieuwenhuis. “Uit een baksteen kunnen meerdere steenstrips worden gehaald, waardoor minder grondstoffen aangewend hoeven worden. Bovendien is het systeem volledig recyclebaar. De stenen worden los in de C-profielen geschoven, waardoor zij ook eenvoudig weer verwijderd en hergebruikt kunnen worden. Alleen de hoeken en de posities rondom ramen en deuren worden geplakt.” In navolging van de esthetische gevelafwerking, neemt Leebo Intelligente Bouwsystemen ook graag de achterconstructie voor haar rekening, waardoor duurzaamheid, losmaakbaarheid en circulariteit samengaan met alle voordelen van prefab bouwen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details