Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Havenlofts, Rotterdam | ‘Een uiterst duurzame woonwijk op het water, in hartje Rotterdam’

Havenlofts, Rotterdam | ‘Een uiterst duurzame woonwijk op het water, in hartje Rotterdam’

Alledaags is het niet, de bouw van drijvende woningen in het midden van een grote stad. De Havenlofts in de Nassauhaven in Rotterdam kunnen zelfs innovatief genoemd worden. Met casco’s van SIPS-panelen, gezuiverd afvalwater, een cv-systeem op basis van biomassa en een uiterst lage EPC zal het project menig duurzame bouwer inspireren, denkt Erik Versteeg, projectcoördinator bij BIK bouw. “Wij houden wel van afwijkende projecten.”

Hoe het begon? De gemeente Rotterdam schreef een prijsvraag uit voor de invulling van de in onbruik geraakte Nassauhaven in de wijk Feijenoord, en Public Domain Architecten won. ‘Team Havenloft’ werd opgericht en ontwikkelde het project verder in bouwteamverband, met BIK bouw als coördinerend /uitvoerend aannemer. Achttien ‘havenlofts’, allemaal verkocht, liggen straks paarsgewijs vast aan stalen meerpalen en bewegen mee met eb en vloed, dankzij negen scharnierende stalen toegangsbruggen. Het groene haventalud wordt ingericht als getijdenoever. De drijvende woningen worden op een productielocatie in Rotterdam, het voormalige Verolme-terrein in de wijk IJsselmonde, compleet gerealiseerd en vervolgens met een kraanschip gehesen, getransporteerd en in de monding van de Nassauhaven te water gelaten, waar ze aan de meerpalen worden bevestigd.

Passage Van Brienenoordbrug.

 

Betonnen drijflichamen

De opstallen voor de ‘eerste drijvende straat van Rotterdam’ worden gerealiseerd op drijflichamen, betonnen drijvers met een kern van polystyreen. Op het drijflichaam staat een staalconstructie waaromheen buitenwanden van het Kingspan TEK-sandwichpaneelsysteem worden geplaatst (SIPS, dragende wand en isolatiepaneel ineen). De gevelrekken van onderhoudsarme Yellow Alaska-delen worden in de loods op het Verolme-terrein geprefabriceerd en vervolgens op de kade gemonteerd. De woningen worden voorzien van aluminium kozijnen met triple beglazing en dakisolatie met een EPDM-dakbedekking. “De havenlofts worden door BIK bouw dus grotendeels in de loods geprefabriceerd om vervolgens buiten op de kade voor de loods te worden geassembleerd”, zegt Versteeg. “Inclusief de realisatie van het drijflichaam neemt de uitvoering per woning in totaal acht tot tien weken in beslag. Het project wordt in drie fasen uitgevoerd. In juni starten de eerste opleveringen, en dat gaat door tot eind dit jaar.”

Lage EPC

De twee of drie verdiepingen tellende havenlofts ‘bundelen woonkwaliteit en veel keuzevrijheid voor de koper met een laag energieverbruik en duurzame, onderhoudsarme materialen’, aldus de ontwikkelaars. De woningen zijn standaard uitgerust met zes zonnepanelen en worden verwarmd door een pelletgestookte cv. “Het standaardpakket leidt tot een EPC van slechts 0,29. Met een pluspakket van vier extra zonnepanelen is een EPC van 0 te halen.” Verder is het afvalwatersysteem voorzien van een septisch zuiveringssysteem, waardoor het afvalwater in de haven kan worden geloosd. Vanwege de ruime verdiepingshoogte van de begane grond van de standaardwoning (4 meter) bestond tevens de mogelijkheid om te kiezen voor een split-level variant. Versteeg: “Als ik door het aangrenzende park kom aanlopen, denk ik weleens: het is uniek wat wij hier realiseren: een uiterst duurzame woonwijk op het water, in hartje Rotterdam.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details