Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
HAAVE has it all!

HAAVE has it all!

Modern en stads gebouw HAAVE in Haarlem

Het nieuwbouwproject HAAVE wordt omringd door water en groen en ligt op één van de beste plekken in Haarlem-Zuid. Drie gebouwen herbergen maar liefst 134 woningen van diverse omvang. Het is een prachtige entree geworden die perfect aansluit bij de bestaande architectuur van de wijk Schalkwijk.

Voor de binnentuin werden natuurlijke materialen gebruikt, zoals hout en cortenstaal.

HAAVE is een combinatie van appartementen, grachtenwoningen en stadswoningen. Een gedeelte van de appartementen is gelegen boven een parkeergarage en centraal tussen de gebouwen ligt een prachtige binnentuin. Het grootste gedeelte bestaat uit koopwoningen. Heddes Bouw & Ontwikkeling was verantwoordelijk voor de bouw van dit mooie project. “We zijn gestart met het bouwrijp maken en een deel van de bomenkap. Vanwege een bezwaar liepen we hier vertraging op. Dit, terwijl er in het plan meer groen terugkomt dan dat er op de oude kavel aanwezig was en de oude bomen tegen het einde van hun levensduur liepen”, vertelt Paul Bos, projectleider bij Heddes.

Zowel van buiten als van binnen werd een hoge afwerkingsgraad bereikt.

De bouw werd in fases opgeleverd, beginnend met het kleinere Parkgebouw. Vrijwel tegelijkertijd werd de bouwkuip voor de parkeergarage in gereedheid gebracht. Bos: “Deze fase bevond zich midden in de winter van 2021. Door heftige weersinvloeden moest de keldervloer in meerdere fases gestort worden. Dat zorgde in eerste instantie voor flinke uitdagingen, maar is gelukkig toch helemaal goed gekomen.”

Luxe uitstraling

De gebouwen bestaan uit dragende gevels met veel metselwerk en prefab beton. Ook zie je veel hout aan de gevels, voor een luxe uitstraling. De begane grond ligt ongeveer een meter boven het maaiveld, waardoor het lijkt of het gebouw opgetild wordt. Jacob Dekker, projectleider bij Heddes: “Dat maakt de aanblik stadser. Ook hadden we hierdoor minder last van grondwater tijdens de aanleg van de parkeergarage, en hoefde er minder grond uitgegraven te worden. De afwerking van de gebouwen is goed geslaagd en de architect en opdrachtgevers zijn erg tevreden over het eindresultaat. De luxe uitstraling van het oorspronkelijke ontwerp is daadwerkelijk tot uiting gekomen.”

Coronaperikelen

De woningen variëren in oppervlakte, ligging en architectuur. Wat ze gemeen hebben, is het hoge duurzaamheidsgehalte. Er wordt gebruik gemaakt van een WKO-installatie voor verwarming en koeling. Deze is aangesloten op de woningen, die allemaal een eigen warmtepomp en zonnepanelen hebben. Het hele project is dus volledig gasloos. Ook zijn er bij het project twee deelauto’s gestationeerd en de parkeerkelder is voorzien van vijftien plekken waar de auto’s elektrisch opgeladen kunnen worden, met een uitbreidingsmogelijkheid van nog eens twintig plekken.

Omdat de bouw deels in coronatijd plaatsvond, liep Heddes tegen leveringsproblemen aan. Zo liet bijvoorbeeld de levering van de warmtepompen lang op zich wachten. Dekker: “Continu hebben we dat proces moeten bewaken, zodat goed naar de kopers gecommuniceerd werd wanneer de woningen klaar waren. Inmiddels zijn de woningen opgeleverd, naar ieders tevredenheid en met een hoog opleverniveau.”

Nutsvoorzieningen

Nog een moeilijkheid van deze tijd is de aanleg van nutsvoorzieningen. In het geval van HAAVE lagen er nog helemaal geen leidingen, omdat het ging om een volledig nieuwe gebiedsontwikkeling. Onduidelijk was wie verantwoordelijk werd voor de aanleg van deze voorzieningen, vertelt Bos. “De nutspartijen, ontwikkelaar en gemeente kwamen er niet goed uit, maar wij hadden voor de oplevering van de woningen wel nutsaansluitingen nodig. Daarom hebben wij de kartrekkersrol op ons genomen. Het heeft bloed, zweet en tranen gekost, maar we hebben het geregeld gekregen.”

Inmiddels is het project opgeleverd en zijn de meeste huizen al bewoond. Bij Heddes kijken ze terug op een goed verlopen project. “Voor ons was het een mooi project met een goede samenwerking. Iedereen heeft zich zeer professioneel opgesteld. Zo zijn we tot een prima resultaat gekomen met een hoge kwaliteit”, aldus Bos.

Bouwinfo
  • Opdrachtgevers BEMOG Projektontwikkeling en ASR Dutch Core Residential Fund Architect
  • Architect Rijnboutt
  • Bouwer Heddes Bouw & Ontwikkeling B.V.
  • Bouwperiode zomer 2021 – november 2023

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details