Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Grootschalig bouwen met oog voor flora en fauna

Grootschalig bouwen met oog voor flora en fauna

In de basis is Park 34 Crossings een distributiecentrum zoals vele andere distributiecentra, maar de bouw verloopt anders. Er staat niet één kraan opgesteld, maar vier op een rij. De uitvoerder verplaatst zich niet te voet, maar in een elektrische golfkar. En aan de dakbedekking werkt een team van niet minder dan twaalf dakdekkers. De immense afmetingen van Park 34 Crossings hebben impact op alle facetten van het bouwproces.

Het was ontwikkelaar Over Engh Vastgoed die het perceel waarop nu het XXL-dc Park 34 Crossings wordt gebouwd, signaleerde. Zij realiseerde zich dat hier een buitenkans lag en zocht contact met de grondeigenaar. “De grondschaarste was ingetreden”, vertelt Misja Bakker, directeur/eigenaar van Over Engh Vastgoed. “Hulst ligt op een steenworp afstand van de haven van Antwerpen en de grote omvang van het perceel speelt exact in op de wensen van hedendaagse logistieke e-commercepartijen. Zij hebben liever één grote werklocatie dan drie kleinere. Vroeger was de maximale grootte van een distributiecentrum 30.000 tot 40.000 m2, nu is dat 60.000 tot 150.000 m2.” Over Engh Vastgoed regelde de vergunningen en ontwikkelde het project in samenwerking met Hercuton.

Een casco van beton en hout blijft voelbaar in het gebouw. (Beeld: Andre Sprong)

Toepasselijke naam

Wat onmiddellijk opvalt aan Park 34 Crossings op bedrijvenpark Hogeweg V zijn de afmetingen van het distributiecentrum. De kavel is ruim 20 hectare groot, wat te vergelijken is met zo’n 40 voetbalvelden. Het distributiecentrum zelf wordt zo’n 118.000 m² groot en daaromheen worden 1.000 parkeerplaatsen en 85 stallingsplaatsen ingericht. “De afmetingen klinken zelfs door in de naam”, vertelt Maarten Bakker, algemeen directeur van Hercuton. “Een terrein van deze omvang, dat straks opgaat in de omgeving, kun je met recht een park noemen.”

Casco van hout en beton

De constructie van het distributiecentrum wordt opgebouwd met betonnen kolommen en houten balken. Geen reguliere keus en ook niet de goedkoopste. Toch is deze keuze overtuigd gemaakt. “Een casco van beton en hout is en blijft voelbaar in het hele gebouw”, vertelt Bakker. “Het zorgt voor een plezierige werkomgeving. Daarbij is het duurzaam; alleen al in het dak is 5.000 m3 hout verwerkt. Daarin wordt een geweldige hoeveelheid CO2 opgeslagen! Het liefst hadden we het hout gecombineerd met circulair beton, maar dit stuitte op
logistieke problemen.”

Vier units

Om voorbereid te zijn op meerdere scenario’s wordt het dc verdeeld in vier units, die apart kunnen worden verhuurd. Deze vierindeling hanteert Hercuton ook bij de organisatie van de bouw, maar zelfs de afmetingen van een unit zijn groot. “De grootschaligheid maakt van alles een logistieke uitdaging. Alleen al het plaatsen en vervolgens bewaken van de bestellingen
is een dagtaak.”

Natuurinclusief

Er wordt in Hulst gebouwd met respect voor de flora en fauna op en rondom het perceel. Een lokale belangengroep wilde dat het gebouw zoveel mogelijk opging in de natuur en werd afgeschermd door een talud met beplanting. De juiste beplanting zou bovendien de biodiversiteit ten goede komen. Veel punten waren al voorzien in het plan, maar in overleg met de belangengroep is hier nog meer nadruk op gelegd, wat het project ten goede komt. “In overleg is gekozen voor inheemse plantensoorten die de ruimtelijke inpassing versterken en de biodiversiteit bevorderen”, merkt Bakker op. “Hier hebben we ook gemeente Hulst leren kennen als een positieve, betrokken partij.”

Bouwinfo
  • Opdrachtgever Hercuton, Nieuwkuijk
  • Ontwikkelaar Over Engh Property, Rotterdam
  • Constructeur, architect en aannemer Hercuton, Nieuwkuijk

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details