20200206_122730-kopieren
02:13
25-05-2020

Groen hotel in Schiedam

De hotelketen met de toekan op het dak is een uniek familiebedrijf met een lange traditie

“Er staat een huiskamer op het luik”, is een uitspraak die thuishoort in de restaurants van Van der Valk. Een uitspraak die erop wijst dat er een personeelsmaaltijd klaarstaat. In het verleden stonden de maaltijden voor het personeel altijd klaar in een doorgeefluik en werden ze opgegeten in de huiskamer van de familie, omdat er geen personeelskantine was. Vandaag de dag is Van der Valk een uniek familiebedrijf met bijna honderd hotels wereldwijd, waar vrijwel overal een familielid aan het roer staat. Vandaag bouwen ze met Van Omme & De Groot een nieuw, duurzaam hotel in Schiedam, dat naar verwachting medio 2021 de deuren zal openen.

De naam Van der Valk is een begrip in de hotelbranche. Martinus Van der Valk verkreeg na het overlijden van zijn moeder in 1929 boerderij De Gouden Leeuw in Voorschoten, met bijhorend café. Terwijl hij in zijn autohandel bleef, bouwde zijn vrouw Riet het café uit, waar al snel ook gegeten kon worden. De droom van Martinus: voor elk van zijn 12 kinderen een eigen zaak verkrijgen. Hij ging daarvoor op zoek naar geschikte horecazaken en nam die over. Dat betekende de start van het Van der Valk-imperium, dat vandaag de dag is uitgegroeid tot een sterke hotelketen met vestigingen in Nederland, maar ook in België, Duitsland, Frankrijk, Spanje en op de Nederlandse Antillen. Elk hotel wordt bovendien geleid door een lid van de familie.

Nieuw project in Schiedam

Momenteel investeert Van der Valk in een nieuw ‘groen’ en duurzaam hotel aan de Hargalaan op het knooppunt A20/A4 in Schiedam. De familie is altijd op zoek naar strategische locaties, bij een op- of afrit van de rijksweg. Schiedam wil in de toekomst nog meer toeristen aantrekken en met een achterland als Rotterdam, het Botlekgebied en het Westland zijn hier dan ook veel mogelijkheden. “We onderhouden al vele jaren goede banden met de familie Van der Valk en P.A.M. Teunissen architectenburo BV en hebben sinds onze eerste samenwerking zowat 15 jaar geleden al meerdere hotels met hen gerealiseerd. Zoals de nieuwbouw van hotels in Den Haag-Nootdorp, Duiven, Harderwijk, Dordrecht en Tilburg, de verbouwing en uitbreiding in Nieuwerkerk a/d IJssel, de verbouwing in Vianen, …, om er maar een paar te noemen. Nu hebben we de opdracht gekregen om de nieuwe, duurzame vestiging in Schiedam te bouwen”, vertelt Arnoud van Broekhoven, werkvoorbereider bij Van Omme & De Groot. “Het nieuwe hotel is 65 meter hoog en omvat 179 kamers, 9 suites, een congrescapaciteit van ongeveer 600 personen, 14 conferentiezalen, een groot restaurant met 250 plaatsen, een live cooking restaurant voor 300 couverts, een skybar, fitness, wellness en een zwembad. Daarnaast is er ook een parking voor 345 wagens, waarvan er 63 in de parkeergarage onder het hotel kunnen.”

BREEAM-gecertificeerd

Nadat Van der Valk het terrein bouwklaar gemaakt had, is in mei 2019 gestart met het inheien van 480 prefab betonpalen van 32 cm en 50 cm in het vierkant en maximaal 26,75 m lang. Vervolgens zijn poeren en balken gestort en daarop een in het werk gestorte keldervloer, die de basis vormt voor de in het werk gestorte wanden en prefab betonnen kolommen. Vanaf de derde verdieping worden de liftschachten, trappenhuiswanden en alle binnenspouwbladen in prefab beton uitgevoerd. Alleen de betonwanden tussen de hotelkamers worden in het werk gestort.

“Tijdens de ruwbouwfase worden vanaf de derde verdieping de kozijnen tegelijkertijd met de spouwbladen geplaatst, waardoor de verdiepingen sneller wind- en waterdicht zullen zijn. Uniek is de ‘kroon’ op de bovenste verdieping, vanwaar men een prachtig uitzicht op Rotterdam, Schiedam, de havens en het Westland heeft. De gevel is opgebouwd uit vliesgevels en kozijnen. De kopgevel van de 3e tot en met 14e verdieping bestaat uit metselwerk. De prefab betonnen balkons zijn voorzien van een aangestorte borstwering met steenstrips, die als compleet gevelonderdeel aangeleverd worden”, sluit Van Broekhoven af. “Dit gebouw is BREEAM ‘Outstanding’-gecertificeerd (ontwerpfase). Er is onder meer gekozen voor een WKO-installatie en circa 3.000 m² zonnepanelen, waarvan een deel op de daken van de lokale voetbal- en rugbyclub zijn gelegd.” 

Tekst | Johan Debaere Beeld | Van Omme & De Groot

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Projectinfo

Een casco in natte beton

Het casco van het Van der Valk hotel in Schiedam wordt opgetrokken in natte beton. Van Muijen Betonbouw maakt het casco als totaalconcept. Alle gevels, wanden en vloeren worden geleverd inclusief bekisting, wapening, breedplaatvloeren, spouwbladen, kozijnen en het benodigde kalkzandsteen. “Als we een bouwlaag opleveren, is deze klaar voor de ruwe afbouwwerkzaamheden”, vertelt Ruud Makkus, projectcoördinator van Van Muijen Betonbouw. “Grote elementen hoeven dan niet meer via de buitengevel naar binnen.”

Van Muijen Betonbouw heeft inmiddels de fundering en de beganegrondvloer van het hotel gestort. Daarna volgen de eerste en tweede bouwlaag, plus de dertien identieke bouwlagen ten behoeve van de hotelkamers. Makkus: “Voor de totale ruwbouw – dus 18 bouwlagen – staat 60 weken. Zodra we bij de zesde verdieping zijn aangekomen, start Van der Valk met de ruwe afbouwwerkzaamheden. Het is dus zaak dat we ons exact aan de gemaakte planning houden. ”Van Muijen Betonbouw is first supplier bij Van der Valk. Het hotel in Schiedam – langs de A4 – is haar vierde Van der Valk hotel.

Aansluiten op de BREEAM-ambitie

Voor de productie van het beton werkt Van Muijen Betonbouw samen met Cementbouw. “Cementbouw is een vooraanstaand speler op het gebied van gerecycled beton. Dit beton bestaat gedeeltelijk uit granulaat, wat mooi aansluit op de BREEAM-ambitie van Van der Valk.” Van Muijen Betonbouw neemt de volledige ruwbouwuitvoering voor haar rekening. In het kader van duurzaamheid doen Cementbouw en Van Muijen Betonbouw er samen alles aan om het aantal transportbewegingen tot het minimum te beperken.

Lees meer over: Van Omme & De Groot

Stedenbouw partners

Bouwinfo

Opdrachtgever

Van der Valk

Architecten

P.A.M Teunissen architectenburo BV, Voorschoten

Hoofdaannemer

Van Omme & De Groot, Rotterdam

photo-2019-10-24-30-kopieren2019_07_04-preco-locatie_031-kopieren