Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Goed mentorschap  waarborgt kennis binnen bedrijf
Ben Slebus: “Een van de speerpunten in mijn mentorschap is dat ik werknemers leer om zelf na te denken.”

Goed mentorschap waarborgt kennis binnen bedrijf

Kennis delen, meekijken, adviseren en motiveren

Een bedrijf is net zoveel waard als de mensen die er werken. Een waarheid als een koe. De kracht van de onderneming zit in de vakkennis die aanwezig is bij het personeel. Met de toenemende krapte op de arbeidsmarkt als het gaat om jonge aanwas, is het daarom van cruciaal belang om nieuwkomers goed in te werken en de kennis aan te vullen die specifiek voor jouw bedrijf is en die per definitie niet geleerd wordt in een opleiding. Het is een feit dat gedegen kennis van zaken een werknemer arbeidsvreugde en zelfvertrouwen oplevert, niet alleen ten goede komend aan de werknemer zelf, maar vooral ook aan de klanten. Hoe zorg je er nu voor dat die specifieke kneepjes van het vak overgedragen worden? Dat doe je door goed mentorschap aan de dag te leggen. Pensionaris Ben Slebus is zo’n mentor bij Facédo BV in Velp. We spreken de ‘oude rot in het vak’ over zijn werk als mentor.

Slebus is van mening dat goed ingewerkte en opgeleide medewerkers minder stress ervaren op het werk.

De cirkel is weer rond

“Wist je dat ik Dennis Leijser, de directeur en eigenaar van Facédo, ooit begeleid heb toen hij 15 jaar was en zijn eerste stappen in de wereld van geveltechniek zette? Ik kon toen niet vermoeden dat ik jaren later voor hem zou werken en nu ik met pensioen ben, nog aan Facédo verbonden mag blijven als mentor”, opent Slebus het gesprek. De 66-jarige vakman moet er niet aan denken om ‘achter de geraniums’ te gaan zitten. Zijn kennis en ervaring is bijzonder waardevol voor Facédo en hij draagt deze dan ook met plezier over. “Zo is de cirkel weer rond, ik ben weer mentor. Eigenlijk is het een hele vaderlijke rol die ik speel. Ik maak nieuwe medewerkers wegwijs in de techniek achter onze producten en help binnen de organisatie op plaatsen waar mijn kennis van pas komt. Dat kan op de tekenkamer zijn, maar ook op de bouw zelf, waar bijvoorbeeld op professionele wijze geïmproviseerd moet worden om een probleem het hoofd te bieden.”

Slebus maakt nieuwe medewerkers wegwijs in de techniek achter de producten van Facédo en helpt binnen de organisatie op plaatsen waar zijn kennis van pas komt.

Slebus ziet het als een persoonlijke missie om de jeugd enthousiast te maken voor zijn vak en gaat daarin nog een stap verder: het behouden van vakkrachten. “Je merkt dat wanneer mensen steeds beter ingevoerd zijn in de materie, er meer werkplezier ontstaat. Dat zorgt voor binding met het bedrijf en met de collega’s. Een van de speerpunten in mijn mentorschap, is dat ik werknemers leer om zelf na te denken. Wanneer er zich een onverwacht probleem voordoet, denk dan eerst creatief na, binnen de kaders van het technisch toelaatbare, voor je op de paniekkop drukt. Overleg je oplossing, samen weet je meer. Voer hem uit. Werkt het? Dan ben je weer een stuk rijker qua kennis. Werkt het niet? Dan heb je weer wat geleerd en kun je zoeken naar een alternatieve oplossing. Ik wil dat mensen op het persoonlijke vlak groeien, door hen zelfvertrouwen bij te brengen. Dat kan alleen door kennis over te dragen en mensen te motiveren daar actief iets mee te doen. Fouten maken we allemaal, dat is niet erg, zolang je er maar van leert.”

Rust binnen de organisatie

Slebus is van mening dat goed ingewerkte en opgeleide medewerkers minder stress ervaren op het werk. “Dat straal je dan ook uit bij klanten. Een medewerker die lekker in zijn vel zit, heeft minder last van ziekteverzuim. Erg fijn in een tijd waarin je al snel ‘handjes tekort komt’. En om weer in termen van cirkels te praten: wie een goede mentor heeft gehad en daardoor vol zelfvertrouwen werkt, is zelf een potentiële mentor. Zo geven we de fakkel weer door.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details