Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Gelderse gevelelementen voor bijzondere architectuur op het IJ
In totaal gaat het om 442 woningen, met een unieke betonconstructie. De punt kraagt 50 meter over. (Beeld: Kawneer)

Gelderse gevelelementen voor bijzondere architectuur op het IJ

Sluishuis is een zeer ambitieus woonproject in Amsterdam, letterlijk een nieuwe buurt op het water van het IJ. Wonen in een waterlandschap, in een gebouw dat een niet alledaagse architectuur kent. Verantwoordelijk voor het ontwerp is BIG Architects. In opdracht van bouwcombinatie Sluishuis (VORM en BESIX) levert Facédo uit het Gelderse Velp er de aluminium kozijnen, Franse balkons en schuifpuien. We spreken met Dennis en Bram Leijser van Facédo, resp. Algemeen Directeur en Projectmanager, over de prefab aanlevering van alle HSB-elementen.

Aanleveren als kant-en-klare HSB-elementen

“Alles wordt prefab in HSB-elementen voorgemonteerd bij VIANEN”, opent Dennis het gesprek. “Alle verticale delen tussen de vloeren van het complex zijn houtskeletbouwdelen.” Bram vult aan: “In totaal praten we over 1.300 aluminium kozijnen, die grotendeels bij VIANEN worden gebouwd, voor de 1e tot en met de 10e verdieping. De prefab HSB-elementen gaan in hun geheel richting Amsterdam. Op de begane grond van het complex komen commerciële ruimtes, die monteren we op traditionele wijze op de bouw zelf, vanwege de hoogte. Die bedraagt vanaf de grond namelijk 3,5 meter.”

In week 39 is Facédo gestart met de werkzaamheden. “In week 46 van 2021 moet alles klaar zijn”, zegt Dennis. “Het hele gebouw zit in BIM, als 3D-model. Elk kozijn heeft daar een eigen identificatienummer gekregen, dat wij bij de fabricage toekennen aan het betreffende kozijn. Zo wordt alles netjes geregistreerd en is alles traceerbaar in de toekomst.”

Wonen in een waterlandschap, in een gebouw dat een niet alledaagse architectuur kent.

Brut aluminium zorgt voor een ruige, unieke optiek

De architect heeft de gevel ontworpen in brut aluminium. De gevel zelf is bekleed met brut aluminium plaatwerk, de kozijnen en schuifpuien die Facédo maakt zijn ook uitgevoerd in onbehandeld aluminium. “Best uniek, zelfs de handgrepen en de railingen zijn onbehandeld. Dat betekent dat de natuur er vat op heeft en de uitstraling verandert in de loop der jaren. Een gedurfd ontwerp”, aldus Dennis.

De productie van de kozijnen, schuifpuien en Franse balkons loopt gefaseerd en volledig in de pas met de verwerkingssnelheid van VIANEN. Bram: “Er gaan zo’n 30 wanden per week richting het IJ. De kozijnen zijn hoogwaardig geïsoleerd en voorzien van triple beglazing. Dit is één van de eerste projecten die we uitvoeren met de vernieuwde AA 5110 schuifpui van Kawneer. Een doorontwikkeling van de 4110, maar nog hoogwaardiger geïsoleerd. Uiteraard zijn we eerst met Kawneer om tafel gegaan, om hun mening te vragen over de uitvoering in brut aluminium. Een duurtest in de buitenlucht moest uitwijzen wat het effect van het weer was. BIG Architecten keurde het resultaat goed. Wel heeft men het advies van Kawneer, de anodiseur en de beslagleverancier overgenomen: de binnenkant in ieder geval wel geanodiseerd leveren, omdat er anders door het oxidatieproces verkleuring ontstaat die afgeeft.”

Tot besluit zegt Dennis: “In totaal gaat het om 442 woningen, met een unieke betonconstructie. De punt kraagt 50 meter over. Daarom zijn er drukpunten aan de ene kant en trekpoeren aan de andere kant voorzien. We zijn er trots op dat we deze order mogen uitvoeren, het is echt specialistenwerk. De opdrachtgever heeft de keuze voor haar partners niet over één nacht ijs laten gaan.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details