Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Gelaagd stedelijk wonen, omgeven door groen
De hoge woontoren is eind 2022 opgeleverd.

Gelaagd stedelijk wonen, omgeven door groen

Onder de naam VERTICAL realiseert Heijmans Utilitaire Woningbouw in Amsterdam Sloterdijk een innovatief woonconcept, met grondgebonden woningen en hoogbouwappartementen, diverse daktuinen en een stallingsgarage. Met vijf architecten en een landschapsarchitect voor vergroende daken en gevels is VERTICAL niet alleen een divers woonproject met mengfunctie in een voormalig werkgebied, tevens worden ecologische zones aangehecht.

VERTICAL bestaat uit twee woontorens, waarvan de hoogste 78 meter bedraagt, en een laagbouwdeel met grondgebonden woningen aan de straat of daktuin. De gebouwen zijn voorzien van een zelfvoorzienend energieconcept op basis van een WKO met warmtepompen ondersteund door windturbines en PV-installaties en omkleed met gevel- en dakgroen. In de hoogbouwtoren zijn 112 koopwoningen gerealiseerd. “Deze zijn inmiddels opgeleverd; de 102 verkochte woningen zijn bewoond sinds begin 2023”, zegt André Darding van Heijmans Vastgoed.

VERTICAL kenmerkt zich door een diverse architectuur.

De overige bouwdelen herbergen veertien stads- en tuinwoningen en 42 appartementen in een tienlaagse toren. Deze opstallen worden medio 2023 opgeleverd. De toren was in week 25 gereed, terwijl de tuinwoningen in week 27 zijn opgeleverd. “Wij bieden onze doelgroepen maximaal wooncomfort in een hoog stedelijke omgeving. De architectuur is onderscheidend, mede door de verschillende handschriften van de architecten. Het laagbouwdeel, bestaande uit grondgebonden woningen aan een daktuin, wordt echt iets bijzonders – een gelaagde woonomgeving in het groen.”

Multifunctioneel gebied

VERTICAL is gesitueerd aan de Radarweg, op loopafstand van NS- en metrostation Sloterdijk. Darding: “We bouwen in een van de best bereikbare gebieden van Nederland.” Sloterdijk is ooit ontwikkeld als werkgebied, met gebouwen die teruggelegd zijn op de kavels en dus geen stedelijke wand vormden. “Met projecten als VERTICAL ontstaat een stedelijke omgeving waar de gebouwen op de rooilijn staan en commerciële ruimtes in de plint voor levendigheid zorgen. Amsterdam doet er alles aan om er een multifunctioneel gebied van te maken.”

VERTICAL heeft een ambitieus programma. “De groengevels en -daken, met nestkasten en waterbergingsfunctie, stimuleren de flora en fauna in het gebied.” De ‘verticale tuinen’ die hiermee ontstaan, zijn onderdeel van het zogenoemde Brettenkleed, een ecologische zone als verbinding tussen de Lange Bretten en het Westerpark. “Het groen wordt de stad ingetrokken.” Daarnaast kent het project gezamenlijke voorzieningen voor bewoners, zoals de Shared Living – een woonkamer, fitnessruimte en twee gastenkamers, zeshonderd fietsplaatsen, leenfietsen en vijf deelauto’s. Het mobiliteitsbeleid van de gemeente vertaalt zich in een zeer lage parkeernorm (0,2).

Het dak is volledig belegd met zonnepanelen.

Energieconcept

Ook het energieconcept heeft toegevoegde waarde. De VvE wordt eigenaar en exploitant van de duurzame ‘energiecentrale’. “De opbrengsten van het lage energieverbruik komen via de VvE geheel ten goede van de bewoners.” Het onderbrengen van de exploitatie bij een VvE is een complexe zaak. In het geval van VERTICAL heeft de VvE besloten om zich voor het administratief en technisch beheer te laten ondersteunen door een professionele partij. “Het exploitatieresultaat komt echter ten goede van de VvE, waarmee bijvoorbeeld geen afzonderlijke reservering voor vervanging noodzakelijk is.”

Het casco van het gebouw kent weinig repetitie en is grotendeels in situ gebouwd, waar mogelijk aangevuld met fabrieksmatig geprefabriceerde elementen. De gevelafwerking bestaat uit hout, aluminium losanges, beton en metselwerk. Voor de groengevels en -daken zijn plantvakken met waterbergingsfunctie voorzien. “Het vele gevel- en dakgroen moet nog uitlopen, dan wel herbeplant worden, maar dan worden de bewoners volledig omgeven door groen. Iedereen is zeer benieuwd hoe dit in de loop van dit jaar zal uitpakken”, besluit Darding.

Bouwinfo
  • Opdrachtgever Heijmans Vastgoed
  • Belegger GREIC
  • Ontwerp NL Architects (coördinerend architect), Chris Collaris Architects, studio Donna van Milligen Bielke, Space Encounters en DS Landschapsarchitecten
  • Constructie Imd
  • Uitvoering Heijmans Utilitaire Woningbouw
  • Bouwperiode maart 2020 – Q2 2023

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details