Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Galerijflats in Zwolle krijgen een tweede leven
Na oplevering is de woning weer als nieuw.

Galerijflats in Zwolle krijgen een tweede leven

280 appartementen renoveren in bewoonde staat, dat is een uitdaging. Zeker als deze appartementen zich bevinden in twee galerijflats die echt toe zijn aan een grootschalige opknapbeurt. Maar minstens zo groot is de uitdaging om de aankomende werkzaamheden te communiceren met de bewoners, die samen goed zijn voor 68 nationaliteiten.

De galerijflats Louis Armstrong en Elvis Presley liggen in de Zwolse wijk Holtenbroek. Net als hun soortgenoten zijn ze nu ruim vijftig jaar oud en toe aan renovatie. Om de flats weer een modern aanzien te geven, worden de garageboxen op de begane grond vervangen door transparante bergingen. Op de plaats van de voormalige bergingen komen elf nieuwe woningen. De entree wordt licht, twee keer zo groot en toegankelijk aan de voor- en achterzijde van het gebouw.

De leidingschacht gevuld met nieuwe leidingen.

Verdeling in drie fasen

De overige werkzaamheden verdeelt Mateboer Bouw in drie fasen. Tijdens fase 1 bouwt zij de nieuwe bergingen en isoleert zij het dak. In fase 2 vervangt zij de keukens en toiletten en verwijdert zij alle leidingen en kabels uit de leidingschacht. In de 3e fase renoveert zij badkamers, cv, mechanische ventilatie en alle gevel­elementen. En ten slotte vervangt zij de entrees en balkons, bouwt zij de nieuwe woningen en installeert zij de zonnepanelen.

Het dak wordt geïsoleerd.

Goede communicatie

“Renovatieprojecten van deze schaal staan of vallen met een goede communicatie”, weet projectleider Gerard Harderwijk uit ervaring. “De onderaannemers maken samen de planning, maar als deze er eenmaal is, moet iedereen zich hieraan houden. Ook de bewoners moeten meewerken. Het leeghalen van de leidingschacht vereist de medewerking van alle bewoners.”

De volledige renovatie vindt plaats in bewoonde staat.

Twee fulltime bewonersbegeleiders

“Om de bewoners te informeren, zijn twee bewonersbegeleiders fulltime actief om de zaken uiteen te zetten in het Nederlands, Engels en Arabisch”, vervolgt Harderwijk. “Daarbij hebben veel bewoners problemen. Deze variëren van geldzorgen, verzamelwoede en prostitutie tot agressie en mishandeling. Hierdoor zijn veel bewoners angstig en achterdochtig. Om toch hun vertrouwen te winnen, moeten we vaak wel vijf keer binnen geweest zijn voordat we aan de slag mogen.”

Virtual Reality-bril

Een slim middel om de taalbarrières te doorbreken, bedacht de TU Delft. Zij ontwikkelde een Virtual Reality-bril die de bewoners inzicht geeft in de overlast. “Hierin zien zij bijvoorbeeld hoe wij straks tegeltjes afbikken en welk geluid dit maakt.” De VR-bril helpt tevens bij de keuzes van kleuren en materialen voor de keuken, badkamer en het toilet. De bewoner ziet onmiddellijk of de geselecteerde materialen matchen.

De keukens worden compleet vernieuwd.

Beter veiligheidsgevoel

Tot nu toe is Harderwijk tevreden over het verloop. “Bij de Louis Armstrong flat zijn we in fase 2; bij de Elvis Presley flat bouwen we op dit moment de nieuwe bergingen. De werkzaamheden sluiten mooi aan, dus het treintje loopt vlot door. Nu al is te zien hoe de kleuren geel en groen, de transparantie van de bergingen en de vergrote entrees het veiligheidsgevoel verbeteren. En ik ben trots op onze mensen. Binnen renovatieprojecten worden veel communicatieve vaardigheden gevraagd en die beheersen zij uitstekend.”

Installaties vernieuwen in hoog tempo

Het vernieuwen van de installaties in de Louis Armstrong & Elvis Presley flat is in handen van Breman Techniek. Zij vervangt de installaties in de badkamers, toiletten en keukens. In een tweede fase neemt zij ook de installaties voor de cv voor haar rekening. 

Gezien de grootschaligheid van het project heeft Breman Techniek eerst een proefstrang gemaakt. Zo wist zij zeker dat de gemaakte planning ook werkelijk haalbaar was en konden – waar mogelijk – nog verbeteringen worden aangebracht. Als gevolg hiervan verloopt het werk nu vlot en volgens planning.

“Het hoge tempo is de grootste uitdaging”, vertelt Dirk Bredewout, projectleider van Breman Techniek. “We renoveren twee woningen per dag. Dit gebeurt wel in twee fasen. Tijdens de eerste fase nemen we de schachten, toiletten en keukens onder handen. In de tweede fase pakken we de badkamers en cv-installaties aan.”

Een minstens even grote uitdaging is de samenwerking met de andere partners op het project. “Dat geldt voor alle renovatieprojecten van dit formaat”, vertelt Bredewout. “Je moet samen de trein rijdend houden. Dat vergt een goede samenwerking, maar we zijn nu in de vierde strang aangeland en tot nu toe verloopt alles volgens planning.”

Bouwinfo

Opdrachtgever SWZ, Zwolle
Architect KHV Architecten, Emmeloord
Constructeur Alferink van Schieveen, Zwolle
Uitvoerder Mateboer Bouw, Kampen
Installaties Breman Techniek, Genemuiden
Bouwsom € 25 miljoen
Bouwperiode februari 2021 – mei 2023

 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details